Menu

Wat is snurken, waarom snurken we en wat kun je ertegen doen?

  • Geplaatst op: 9-8-2023
  • |
  • Deel dit bericht:

We kennen allemaal wel iemand die snurkt. Misschien is het je partner of misschien ben je het wel zelf. Snurken kan niet alleen irritant zijn, het vermindert waarschijnlijk ook de kwaliteit van de nachtrust van jou en/of je bedpartner. Wat is snurken precies, waarom snurken we en wat kun je ertegen doen? Wij leggen het aan je uit.

Wat is snurken?

Met snurken bedoeln we het luidruchtig ademhalen tijdens het slapen. 

Waarom snurken we?

Snurkgeluiden ontstaan door een vernauwing in de voorste luchtwegen (tussen de neusgaten en de luchtpijp). Om voldoende lucht te kunnen ademen, moet de lucht met meer kracht en snelheid langs deze vernauwing en/of ga je met open mond ademen. Daardoor kunnen de zachte weefsels in je mond- of keelholte gaan trillen en geluid produceren. Deze zachte weefsels, zoals het zachte gehemelte en het strottenklepje, zijn tijdens de slaap verslapt, omdat je spieren op dat moment ontspannen zijn.  

Factoren die de kans op snurken vergroten

De kans op snurken is groter in de onderstaande gevallen: 

  • Slapen op de rug, want hierdoor zakken het zachte gehemelte, de huig en de tong naar achteren.
  • Een van nature lang en vrij slap gehemelte en huig.
  • Verslapping van de spieren van het zachte gehemelte, de huig en de tong door oververmoeidheid en door ouder worden. Ook alcohol en bepaalde medicijnen (slaapmiddelen, kalmerende middelen) verminderen de spanning in deze spieren.
  • Voortdurende irritatie van de keel, bijvoorbeeld door roken of brandend maagzuur, kan de wand van de keelholte verdikken en de doorgang nauwer maken.
  • Overgewicht speelt vaak een rol. Hierbij worden ook de wanden van de keelholte dikker.
  • Vergrote keel– en/of neusamandelen. Dit komt vooral bij kinderen voor.
  • Een te nauwe neusholte of neusverstopping door zwelling van het neusslijmvlies (bijvoorbeeld bij verkoudheid en allergie), door poliepen (dit zijn met vocht gevulde uitstulpingen van het neusslijmvlies) of door scheefstand van het neustussenschot, waardoor een te lage luchtdruk ontstaat in de keelholte bij het inademen.
  • Op oudere leeftijd komt snurken vaker voor en zijn de geluiden vaak harder. Dit komt omdat de doorsnee van de luchtweg kleiner wordt. Bij het ouder worden, hoopt vetweefsel op, waardoor het slijmvlies van de keelholte dikker wordt. Bovendien worden slijmvliezen, net als de huid, op oudere leeftijd slapper, zodat zij makkelijker kunnen gaan trillen. 

Vrouw ligt wakker terwijl man snurkt

Snurken, wat kun je er (zelf) tegen doen?

Om een snurkprobleem op te lossen moet de oorzaak van het snurken aangepakt worden. Dat kun je zelf doen door een oplossing te vinden voor de wegzakkende tong.

  • Soms stopt het snurken door iemand van ruglig naar zijlig te draaien. Dat kan al helpen om de tong niet te laten wegzakken in de keel.
  • Een op maat gemaakt mondstuk is de meest efficiënte manier om de tong op zijn plaats te houden zodat deze niet meer kan wegzakken en de luchtweg vrij blijft. 

Gespecialiseerde hulp

Slapen is van levensbelang voor ons fysiek en mentaal welzijn. Het is dus een essentieel onderdeel van een gezond leven waar niemand op zou mogen inboeten. Dat iemand op de bank gaat slapen, omdat hij/zij niet kan inslapen omwille van de snurkende partner, is helaas meer dan eens realiteit. Vind je zelf geen oplossing voor het snurken, zoek dan gespecialiseerde hulp bij een slaapkliniek.

Wat kan Morgana voor je betekenen?

Bij Morgana bekijken we gezond slapen vanuit ondersteuning van het lichaam. De juiste persoonlijke lichaamsondersteuning zorgt voor vitaliteit en energie, elke dag opnieuw. Dit doen we op basis van een wetenschappelijke meting, die je in iedere Morgana winkel gratis kunt laten uitvoeren, in de Ergosleep Cocoon. Eens je SLAAP-DNA® is gemeten en bepaald, kunnen we je probleemloos en met kennis van zaken begeleiden naar de juiste slaaplossing. 

Wil je daar meer over weten? Neem dan contact met ons op of kom langs in van onze winkels.