Menu

Wanneer spreek je van kuilvorming?

  • Geplaatst op: 20-5-2020
  • |
  • Deel dit bericht:

In de praktijk horen wij vaak dat de termen kuilvorming en nestvorming door elkaar heen worden gebruikt, echter beschrijven beide termen een andere situatie. Vaak gaat men er in eerste instantie vanuit dat een matras kuilvorming vertoond, terwijl het blijkt te gaan om nestvorming.

Wat is nu precies het verschil? In deze blog leggen we het je uit.

Kuilvorming

Een matras gaat helaas niet je hele leven mee. Door de dagelijkse belasting zal uiteindelijk de ondersteuning van het matras minder worden. Wanneer het matras aan vervanging toe is hangt af van de kwaliteit van het matras. Een kwalitatief goed matras gaat gemiddeld 10 jaar mee. Een goedkoper matras, vaak van mindere kwaliteit, zal in de praktijk ook minder lang mee gaan.

Kuilvorming is een indicatie dat je matras aan vervanging toe is. Simpel gezegd ontstaat er letterlijk een kuil in het matras, vaak bij de heupzone. Het matras is daardoor niet meer in staat je lichaam de juiste ondersteuning te bieden en dat voel je. In eerste instantie lig je niet meer lekker, op den duur kunnen er zelfs klachten ontstaan zoals rug- en nekklachten. Wacht dus niet te lang met het vervangen van het matras.

Hoe weet je zeker dat je matras kuilvorming vertoond?

Om er zeker van te zijn dat je matras kuilvorming vertoond, leg je de matraskern (zonder tijk) op een vlakke ondergrond. Leg vervolgens een rechte buis of lat diagonaal over de matraskern. Als je matras kuilvorming heeft, dan zal dit hoogstwaarschijnlijk bij de heupzone zijn. Als er meer dan 1,5 tot 2,0 cm ruimte onder de buis/lat zit, dan is er sprake van kuilvorming.

Nestvorming bedden matrassen

Nestvorming

Nestvorming, ook wel ligvorming genoemd, is een positieve vorm van ‘kuilvorming’. In het geval van nestvorming past de toplaag van het matras of topper zich namelijk aan naar jouw lichaamsprofiel, zodat jouw lichaam de optimale ondersteuning krijgt. Omdat het even kan duren voordat het matras is gevormd naar het lichaam, wordt dit vaak geïnterpreteerd als kuilvorming. Laat je daarom vooraf goed informeren.

Geprofileerd slapen

Slaap je op een geprofileerd slaapsysteem, waarbij de bedbodem is ingesteld op jouw lichaamsprofiel / SLAAP-DNA®, dan dwingt de bedbodem het matras om de geprofileerde vorm aan te nemen. Dat is ook de bedoeling, je lichaam krijgt hierdoor de best mogelijke ondersteuning. Er wordt namelijk ruimte gemaakt in de bedbodem bij de schouder- en de heupzone (natuurlijke drukpunten), waardoor deze perfect aansluit op jouw lichaamsprofiel. Doordat de matras de geprofileerde vorm aanneemt kan het lijken dat er kuilvorming ontstaat, echter gaat het ook hier om nestvorming.

Morgana Bedden Check-up service

Morgana Check-up service

Wil je graag een deskundige oordeel? Geen probleem! Maak dan gebruik van de Morgana Check-up service. Een van onze slaapadviseurs komt dan bij je thuis langs en doet een volledige check-up van jouw bed. Je krijgt vervolgens een eerlijk advies of de bodem of matras van jouw bed aan vervanging toe is. Is er van vervanging nog geen sprake, dan geeft onze slaapadviseur je een indicatie hoe lang je bedbodem en matras nog mee gaat.

Wat is jouw SLAAP-DNA®? Doe de gratis slaaptest!

Slaaptest fijn slapen

Ieder lichaamsprofiel is anders, net als je SLAAP-DNA®. Er is dan ook niet één bed dat voor iedereen geschikt is. Als je bedenkt dat je gemiddeld 1/3 van je leven in bed ligt (gemiddeld 260.000 uur), dan is het van belang dat je een bed uitkiest dat bij jou past. Een goede nachtrust heeft grote invloed op je kwaliteit van leven, laat je dus goed informeren.

De slaaptest

Wil jij ervaren wat 10 jaar goed en gezond slapen voor jou kan betekenen, doe dan onze 8 minuten durende slaaptest. Aan de hand van het advies van de slaaptest, begeleiden onze slaapadviseurs je naar de best persoonlijke slaapoplossing.

Maak hier eenvoudig een afspraak bij jouw Morgana winkel.