Afbeelding klant

"MS-patiënten hebben veel baat bij het slapen op Morgana."

 
"Ik heb Multiple sclerose en last van spieratrofie. Het spierweefsel wordt dunner en de kracht daarvan neemt af omdat de spieren te weinig gebruikt worden. Dat veroorzaakt heel veel pijn. Volgens mijn fysiotherapeut moest ik zoveel mogelijk trainen om te pijnklachten te verminderen. Om genoeg energie te hebben om veel te trainen, is een goed nachtrust nodig. Dankzij een nieuw bed van Morgana, lukt dat ook. Ik slaap al 4 jaar goed, waardoor ik minder pijnklachten heb en meer kracht heb om te trainen." 
 
"Dat is goud waard, want trainen is een essentieel onderdeel van mijn leven. Al 30 jaar leef ik met Relapsing-remitting MS, een onvoorspelbare ziekte die mijn leven volledig beheerst. Er zijn periodes met terugvallen, gevolgd door herstelperiodes. Bij een ‘relapse’, of zoals wij dat in Nederland noemen, een 'schub', is er sprake van een herhaling van eerdere symptomen of van een nieuwe aanval. Zo raakte ik onder andere twee keer verlamd in mijn benen en moest ik opnieuw leren lopen."
 
"Maar ook in de 'rustige' perioden oefen ik 2 á 3 keer per week onder begeleiding van een fysiotherapeut, want als ik mijn spieren niet blijf gebruiken, gaan ze nog verder atrofiëren. Door de ziekte, het oefenen en de onderzoeken in het ziekenhuis is een baan voor mij onbereikbaar. Naast mijn trainingen probeer ik zo veel mogelijk in beweging te blijven. Zelfs traplopen doe ik zelf, zonder lift. Beneden en buiten loop ik met behulp van een rollator. Voor wat langere afstanden zit ik in een rolstoel. Op de bovenverdieping van mijn huis zijn overal leuningen geplaatst zodat ik zonder de rollator over de verdieping kan bewegen."
 

Medische proeven en alternatieve geneeswijzen hielpen niet

 
"Ik geloof echt dat je moet knokken in het leven en ik ben nergens te beroerd voor. In 30 jaar tijd heb ik alles geprobeerd om mijn gezondheid te verbeteren. Ik heb bijvoorbeeld meegedaan aan drie verschillende medische proeven. Ook ben ik naar veel natuurgeneeskundigen geweest, waaronder de Amerikaanse Ann Boroch. Ik heb haar 10 dagen in Amerika bezocht en ik kreeg van haar een streng dieet mee, maar het was erg lastig en intensief. Na 9 maanden werd ik er nog steeds niet beter van en ben ik ermee gestopt."
 
"Nee, niets hielp en de pijnklachten werden zo ernstig dat ik niet kon slapen op mijn oude bed. Zonder een goede nachtrust had ik steeds minder energie om te trainen. Na 10 jaar was mijn matras ook wel eens aan vervanging toe. Eigenlijk heb ik op dat matras nooit goed geslapen, dus het was sowieso tijd voor iets nieuws. De zaak waar ik mijn vorige bed kocht, bestond niet meer. Samen met mijn vriend ging ik me online verdiepen in verschillende slaapsystemen. Zo kwamen wij het verhaal tegen over het gratis meten van je Slaap-DNA bij Morgana en ik dacht: 'waarom niet?'. Eenmaal op de testbank van Morgana wist ik het zeker: dit moet ik hebben."
 

Eindelijk een goede nachtrust

 
"Precies de plekjes waar ik ondersteuning nodig had, werden ondersteund. Ik voelde direct het verschil. De slaapadviseur nam alle tijd voor me en was erg vriendelijk. Een elektrisch verstelbare boxspring bleek ook handig te zijn, het was alleen erg duur. We hebben alles bij elkaar geschraapt om mijn bed te kopen, maar ik heb er nooit een seconde spijt van gehad. De ernstige pijnklachten zijn weg en ik slaap al vier jaar goed. Dankzij een goede nachtrust heb ik voldoende energie om te trainen."
 
"Ik hoop dat neurologen dat duidelijker aan hun patiënten maken: dat gezond slapen zeer belangrijk is. Liefst schreeuw ik het van de daken: MS-patiënten hebben veel baat bij het slapen op Morgana." 
Nieuwsbrief