Nieuws

infopagina blok afbeelding

Zomerproof slapen: tips!

 
De zomer is al een tijdje begonnen en lijkt er niet genoeg van te krijgen! We genieten van zonnige dagen en hoge temperaturen.. ook ’s nachts! Kun je moeilijk in slaap komen door de warmte? Transpireer je veel tijdens de zomernachten? We geven hier een aantal tips om je te helpen je hoofd en lichaam koel te houden tijdens de nacht.
 
1.       Wil je nog even tv kijken of je mail checken? Doe dat dan niet op je slaapkamer! Hoe meer andere dingen je er doet, hoe lastiger het wordt om in slaap te vallen. Duik dus vanuit je tuinstoel meteen je bed in.

2.       Het is verstandig om je slaapkamer zo donker mogelijk te maken, want zelfs het kleinste streepje (zon)licht kan je slaapcyclus al verstoren. Zorg dus voor verduisterende raamdecoratie.

3.       Wist je dat de ideale slaaptemperatuur 18 graden is? Om te kunnen slapen moet je lichaamstemperatuur naar beneden, maar dit duurt langer in een warme kamer. Zorg daarom voor voldoende frisse lucht in je slaapkamer! Let op: wacht wel met het openzetten van ramen tot de buitentemperatuur lager is dan de binnentemperatuur óf help de natuur een handje met een ventilator.
 
4.       Wat ook goed helpt de warmte tegen te gaan is je bed voorzien van zomers bedtextiel. Deze speciale kussenslopen, dekbedden en lakens ventileren extra goed, waardoor je ’s ochtends wakker wordt in een fris en droog bed. Morgana komt je deze zomer tegemoet bij de aanschaf van deze producten! Bekijk hiervoor de actiepagina
 
5.       Op warme avonden blijven we vaak langer op en eten en drinken we later. Dit kan mogelijk leiden tot slaapproblemen, dus probeer twee uur voor het slapen daarom niets meer te eten.

6.       Neem een koude douche vlak voor het slapen. Het is daarbij wel verstandig om de kraan niet op IJSkoud te zetten, want dan word je juist weer wakker.
 
7.       De beste stof die je zou kunnen gebruiken op je bed en om aan te trekken is katoen! Katoen weegt weinig en ademt erg goed, dus ook als pyjama is dit een aanrader.

infopagina blok afbeelding

Schoonheidsslaapje

“Tijd voor mijn schoonheidsslaapje”. Niet veel mensen zullen dit zeggen wanneer ze ’s avonds naar bed gaan, maar het is wel waar!
 
Zweedse onderzoekers hebben een experiment gedaan om te onderzoeken of het ‘schoonheidsslaapje’ een fabeltje is of werkelijkheid.
 
Hiervoor hebben zij 25 mannen en vrouwen twee keer op de foto gezet. De eerste foto is gemaakt na een nacht van 8 uur slaap en de tweede foto is gemaakt nadat de deelnemers maar 4 uur geslapen hebben.
 
Deze foto’s zijn getoond aan 122 mensen die de deelnemers op de foto niet kenden. Er werd hun gevraagd de foto’s te beoordelen op verschillende punten zoals aantrekkelijkheid, gezondheid.
Alle foto’s die na de nacht van 4 uur slaap gemaakt zijn werden als het minst aantrekkelijk en minst gezond beoordeeld.
 
Uit dit onderzoek blijkt dus dat je er niet alleen gezonder uitziet (en bent) maar ook dat je aantrekkelijker wordt gevonden als je voldoende slaapt!
 
Bron: BBC News

infopagina blok afbeelding

Slaap verbetert je geheugen
 
Stel, je hebt morgen een belangrijke presentatie, wat doe je dan? Ben je met behulp van een kop koffie tot laat in de avond bezig met het voorbereiden of ga je op tijd naar bed?
 
Je zou het misschien niet zeggen, maar uit onderzoek blijkt dat je toch beter gewoon lekker kan gaan slapen. Slaap is niet alleen een manier om te rusten, maar ook van belang voor je geheugen.
 
Uit onderzoek uit blijkt dat we 40% van de nieuwe informatie die we opdoen binnen 20 minuten weer vergeten. Dit kan tegen gegaan worden door voldoende te slapen. Wanneer je nieuwe informatie op doet, wordt dit opgeslagen in je korte termijngeheugen. Tijdens je slaap wordt dit verplaatst naar je lange termijngeheugen. Je hersenen maken hiervoor verbindingen aan tussen het korte en lange termijngeheugen. Om deze verbindingen te kunnen maken stroomt er één vijfde van je bloed naar je hersenen terwijl je slaapt. Ook de verschillende fases van slaap hebben invloed op het maken van deze verbindingen.
 
Tijdens de ‘slow wave sleep’ wordt feitelijke informatie geleidelijk verdeeld naar het lange termijn geheugen. Dit is dus informatie die je op doet tijdens het studeren of een presentatie voorbereiden. Tijdens de REM-fase wordt procedurele informatie verwerkt. Bijvoorbeeld vinger bewegingen bij het piano spelen.
 
Om je lichaam optimaal de kans te geven nieuwe informatie te verwerken is het verstandig om je bed tijd hier op aan te passen. Heb je gestudeerd? Dan is drie uur later naar bed gaan het meest ideaal. Wanneer je de hele avond op je piano hebt geoefend, kan je beter een uur later al naar bed gaan.
 
Op deze manier zorg je ervoor dat je hersenen dingen goed kunnen structureren en onthouden.
Ben je nieuwsgierig geworden naar meer informatie hierover? Bekijk dan op deze pagina het filmpje van TedEd.

infopagina blok afbeelding

Wat is het ideale slaapritme?
 
In 1962 onderzocht een Franse wetenschapper zijn eigen bioritme. Hij sloot zich hiervoor twee maanden op in een pikdonkere grot, zonder horloge. Hij had dus geen besef van tijd, hij ging naar bed als hij moe was en deed een kort dutje als hij hier behoefte aan had. Met een primitieve telefoon liet hij vrienden weten wanneer hij ging slapen en wanneer hij wakker werd.
 
Aan het eind van dit experiment was het 25 dagen later dan de onderzoeker dacht. Dit kwam doordat hij tijdens zijn ‘dutjes’ hele nachten slaap waren. Met dit onderzoek toonde de wetenschapper aan dat mensen een biologische klok hebben. Ons lichaam heeft op een dag te maken met allerlei pieken en dalen waardoor bijvoorbeeld in de middag ons hart- en vaatstelsel het beste werkt en waardoor we ’s nachts slaperig worden.
 
De onderzoeker was volledig zijn gevoel voor tijd kwijt, maar raakte toch in een stabiel ritme van slapen en wakker zijn. Hij ontwikkelde onbewust een slaap-waakritme van 24,5 uur. Voor de gemiddelde mens duurt de cyclus waarin je slaapt en wakker bent op de kop af 24 uur en twaalf minuten. Deze twaalf minuten extra lijken onhandig, maar dit is geen probleem als je ’s ochtends direct de gordijnen opendoet. Je biologische klok reset zichzelf dan. Een kop koffie of een plens water in je gezicht helpen dus niet om wakker te worden.
 
Toch tikt de biologische klok niet bij iedereen even snel. Ochtendmensen hebben een cyclus korter dan 24 uur waardoor ze ’s avonds eerder moe zijn en ’s ochtends weer eerder wakker zijn. Ook staat ons dagelijkse leven het ritme van de Franse onderzoeker niet toe. Er zijn werktijden en roosters waar we ons aan moeten houden.
 
Wanneer en hoeveel slaap je nodig hebt verschild dus per persoon.
 
Bron: Quest

infopagina blok afbeelding

Nieuwe richtlijnen voor goede nachtrust: slaap jij gezond?
 

Eindelijk weten we hoe de perfecte nacht slaap eruitziet. En dat gaat verder dan elke nacht acht uur onder zeil zijn. Wat is een goede nachtrust? En belangrijker: hoe krijg je die? "Kom je bed uit als je lang wakker ligt."


Voor het eerst heeft het Amerikaanse slaapinstituut de National Sleep Foundation richtlijnen opgesteld voor een goede nachtrust. De stichting vergeleek 277 verschillende slaapstudies en formuleerde op basis daarvan vier voorwaarden voor een goede nachtrust:
 
1. Ten minste 85% van de tijd die je in bed doorbrengt daadwerkelijk in slaap zijn
2. In minder dan 30 minuten in slaap vallen (binnen 60 minuten als je 65+ jaar bent)
3. Maximaal 1x per nacht langer dan 5 minuten wakker zijn (of 2x per nacht 5 minuten voor 65+ jaar)
4. Bij elkaar opgeteld niet meer dan 20 minuten wakker liggen tussen het moment dat je 's avonds in slaap valt en het moment dat je 's ochtends weer opstaat

Klik hier om te zien wat je lichaam doet als je slaapt!

Hoe voel je je overdag?
Ziet jouw doorsnee nacht er anders uit, dan is dat niet direct reden voor paniek. Als jij er bijvoorbeeld veel langer over doet om in slaap te komen of vaak kort wakker wordt, wil dat niet per se zeggen dat je belabberd slaapt.
 
Belangrijker is het om te letten op hoe je je overdag voelt, zegt slaapexpert Els van der Helm. Ben je snel slaperig, afgeleid of prikkelbaar? Heb je niet genoeg energie? Dat zijn eerder indicaties dat je nachtrust niet optimaal is en dat je misschien een slaapstoornis hebt. "Het kan nuttig zijn hierover te praten met een professional, zodat je de oorzaak kunt uitpluizen."
 
Pas naar bed als je slaperig bent
Van hoe laat tot hoe laat je in een ideale wereld zou moeten slapen, is volgens Van der Helm niet te zeggen. "Precieze tijden zijn niet voor te schrijven, dat hangt sterk af van de mate waarin je een ochtend- of een avondmens bent." Wakker worden zonder wekker is het allerbeste, maar dan moet je ook op tijd naar bed gaan. En dat kun je het beste pas doen als je slaperig bent, zegt Van der Helm. 
Daarbij kun je de natuur wel een handje helpen. "Sport en beweeg overdag veel, maar probeer laat op de avond zoveel mogelijk te ontspannen. Dim je verlichting, kijk niet meer naar je tv, telefoon of tablet. Denk maar eens aan de laatste keer dat je ging kamperen. Op zo'n camping word je veel eerder op de avond slaperig, omdat je precies alle dingen goed doet. Overdag ben je actief en is er fel licht, 's avonds zit je in het donker en ben je volledig ontspannen."
 
Wakker liggen
Schrik je 's nachts geregeld wakker en kom je dan moeilijk weer in slaap? Maak je dan vooral niet te druk, zegt Van der Helm. "Besef dat 's nachts wakker worden heel normaal is, vooral naarmate je ouder wordt. Het is niet per se een teken van slechte slaap." Dus schiet niet meteen in de stress, want dat werkt juist averechts. "Stress is de vijand van slaap, dus blijf ontspannen en doe geen dingen meer die stress veroorzaken, zoals je telefoon checken en tobben over je werk."
 
Dat laatste is dubbel belangrijk, want piekeren over je werk is niet alleen slecht voor je nachtrust: het werkt ook andersom. Dat ontdekte arbeidspsycholoog Michelle Van Laethem, die eerder deze maand aan de Radboud Universiteit promoveerde op dit onderwerp. "Het lijkt erop dat het proces een vicieuze cirkel is", zegt ze. "Stress zorgt voor slechte slaap, en dat zorgt op zijn beurt weer voor extra stress."
 
Kom je bed uit
Stress en een perfecte nachtrust gaan dus niet samen. Meditatie of een ademhalingsoefening kan helpen om stress te vermijden, maar alleen als je nog in bed ligt, zegt Van der Helm. Lig je na 20 minuten nog steeds wakker, dan is het beter om op te staan en in een andere kamer iets ontspannends te doen, zoals lezen of naar muziek luisteren.
 
"Het is belangrijk om niet te veel tijd wakker in bed door te brengen, omdat je je bed anders meer gaat associëren met wakker liggen dan met slapen. Dus ben je veel wakker, ga dan je bed uit. Daardoor zul je uiteindelijk efficiënter slapen en een betere kwaliteit van slaap ervaren."
 
Bron: RTL Nieuws

infopagina blok afbeelding

Winterproof slapen: 5 tips tegen slapeloosheid tijdens de winter

 
’s Winters is het koud, zijn de dagen korter en komen we automatisch minder buiten. De wintermaanden leiden bij veel mensen tot slapeloosheid of slaapproblemen in het algemeen. Een relatief zachte winter kan uitkomst bieden, maar er valt gelukkig ook zelf wat te doen aan de slaapkwaliteit tijdens de koude maanden. We zetten 5 tips tegen slapeloosheid in de winter op een rij, voor een nachtrust die we met recht winterproof mogen noemen.
 
1. Voldoende bewegen
Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat het voor een goede nachtrust onder andere van belang is om voldoende te bewegen. We raken op die manier onze energie kwijt en zorgen er op een natuurlijke wijze voor dat we vermoeid worden. Zolang we niet net voor het slapen gaan intensief sporten helpt de lichaamsbeweging ons gemakkelijker in slaap te vallen.
 
Tijdens de wintermaanden komen we over het algemeen wat minder buiten, vanwege de onaangename temperatuur buiten. Op de kou kunnen we ons echter kleden. Maak een flinke wandeling en trek eventueel thermokleding aan tegen de kou. Op die manier zorg je eenvoudig voor meer beweging, waardoor je gemakkelijker in slaap zal vallen en beter zal slapen.
 
2. Slapen in de juiste temperatuur
De temperatuur in de slaapkamer is van grote invloed op onze slaapkwaliteit. Het is in de slaapkamer van belang dat het er vooral niet te warm is. Tijdens de wintermaanden lijkt dat in eerste instantie geen probleem, al hebben we dan over het algemeen de neiging om de thermostaat een graadje hoger te zetten. Dat is prettig in de woonkamer en lijkt ook prettig in de slaapkamer, maar kan enorm bijdragen aan de slapeloosheid in de winter.
 
Om goed te kunnen slapen dient de omgevingstemperatuur onze lichaamstemperatuur iets omlaag te brengen. Gemiddeld genomen is 18 - 20 graden Celsius een goede tempratuur, ook tijdens de wintermaanden. Het dikke dekbed voor de winterperiode houdt ons voldoende warm, waardoor het verstandig is om de verwarming in de slaapkamer niet zomaar hoger te zetten. Ook niet wanneer het vriest.
 
3. Minder zware winterkost eten
Naast de temperatuur is ook onze voeding van groot belang voor een goede nachtrust. Met name wanneer we later op de avond nog zwaar tafelen kan dat negatieve invloed hebben op onze slaap. Het lichaam is dan nog bezig met de verwerking van onze voeding, waardoor we wakker gehouden worden.
 
In de wintermaanden hebben we de neiging om automatisch wat zwaarder te tafelen, de typisch Hollandse winterkost heeft veel tijd nodig om verteerd te worden. Probeer tijdens de winter dus wat eerder te eten of minder van de zware winterkost op te scheppen. Het kan slapeloosheid tijdens de winter effectief helpen tegen te gaan.
 
4. Extra daglicht tijdens de wintermaanden
Er zijn ook invloeden van buitenaf waar je minder gemakkelijk iets aan kunt veranderen. Er is bijvoorbeeld sprake van relatief weinig daglicht, waardoor ons biologische ritme wat verstoord kan raken. Vooral wanneer je in het donker van huis gaat naar je werk en in het donker weer terugkomt kan dat van grote invloed zijn. Je kunt eventueel gebruik maken van een lamp die daglicht imiteert, bijvoorbeeld op het moment dat je opstaat.
 
Bovendien is het verstandig om bij het opstaan zo snel mogelijk zoveel mogelijk licht naar binnen te laten. Aan de andere kant kun je er ’s avonds voor zorgen dat je het licht wat sneller dimt en dat je niet teveel op het scherm van een smartphone, tablet of computer kijkt. Je leert je lichaam op die manier beter dat het ’s avonds vermoeid mag raken, om ’s morgens weer fris op te staan.
 
5. Gebruik van een luchtbevochtiger
Heb je, vooral tijdens de wintermaanden, last van een partner die hard snurkt? Dat kan verschillende oorzaken hebben, waaronder een te droge omgevingslucht in de kamer. Die droge lucht slaat op de keel en neus en zorgt er daarmee voor dat de ander wat harder of meer zal gaan snurken.
 
Dit valt op te lossen met een luchtbevochtiger in de kamer, die het binnenklimaat op peil kan houden. Je zal merken dat de ander minder of minder hard snurkt, waardoor je ook zelf de slaap beter kunt vatten.
 
Het zijn 5 verschillende tips tegen slapeloosheid in de winter, die je kunnen helpen om gemakkelijker in slaap te vallen en vervolgens rustiger te slapen. Je zal ’s morgens frisser ontwaken, zodat je ondanks de kou en de korte dagen toch weer de energie hebt om lekker naar buiten te gaan of op een andere manier productief aan de slag te gaan. 

infopagina blok afbeelding

Morgana introduceert 365 dagen slaapgarantie voor elk budget


Bijna dagelijks worden we overladen met artikelen over hoe belangrijk slaap is voor onze kwaliteit van leven. Het laat je ’s nachts herstellen van de activiteiten van de dag, zodat je de volgende ochtend weer fris en uitgerust wakker wordt. Morgana streeft ernaar om dit mogelijk te maken voor elk budget. Daarom is nu een nieuw boxspring concept toegevoegd met 365 dagen slaapgarantie. Zo hoef je nooit wakker te liggen van het feit of je de juiste keus hebt gemaakt!

Omdat iedereen een unieke combinatie heeft van lichaamsbouw, gewicht, lengte en slaaphouding ziet het perfecte bed er voor iedereen anders uit. De boxsprings uit de nieuwe collectie beschikken over zogenaamde Synch support zones voor een betere persoonlijke ondersteuning. De zones van boxspring en matras zijn perfect op elkaar afgestemd. Daarnaast zijn de nieuwe boxsprings verkrijgbaar in 12 modellen die zowel vlak als elektrisch leverbaar zijn. Kies je eigen topdek matras, potenset, stof, kleur en voetbord en creëer zo het bed dat aan al je wensen voldoet. Een bed dat niet alleen heerlijk comfortabel is, maar ook qua design een aanwinst voor de slaapkamer is.

Unieke slaaptest met real-time meting
Een bed kopen doe je niet even snel, daarom biedt de unieke slaaptest van Morgana uitkomst. Binnen 8 minuten weet je hoe 10 jaar goed en gezond slapen voelt. Hiermee kun je een slaapsysteem samenstellen dat perfect aansluit op jouw lichaamsprofiel. Omdat je met de slaaptest zeker het juiste advies krijgt, geldt op alle aankopen in combinatie met de slaaptest een slaapgarantie van 365 dagen. Slaap lekker!

Een vlakke boxspring is bij Morgana al verkrijgbaar vanaf € 985 en een elektrisch verstelbare boxspring vanaf € 1670.

Over Morgana
Morgana biedt een beleving. Hier winkel je niet alleen voor een matras, een lattenbodem of een compleet bed, je vindt er tevens innovatie, inspiratie en betrouwbare informatie. Ideaal voor het veranderen, het opknappen of het herinrichten van je slaapkamer. Het bedrijf biedt slaapoplossingen die speciaal afgestemd worden op het lichaam. Met de innovatieve slaaptest en de nieuwe boxspring collectie is dit nu voor elk budget beschikbaar. Morgana wil niets liever dan jou fit en uitgerust wakker laten worden. Bekijk de nieuwe collectie boxsprings op www.morgana.nl en maak direct een afspraak voor een persoonlijke slaaptest in een van de veertien vestigingen.

infopagina blok afbeelding

Wat voor napper ben jij?

De dagen worden korter en kouder, jawel, de winter is onderweg! Het liefste zou je een winterslaap houden tot de zomer, maar dat is voor mensen toch wat lastig. Als alternatief kun je natuurlijk wel af en toe even 'nappen'! Héél even kort je ogen sluiten voor een hazenslaapje... maar wat voor napper ben je eigenlijk?
 
1. De Ontregelde nappers slapen overdag om hun slaapschema weer te normaliseren wanneer iets (bijv. avonddienst) het in de war heeft geschopt.
 
2. De Vernieuwende nappers slapen overdag, omdat ze zich moe voelen en rust nodig hebben om de dag door te komen. Ze kunnen slaapgebrek hebben of gewoon uitgeput zijn, dus nappen ze omdat ze simpelweg té slaperig zijn om het niet te doen.
 
3. De Emotionele nappers slapen overdag als reactie op depressie, stress of omdat ze een sociale of professionele situatie willen ontwijken. Het nappen kan ook uit verveling ontstaan.
 
4. Verlangende nappers zijn de toegewijde snoozers die op regelmatige basis een slaapje doen, omdat het ze simpelweg goed doet voelen!
 
5. Mindful nappers slapen overdag, omdat ze gehoord hebben dat het de sleutel is tot focus, energie en andere goede dingen. Het verschil met de verlangende nappers is dat de mindful nappers gemotiveerd worden door externe bronnen, terwijl de verlangende nappers door ervaring dutjes doen en het fantastisch vinden!
 
 

infopagina blok afbeelding

Tips om wakker te blijven na een zware nacht: een gids van uur tot uur
 

Een zware nacht achter de rug, last van slapeloosheid of gewoon een keer goed doorgehaald? We weten één ding zeker: er zit een zware dag aan te komen. Hoe kom je de dag door zonder in slaap te vallen? We zetten de tips om wakker te blijven voor je op een rij, aan de hand van een handige gids van uur tot uur.
 
Opstaan na een zware nacht zonder slaap
Na een zware nacht vanwege slapeloosheid of flink doorhalen sta je het best op met een koude douche, direct om 07:00 uur. Het is een schok voor je lichaam die ervoor zorgt dat je meteen wakker bent. Je hartslag loopt op zodat je door heel je lichaam voldoende energie ervaart om van start te gaan. Een half uur later om 07:30 uur eet je een licht ontbijt. Kies voor wat fruit en voorkom toegevoegde suikers, ook al is dat precies waar je zin in hebt. Zorg er ten derde voor dat je veel water drinkt, dat zal je nodig hebben de rest van de dag.
 
Ga naar buiten en kom in beweging
Het is 08:00 uur: tijd om naar buiten te gaan. Vang het daglicht op en geef je lichaam daarmee aan dat het tijd is om actief te worden. Een half uur later om 08:30 uur drink je een kop koffie (en weer meer water) zodat je om 09:00 uur aan de slag kunt met de zwaarste taak voor die dag. Begin met het zwaarste en houd dat een uurtje vol.
 
Om 10:00 uur kun je nog wel een kop koffie gebruiken en drink je weer meer water. Een uurtje later om 11:00 uur is het tijd voor een korte workout. Ga een stuk lopen of doe wat krachttraining in de sportschool. De activiteit helpt je adrenaline-niveau op te laten lopen en versnelt je metabolisme. Bovendien helpt het sporten je de volgende nacht beter te slapen: het is een van de beste tips om beter te slapen!

Om 12:00 uur is het tijd voor een lichte lunch, waarbij je zorgt voor wat granen, groenten en magere eiwitten. Vermijd snelle koolhydraten zoals pasta.
 
Sluit je ogen en laad weer op
Om 13:00 uur heb je tijd om je ogen even te sluiten voor 20 minuten. Je doet een powernap, zodat je klaar bent om de middag na een zware nacht door te komen. Daarna is het om 14:00 uur tijd voor meer koffie en meer water, zodat je om 15:00 uur weer een tweede stevige taak aan kunt. Verwerk de mail die er nog staat, werk een Excel-sheet door of richt je op iets anders dat absoluut af moet.
 
Om 5 uur voldaan naar huis
Om 16:00 uur kauw je op wat kauwgom om het laatste uur door te komen. Dankzij het kauwen blijft je brein gemakkelijker warm, terwijl de mint zorgt voor een fris gevoel. Dit zorgt ervoor dat je om 17:00 uur met een voldaan gevoel naar huis kunt.
 
Voortaan voorkomen dat je op dit ritme de dag door moet na een zware nacht? Onze slaapspecialisten geven je graag slaaptips in onze Morgana winkels, zodat je beter kunt slapen en je voortaan iedere dag uitgerust kunt opstaan. Heb je regelmatig last van slapeloosheid? Probeer dan eens onze slaaptest in de winkel! Met de slaaptest kunnen we je SlaapDNA meten en je laten ervaren wat 10 jaar gezond slapen voor jou kan betekenen.

infopagina blok afbeelding

De ideale slaaphouding: hoe kun jij beter slapen?
 

Slaap je op je rug, zij of buik? Je slaaphouding is van grote invloed op je nachtrust. Sterker nog, de juiste slaaphouding draagt bij aan de verwerking van je maaltijd, voorkomt hoofdpijn en helpt ontspannen wakker te worden zonder pijn in je rug en nek. Wat is de beste slaaphouding volgens experts?
 
Slaapexperts zijn het er grotendeels over eens: de beste slaaphouding is die op je rug. Een zijligging aannemen tijdens de nacht is echter ook een goede optie. Deze slaaphoudingen helpen je hoofd, nek en ruggenwervels in een neutrale positie te plaatsen. Je voorkomt hiermee de druk op je rug die kan resulteren in de pijn in je nek die je ‘s morgens voelt. Bovendien voorkom je dat je maaltijd of (maag)zuur omhoog komt tijdens je slaap.
 
Je eigen ideale slaaphouding
Heb je last van slaapapneu -je stopt midden in je af en toe slaap kort met ademen-? Slaap dan bij voorkeur niet op je rug, want dan kan je tong terugvallen in je keel waardoor ademen moeilijker wordt. Bovendien is het als snurker niet verstandig om op je rug te gaan liggen, vooral niet voor anderen om je heen. De ideale slaaphouding hangt wat dat betreft af van meerdere factoren, hierin zijn we allemaal uniek.
 
Indien je snurkt vormt het slapen op je zij veelal de ideale slaaphouding. Je kunt dan beter slapen, omdat je de luchtwegen goed open houdt en je minder zal snurken. Bovendien kun je op je zij zorgen voor een goede ondersteuning van je ruggenwervels, zodat je geen last krijgt van je nek en rug. Het is wat dat betreft niet vreemd dat de slaaphouding op de zij de meest gebruikte vormt. Vooral vrouwen vinden het heerlijk om zo in slaap te vallen.
 
Slaap als een baby
Zwangere vrouwen kunnen het best goed kijken naar hoe baby’s slapen. Zonder slaaptips geven zij eigenlijk al het goede voorbeeld in de foetushouding. Het houdt de weg vrij om goed te ademen en voorkomt druk op de heupen en de onderrug. Zwangere vrouwen hebben daar veelal een fijne slaaphouding aan, mits je wat ‘losser’ gaat liggen en je voorkomt dat je kin en knieën te dicht tegen je borst aan komen te liggen.
 
Buikslapen is geen goed idee
Ben je een buikslaper? Het helpt snurken te voorkomen, maar brengt volgens de experts ook risico’s met zich mee. Het is niet bepaald de beste slaaphouding voor je rug: er ontstaat druk op je spieren en gewrichten en daarnaast is je nek continue een kant op gedraaid. Dit kan verschillende pijntjes opleveren en ook chiropractors adviseren je om een andere slaaphouding aan te nemen. Wil je toch op je buik slapen? Kies dan in ieder geval een zeer dun kussen of maak daar helemaal geen gebruik van.
 
Je slaaphouding laten analyseren of op zoek naar praktische slaaptips om beter te slapen? Kom langs in onze winkels voor de slaaptest. Je ontdekt op die manier wat jouw unieke slaap DNA is en wat 10 jaar gezond slapen voor je kan betekenen. Direct beter slapen in een ontspannen slaaphouding? Dankzij de Sleepmate slaaprol voorkom je buikslapen en neem je gemakkelijker de juiste houding aan!

infopagina blok afbeelding

Morgana opent 15e winkel!
 
Per 1 november wordt op de woonboulevard in Arnhem Zuid onze nieuwe winkel geopend: Morgana Damminga! De familie Damminga is een oude bekende in de beddenbranche. Nadat zowel opa als later vader Damminga jarenlang de winkel Slaapkenner Damminga in hartje Arnhem gerund hebben, neemt zoon Nathanael het stokje nu over met een nieuwe naam én nieuwe locatie. Wij van Morgana verheugen ons op de samenwerking!

Met de keuze voor Morgana en voor de woonboulevard kiest Nathanael Damminga voor een nieuwe koers. De inmiddels derde generatie zal het mooie familiebedrijf gaan voortzetten en met een frisse blik en positiviteit dit nieuwe avontuur aan gaan. Momenteel wordt er nog hard gewerkt aan de winkel om alles af te ronden voor we open gaan. Onze nieuwe winkel zal het Morgana concept uitdragen, waarin we een ruime collectie aan boxsprings, ledikanten, kasten, matrassen, lattenbodems, dekbedden en bedtextiel voor u klaar hebben staan. Daarnaast kunt u ook merken vinden als Auping en Tempur. We hopen u in november gauw te zien in de winkel!

infopagina blok afbeelding

Beter slapen? Wapen je tegen teveel licht in de slaapkamer
Verlichting helpt ons veilig over straat te lopen, maakt het gemakkelijker om de wekker voor morgenochtend in te stellen en zorgt ervoor dat we nog even kunnen lezen. Die verlichting helpt ons op verschillende fronten, maar kan onze nachtrust ook behoorlijk in de weg zitten.

We staan er niet bij stil, maar beter slapen begint met voldoende gebrek aan verlichting. De mensheid heeft zich net als planten en dieren ontwikkeld op basis van een consistente licht-donker cyclus. We reageren automatisch en onbewust op verlichting, ons lichaam is geprogrammeerd om in een lichte omgeving te functioneren en zodra het donker wordt te gaan slapen. Blijft het ‘s avonds laat of ‘s nachts te licht? Je zal onrustig slapen, je krijgt last van slapeloosheid of je wordt niet volledig uitgerust wakker. Een van de beste slaaptips? Zorg ervoor dat je in een donkere slaapkamer slaapt.
 
Last van lichtvervuiling
Onderzoek uit 2016 van de American Academy of Neurology toont bijvoorbeeld aan dat straatverlichting ertoe leidt dat we in steden gemiddeld minder slapen en dat het risico op slaapstoornissen toeneemt. We slapen onrustiger of hebben meer moeite om in slaap te komen.

We hebben last van lichtvervuiling op straat, de lantaarns kunnen ons biologische ritme behoorlijk verstoren. Zorg er daarom voor dat de slaapkamer goed donker is, bijvoorbeeld aan de hand van een verduisterend gordijn. Je kunt beter slapen wanneer het goed donker is in de slaapkamer, het is een van de slaaptips waar je eenvoudig zelf voor kunt zorgen.
 
Verlichting in de slaapkamer
Goed slapen begint met het juiste bed en de juiste ondersteuning van het lichaam. De slaapspecialisten van Morgana adviseren je graag over een goede ondersteuning of de verschillende bedbodems, matrassen en materialen. Daarnaast is het van belang dat je ook de verlichting in de slaapkamer tot een minimum probeert te beperken. Wellicht heb je wat licht nodig om in bed te stappen en de wekker in te stellen. Daarna is het van belang om het licht uit te schakelen en de lichtbronnen zoveel mogelijk uit te schakelen of zelfs helemaal niet mee te nemen.
 
De grootste boosdoener in de slaapkamer? De smartphone of tablet. Deze apparaten maken voor hun displayverlichting gebruik van een bepaald type blauw licht. Dat blauwe licht associeert ons lichaam onbewust met het ochtendgloren of zelfs het midden van de dag. Het gevolg? We maken in ons brein een stofje aan dat ons wakker houdt en voorkomt dat we in slaap vallen.
 
Wil je beter slapen of slaap je onrustig en wil je daar wat aan doen? Zorg er dan voor dat je het licht in de slaapkamer zoveel mogelijk uitlaat en laat je smartphone bij voorkeur in de woonkamer liggen. De smartphone gebruiken als wekker om daar toch nog even op lezen? Gebruik een app als f.lux (https://justgetflux.com), waarmee je kunt zorgen voor ambergele verlichting. Dit neemt het blauwe licht weg, waardoor je minder van het stofje aanmaakt dat je wakker houdt.

infopagina blok afbeelding

Wanneer is het tijd mijn matras te vervangen?
Een goede nachtrust vormt de ideale basis voor een gezonde start van de dag. We eten gezonder, zorgen ervoor dat we meer gaan bewegen, maar het is minstens zo belangrijk om goed te slapen. Veel mensen slapen minder dan de aanbevolen 7,5 - 8,5 uur per dag en worden wakker op een matras dat aan vervanging toe is.
 
Op tijd je matras vervangen
Hoe lang gaat een matras mee? Een goed matras gaat gemiddeld zo’n 8 tot 10 jaar mee. Word je wakker met een gevoel van stijfheid of pijn in je lichaam, merk je dat je niet meer zo uitgerust bent als voorheen? Sliep je onlangs in een hotel en voelde dat als een verademing? De kans is groot dat je matras aan vervanging toe is. Kijk eens kritisch naar je matras, is er sprake van kuilen of andere vormen van slijtage? Je kunt dan het best je matras vervangen, zodat je snel weer een uitstekende nachtrust ervaart.
 
Hoe kies je een nieuw matras?
Hoe lang je doet met een matras en wat de beste keuze is kan behoorlijk ingewikkeld lijken, er zijn tenslotte zoveel merken en materialen op de markt. Benieuwd waar je op moet letten? Wij zetten vier belangrijke eigenschappen voor je op een rij:
 
 • Ondersteuning
  Let bij het vervangen van je matras specifiek op de combinatie van de bodem en het matras dat je erop legt. De bodem zorgt voor de juiste ondersteuning, het matras geeft dit door en voegt daar bovendien het gewenste comfort aan toe. Het is voor een goede nachtrust vooral van belang dat je wervelkolom op de juiste manier ligt. Op deze manier kunnen je tussenwervelschijven zich ’s nachts voldoende kunnen herstellen van de dagelijkse activiteiten en stress. Je voorkomt chronische klachten.
 
 • Comfort
  Het comfort van je matras is van groot belang. Comfort is een persoonlijke keuze. Wens je een zacht en comfortabel matras of wil je een wat steviger exemplaar? Probeer vooral veel verschillende matrassen uit in de winkel en doe dit bij voorkeur als je uitgerust bent. Na een slechte nachtrust ligt iedere matras tenslotte al snel lekker.
 
 • Levensduur van een matras
  Een goed matras is gemaakt van hoogwaardige materialen en zit op een degelijke manier in elkaar. Zowel het matras als het binnenwerk gaan dan gemakkelijk langere tijd mee.
 
 • Ruimte
  Een matras moet je voldoende ruimte geven. Gemiddeld genomen draaien we iedere nacht zo’n 30 keer! Je hebt voldoende vrijheid nodig om ontspannen in slaap te vallen en ’s nachts niet wakker te worden vanwege een gebrek aan ruimte op je matras.
 
Slaaptest voor een nieuw matras
Benieuwd naar welk matras jouw huidige het best kan vervangen? En welke ondersteuning jij nodig hebt? Bij Morgana vind je speciaal voor dit doel de slaaptest. In 8 minuten analyseren we je slaaphouding en stellen je persoonlijke voorkeuren vast. Vervolgens bieden we je een persoonlijke slaapoplossing op basis van de juiste ondersteuning. In de teststudio kun je vervolgens direct de verschillende matrassen testen om het gewenste comfort te bepalen.
 
Het resultaat?
Een nieuwe matras of nieuwe slaapoplossing dat aan alle eisen voldoet er ervoor zorgt dat je weer iedere dag fit en uitgerust wakker wordt. De investering in een nieuw matras voor 10 jaar gezond slapen levert je wat dat betreft niet alleen een duurzaam slaapsysteem op, je hebt daar bovendien zelf een leven lang plezier van!

infopagina blok afbeelding

In 4 stappen beter slapen op een goed hoofdkussen
 
Beter slapen vraagt om een goed matras, de juiste bedbodem en uiteraard een goed ondersteunend hoofdkussen. De invloed is kleiner dan die van het matras en de bedbodem, maar het kussen draagt wel degelijk bij aan een goede nachtrust. We zetten vier aspecten voor je op een rij die van groot belang zijn bij de keuze van het juiste hoofdkussen.
 
Het hoofdkussen draagt bij aan de juiste ondersteuning voor het lichaam. Dit biedt het lichaam de kans om te herstellen. De tussenwervelschijven krijgen de juiste hoogte terug, nadat deze als het gevolg van zitten, staan, lopen en andere activiteiten zijn ingezakt. Het hoofdkussen helpt voor een goede slaaphouding te zorgen, met beter slapen als gevolg.
 
1.      Beter slapen in de juiste houding
Beter slapen op een goed hoofdkussen begint met het bepalen van de juiste houding. Slaap je op je zij, rug of wellicht je buik? Het is van belang daar het hoofdkussen op af te stemmen. Er zijn stevige, medium, zachte en ultra zachte hoofdkussens beschikbaar bij Morgana. Het juiste hoofdkussen biedt de gewenste ondersteuning en zorgt op basis van je slaaphouding voor de juiste aanvulling op het matras en de bedbodem.
 
2.      Het matras en de bedbodem
Het hoofdkussen stemmen we af op je slaaphouding en je persoonlijke voorkeur, net als het matras en de bedbodem. Met onze slaaptest ontdek je jouw persoonlijke Slaap-DNA (http://www.morgana.nl/slaaptest/over-de-slaaptest) . Dit helpt je een goede keuze te maken voor het ideale matras en de juiste bedbodem met daarbij het beste hoofdkussen voor jou.
 
3.      De hoogte van het hoofdkussen
De hoogte van het hoofdkussen stimuleert een goede nachtrust en herstelt effectief de nekwervel en rugwervel. Het hoofdkussen dient de juiste hoogte te hebben om daarvoor te kunnen zorgen. Het hoofdkussen zorgt voor een goede ondersteuning van de nek, zodat de gewenste houding ontstaat en het lichaam zich kan herstellen ter voorbereiding op morgen.
 
4.      De eigenschappen van het hoofdkussen
Tenslotte kijken we goed naar de eigenschappen van het kussen. We beoordelen de ondersteuning die je wenst, het comfort, het klimaat, de vochtregulatie en antiallergische eigenschappen. De verschillende elementen helpen je het juiste hoofdkussen te kiezen. Het resultaat? Beter slapen en op een uitgeruste en pijnvrije wijze ontwaken.

infopagina blok afbeelding

Zomerproof slapen: tips!

De zomer is al een tijdje bezig en lijkt niet op te houden! We genieten van zonnige dagen en hoge temperaturen.. ook ’s nachts! Kun je moeilijk in slaap komen door de warmte? Transpireer je veel tijdens de zomernachten? We geven hier een aantal tips om je te helpen je hoofd en lichaam koel te houden tijdens de nacht.
 
1.       Wil je nog even tv kijken of je mail checken? Doe dat dan niet op je slaapkamer! Hoe meer andere dingen je er doet, hoe lastiger het wordt om in slaap te vallen. Duik dus vanuit je tuinstoel meteen je bed in.

2.       Het is verstandig om je slaapkamer zo donker mogelijk te maken, want zelfs het kleinste streepje (zon)licht kan je slaapcyclus al verstoren. Zorg dus voor verduisterende raamdecoratie.

3.       Wist je dat de ideale slaaptemperatuur 18 graden is? Om te kunnen slapen moet je lichaamstemperatuur naar beneden, maar dit duurt langer in een warme kamer. Zorg daarom voor voldoende frisse lucht in je slaapkamer! Let op: wacht wel met het openzetten van ramen tot de buitentemperatuur lager is dan de binnentemperatuur óf help de natuur een handje met een ventilator.
 
4.       Wat ook goed helpt de warmte tegen te gaan is je bed voorzien van zomers bedtextiel. Deze speciale kussenslopen, dekbedden en lakens ventileren extra goed, waardoor je ’s ochtends wakker wordt in een fris en droog bed. Morgana komt je deze zomer tegemoet bij de aanschaf van deze producten! Bekijk hiervoor de actiepagina.
5.       Op warme avonden blijven we vaak langer op en eten en drinken we later. Dit kan mogelijk leiden tot slaapproblemen, dus probeer twee uur voor het slapen daarom niets meer te eten.

6.       Ga eerst onder de koude douche en spoel je daarna warm af vlak voor het slapen. De koude douche is om je af te koelen en door de warmte van de douche gaan je bloedvaten openstaan, waardoor je gemakkelijker lichaamswarmte kwijtraakt.
 
7.       De beste stof die je zou kunnen gebruiken op je bed en om aan te trekken is katoen! Katoen weegt weinig en ademt erg goed, dus ook als pyjama is dit een aanrader.

infopagina blok afbeelding

Beter slapen dankzij de kracht van magnesium
 
Beter slapen begint bij een goed bed, vraagt om gezond slaapgedrag en heeft baat bij de juiste voeding. Essentieel binnen een goed voedingspatroon om prettig te kunnen slapen? Magnesium! Het is een mineraal dat helpt bij moeheid en bijdraagt aan een normale werking van zenuwen en spieren. Het bevordert onder andere de stofwisseling en helpt ons daarom beter te slapen.
 
Magnesium is een essentieel mineraal voor het menselijk lichaam. Dat betekent dat we het zelf niet kunnen aanmaken, maar dat we het wel nodig hebben om goed te kunnen functioneren. We gaan er beter van slapen en het speelt een vitale rol bij 300 chemische processen in het lichaam. Ons lichaam bevat gemiddeld 20 - 28 gram magnesium, waarvan de helft zit in botten en tanden. Daarnaast komt het voor in de cellen, spieren, het zenuwstelsel en de organen. 
 
Producten rijk aan magnesium
Benieuwd naar welke producten er rijk zijn aan magnesium? Het valt onder andere af te lezen aan de kleur van groenten. Des te dieper de kleur groen, des te meer magnesium erin zit. Dit hebben de groenten te danken aan een magnesiumatoom als kern voor bladgroen (chlorofyl). Bovendien komt magnesium voor in granen, noten en bonen. Door de landbouw en kunstmest is de mate van magnesium in deze producten sterk afgenomen, waardoor het van nog groter belang is om er voldoende van in te nemen. Beter slapen dankzij meer magnesium? Kies bijvoorbeeld voor spinazie, pompoenpitten, amandelen, zwarte bonen of avocado’s.  
 
Vergeet calcium niet!
Magnesium en calcium zijn beide mineralen, maar zijn elkaars tegenpolen. Calcium helpt de spieren aan te spannen, terwijl magnesium die helpt te ontspannen. Maar calcium zonder magnesium kan magnesium uitputten en andersom. Bovendien heeft calcium het magnesium nodig om opgenomen te worden. Het is dus verstandig om zowel voldoende calcium als magnesium in te nemen. Het is een waardevolle combinatie die ons helpt om beter te slapen.
 
De ideale verhouding bestaat uit twee delen calcium ten opzichte van één deel magnesium. Dagelijks dienen we 1.000mg calcium in te nemen, waardoor je daarnaast zo’n 500 gram magnesium in zou moeten nemen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor magnesium bedraagt 250 - 350mg, al hebben de meesten er al moeite mee dat te bereiken. Beter slapen dankzij meer calcium? Kies bijvoorbeeld voor boerenkool, avocado, spinazie, zalm of paddenstoelen. 
 
Wil je beter slapen en heb je het idee dat het aan de voeding ligt? Het kan verstandig zijn om een magnesiumsupplement in te nemen, al is dat iets dat je met een voedingsdeskundige kunt bespreken. We zorgen er bij Morgana voor dat je aan de hand van je Slaap-DNA dat volgt uit onze slaaptest en je persoonlijke voorkeuren kunt rekenen op het beste matras met de juiste bodem en het best ondersteunende hoofdkussen. Dat is uiteindelijk de basis om beter te slapen. Door gezond te leven en gezond te eten zorg je er vervolgens zelf voor dat je daarop heerlijk in slaap valt en weer uitgerust zal ontwaken.
 
Beter slapen dankzij de kracht van magnesium
 
Beter slapen begint bij een goed bed, vraagt om gezond slaapgedrag en heeft baat bij de juiste voeding. Essentieel binnen een goed voedingspatroon om prettig te kunnen slapen? Magnesium! Het is een mineraal dat helpt bij moeheid en bijdraagt aan een normale werking van zenuwen en spieren. Het bevordert onder andere de stofwisseling en helpt ons daarom beter te slapen.
 
Magnesium is een essentieel mineraal voor het menselijk lichaam. Dat betekent dat we het zelf niet kunnen aanmaken, maar dat we het wel nodig hebben om goed te kunnen functioneren. We gaan er beter van slapen en het speelt een vitale rol bij 300 chemische processen in het lichaam. Ons lichaam bevat gemiddeld 20 - 28 gram magnesium, waarvan de helft zit in botten en tanden. Daarnaast komt het voor in de cellen, spieren, het zenuwstelsel en de organen. 
 
Producten rijk aan magnesium
Benieuwd naar welke producten er rijk zijn aan magnesium? Het valt onder andere af te lezen aan de kleur van groenten. Des te dieper de kleur groen, des te meer magnesium erin zit. Dit hebben de groenten te danken aan een magnesiumatoom als kern voor bladgroen (chlorofyl). Bovendien komt magnesium voor in granen, noten en bonen. Door de landbouw en kunstmest is de mate van magnesium in deze producten sterk afgenomen, waardoor het van nog groter belang is om er voldoende van in te nemen. Beter slapen dankzij meer magnesium? Kies bijvoorbeeld voor spinazie, pompoenpitten, amandelen, zwarte bonen of avocado’s.  
 
Vergeet calcium niet!
Magnesium en calcium zijn beide mineralen, maar zijn elkaars tegenpolen. Calcium helpt de spieren aan te spannen, terwijl magnesium die helpt te ontspannen. Maar calcium zonder magnesium kan magnesium uitputten en andersom. Bovendien heeft calcium het magnesium nodig om opgenomen te worden. Het is dus verstandig om zowel voldoende calcium als magnesium in te nemen. Het is een waardevolle combinatie die ons helpt om beter te slapen.
 
De ideale verhouding bestaat uit twee delen calcium ten opzichte van één deel magnesium. Dagelijks dienen we 1.000mg calcium in te nemen, waardoor je daarnaast zo’n 500 gram magnesium in zou moeten nemen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor magnesium bedraagt 250 - 350mg, al hebben de meesten er al moeite mee dat te bereiken. Beter slapen dankzij meer calcium? Kies bijvoorbeeld voor boerenkool, avocado, spinazie, zalm of paddenstoelen. 
 
Wil je beter slapen en heb je het idee dat het aan de voeding ligt? Het kan verstandig zijn om een magnesiumsupplement in te nemen, al is dat iets dat je met een voedingsdeskundige kunt bespreken. We zorgen er bij Morgana voor dat je aan de hand van je Slaap-DNA dat volgt uit onze slaaptest (http://www.morgana.nl/slaaptest/over-de-slaaptest) en je persoonlijke voorkeuren kunt rekenen op het beste matras met de juiste bodem en het best ondersteunende hoofdkussen. Dat is uiteindelijk de basis om beter te slapen. Door gezond te leven en gezond te eten zorg je er vervolgens zelf voor dat je daarop heerlijk in slaap valt en weer uitgerust zal ontwaken.
 

infopagina blok afbeelding

10 tips om direct beter te slapen
 
Beter slapen begint met gezond (slaap)gedrag, dag in dag uit. Dit laatste is essentieel. Het is van belang om de volgende 10 slaaptips consequent uit te voeren en zoveel mogelijk structuur aan te bieden. Een goed bed biedt de juiste basis om beter te slapen. We zetten tips voor je op een rij.
 
Rust en regelmaat
1. Onze grootste steden lijken nooit meer te slapen en er wordt op ieder moment van de dag van alles van ons gevraagd. Je kunt beter slapen door regelmatige bedtijden aan te houden. Begin door iedere (werk)dag op dezelfde tijd op te staan en wijk daar in het weekend niet meer dan 2 uur van af.
2. Zorg er daarnaast voor dat je maximaal 8 uur in bed ligt. Beter slapen is wat dat betreft niet zomaar een kwestie van eerder naar bed gaan, het is de regelmaat die van grote waarde is.
3. Bewaar het bed om te slapen of te vrijen en gebruik andere ruimten voor andere activiteiten. Je zal beter slapen wanneer je de TV in de slaapkamer van de muur haalt en je de mobiele telefoon voortaan in de woonkamer laat liggen.
 
Gemakkelijker in slaap vallen
4. Je zal beter slapen door pas naar bed te gaan zodra je slaperig wordt. Dat klinkt als een open deur, maar beter slapen is niet zomaar een kwestie van eerder naar bed gaan. Val je binnen een half uur niet in slaap? Lees nog even iets en probeer het nog een keer.
5. Bouw de dag af om alvast te ontspannen voor het slapen gaan. Geestelijke of lichamelijke inspanning kun je het best maximaal een uur voordat je gaat slapen leveren. Je lichaam en geest kunnen zich alvast ontspannen om gemakkelijker in slaap te vallen.
 
Voorkom piekeren en staren
6. Pieker je veel? Vooral in bed? Probeer aan het begin van de avond alvast een uurtje te piekeren door na te denken over alles wat je bezighoudt. Schrijf op wat je daar morgen aan wilt doen, zodat je het van je af kunt zetten.
7. Draai de wekker bij om, zodat je er niet op kunt kijken. Het kijken op de klok leidt tot onrust, waardoor je het risico loopt weer te gaan piekeren. Je kunt beter slapen wanneer je geen afleiding om je heen hebt.
 
Beter slapen door gezond te leven
8. Tenslotte kun je beter slapen door zo gezond mogelijk te leven. Een dutje overdag mag best (maximaal een half uur), maar na zes uur ‘s avonds  kun je dat beter niet meer doen.
9. Vermijd het gebruik van koffie, thee, cola en chocola na 18:00 uur, aangezien je daar last van kunt hebben wanneer je wilt gaan slapen. Dit houdt je wakker vanwege bijvoorbeeld de caffeïne en andere activerende stoffen. Gebruik bovendien geen alcohol als slaapmutsje. Wil je toch wat drinken? Beperk het dan tot 1 - 2 glazen alcohol in de avond.
10. Zorg ervoor dat je overdag voldoende beweegt. Lichamelijke activiteit helpt je de dag op de juiste manier op te bouwen en die vervolgens weer af te bouwen. Je kunt beter slapen zodat je ‘s morgens ook weer fris ontwaakt.
 
 
10 tips om direct beter te slapen
 
Beter slapen begint met gezond (slaap)gedrag, dag in dag uit. Dit laatste is essentieel. Het is van belang om de volgende 10 slaaptips consequent uit te voeren en zoveel mogelijk structuur aan te bieden. Een goed bed biedt de juiste basis om beter te slapen. We zetten tips voor je op een rij.
 
Rust en regelmaat
1. Onze grootste steden lijken nooit meer te slapen en er wordt op ieder moment van de dag van alles van ons gevraagd. Je kunt beter slapen door regelmatige bedtijden aan te houden. Begin door iedere (werk)dag op dezelfde tijd op te staan en wijk daar in het weekend niet meer dan 2 uur van af.
2. Zorg er daarnaast voor dat je maximaal 8 uur in bed ligt. Beter slapen is wat dat betreft niet zomaar een kwestie van eerder naar bed gaan, het is de regelmaat die van grote waarde is.
3. Bewaar het bed om te slapen of te vrijen en gebruik andere ruimten voor andere activiteiten. Je zal beter slapen wanneer je de TV in de slaapkamer van de muur haalt en je de mobiele telefoon voortaan in de woonkamer laat liggen.
 
Gemakkelijker in slaap vallen
4. Je zal beter slapen door pas naar bed te gaan zodra je slaperig wordt. Dat klinkt als een open deur, maar beter slapen is niet zomaar een kwestie van eerder naar bed gaan. Val je binnen een half uur niet in slaap? Lees nog even iets en probeer het nog een keer.
5. Bouw de dag af om alvast te ontspannen voor het slapen gaan. Geestelijke of lichamelijke inspanning kun je het best maximaal een uur voordat je gaat slapen leveren. Je lichaam en geest kunnen zich alvast ontspannen om gemakkelijker in slaap te vallen.
 
Voorkom piekeren en staren
6. Pieker je veel? Vooral in bed? Probeer aan het begin van de avond alvast een uurtje te piekeren door na te denken over alles wat je bezighoudt. Schrijf op wat je daar morgen aan wilt doen, zodat je het van je af kunt zetten.
7. Draai de wekker bij om, zodat je er niet op kunt kijken. Het kijken op de klok leidt tot onrust, waardoor je het risico loopt weer te gaan piekeren. Je kunt beter slapen wanneer je geen afleiding om je heen hebt.
 
Beter slapen door gezond te leven
8. Tenslotte kun je beter slapen door zo gezond mogelijk te leven. Een dutje overdag mag best (maximaal een half uur), maar na zes uur ‘s avonds  kun je dat beter niet meer doen.
9. Vermijd het gebruik van koffie, thee, cola en chocola na 18:00 uur, aangezien je daar last van kunt hebben wanneer je wilt gaan slapen. Dit houdt je wakker vanwege bijvoorbeeld de caffeïne en andere activerende stoffen. Gebruik bovendien geen alcohol als slaapmutsje. Wil je toch wat drinken? Beperk het dan tot 1 - 2 glazen alcohol in de avond.
10. Zorg ervoor dat je overdag voldoende beweegt. Lichamelijke activiteit helpt je de dag op de juiste manier op te bouwen en die vervolgens weer af te bouwen. Je kunt beter slapen zodat je ‘s morgens ook weer fris ontwaakt.
 
 

infopagina blok afbeelding

6 keer beter slapen dankzij kalmerende voeding en dranken
 
We weten over het algemeen dat we beter slapen op een lichte maaltijd dan nadat we zwaar hebben getafeld. En van koffie weten we dat teveel ons behoorlijk uit onze slaap kan houden. Maar wist je dat er aan de andere kant ook etenswaren en dranken bestaan die je helpen om beter te slapen? Dit heeft te maken met een aminozuur dat helpt ontspannende hormonen in het brein aan te maken.
 
De kracht van tryptofaan
Het gaat om tryptofaan, een aminozuur dat helpt om serotonine en melatonine in het brein aan te maken. Dit zijn hormonen die ons rustig kunnen maken, waardoor je er heerlijk van in slaap valt. Daarnaast kunnen volkoren koolhydraten de productie van serotonine opvoeren. Mineralen zoals calcium en magnesium slagen er net als verschillende ontspannende kruiden in ons tot rust te brengen.
 
Benieuwd hoe je daar je voedingspatroon op afstemt? Enkele voedingstips om beter te slapen:
 
 • Een halve banaan met wat noten
  Deze combinatie bevat tryptofaan, koolhydraten en bovendien magnesium. Je wordt er lekker rustig van zodat je beter zal slapen. Heb je geen bananen in huis? Kersen vormen een uitstekend alternatief.
 
 • Crackers met pindakaas
  Het is wellicht niet de combinatie waaraan je meteen dacht, maar crackers met pindakaas helpen je beter te slapen. Er komt opnieuw tryptofaan in voor, net als een aantal complexe koolhydraten. Ze maken je een stuk rustiger zodat je gemakkelijker in slaap zal vallen.
 
 • Een beker warme melk
  De beker met warme melk werd ons al aangedragen door oma en vormt een uitstekende keuze. Hoe het komt? Het is opnieuw tryptofaan, deze keer in combinatie met calcium en magnesium. Drink er niet teveel van, om te voorkomen dat je ‘s nachts je bed uit moet om te gaan plassen.
 
 • Volkoren cornflakes met melk
  We eten het veelal als ontbijt, terwijl de combinatie van tryptofaan, calcium en magnesium uit melk ons samen met de kalmerende koolhydraten uit cornflakes juist slaperig maken. Kies voor cornflakes zonder suiker, zodat je geen last krijgt van een piek in je bloedsuiker.
 
 • Een halve kalkoensandwich
  Kalkoen is de rijkste bron van tryptofaan en vormt daarmee een uitstekende keuze. Combineer het met volkorenbrood dat rijk is aan koolhydraten en magnesium. Het is een uitstekende snack voor het slapen gaan.
 
 • Een glas kruidenthee
  Liever wat drinken? Maak een (klein) glas kruidenthee. Voeg een theelepel honing toe om nóg gemakkelijker in slaap te vallen. Inderdaad, daar zit ook weer tryptofaan in. Pas aan de andere kant op met de ginseng thee. Dat is ook een kruidenthee, maar die zal je juist stimuleren en wakker houden.

infopagina blok afbeelding

WAKKER WORDEN ZONDER NEK- OF RUGKLACHTEN
 
Slaap je slecht door nek- of rugklachten? Word je stijf en vermoeid wakker? Of heb je andere klachten waardoor je niet goed slaapt?
Op donderdagavond 23 juni organiseert Morgana HIA weer een informatieavond. Er worden verschillende presentaties en demonstraties gegeven over goed slapen met fysieke klachten. Je krijgt praktische tips en adviezen en er is tijd voor al jouw vragen. Wat kun je verwachten?
 
 • - Wil je gemakkelijker in slaap komen? Psychosomatisch oefentherapeut Daniëlle Roeleveld geeft je tips en praktische oefeningen.
 • - Wat is een gezond gewicht? Diëtiste Ingrid Brouwer geeft informatie en advies over de relatie tussen (over)gewicht en een goede nachtrust.
 • - Heb je rug- en nekklachten door een verkeerde zithouding? Fysiotherapeut Henjo Swart geeft je tips en advies.
 • - Wat is het juiste bed voor jou? Slaapspecialist Teunis Bil toont aan hoe een persoonlijke slaapoplossing jouw nachtrust kan verbeteren.
 
Wanneer: donderdag 23 juni van 19:45 - 21:30 uur
Waar: Morgana de Heer, Veersedijk 89, Hendrik-Ido-Ambacht
Aanmelden kan via:
Tel: 078 - 6813447
Mail: [email protected]
Of meld je aan in de winkel!

infopagina blok afbeelding

Is weinig slapen een garantie voor succes?
 
Wat hebben grootheden als Leonardo da Vinci, Thomas Jefferson, Isaac Newton, Winston Churchill en Napoleon met elkaar gemeen? Ze sliepen allen maar enkele uren per nacht. Winston Churchill sliep slechts vijf uur per nacht. En Jefferson en Leonardo da Vinci sliepen iedere nacht zelfs maar twee uur!
 
Een voordeel: je hebt veel meer uren overdag over. Dit lijkt echter een groter voordeel dan het is. Uit verschillende onderzoeken blijkt deze groep “weinig slapers” lijden aan chronische  slapeloosheid of zichzelf simpelweg niet genoeg slaap gunnen, waardoor ze overdag minder geconcentreerd en effectief zijn.
 
Hoeveel slaapt u? De meeste mensen slapen zo’n 7 à 8 uur per nacht. Zo’n 3% van de bevolking heeft echter voldoende aan zo’n 5 uur slaap per nacht. Zij ondervinden hier geen noemenswaardiger hinder aan. Ook heeft deze groep geen extra koffie of oppeppende middelen nodig om fit en energiek te zijn overdag.
 
In tegenstelling tot de genoemde grootheden die maar weinig uren sliepen per nacht stond Albert Einstein erom bekend minstens 10 uur per nacht te slapen. Hij sliep soms zelfs nóg een uurtje langer, als hij op een goed idee wilde broeden. Niet alle succesvolle mensen zijn dus kortslapers.
 

infopagina blok afbeelding

Lesje geschiedenis: de matras
 
Alom bekend is dat een goede nachtrust voornamelijk te danken is aan een goed matras. Zo’n 10.000 jaar geleden begon men met het slapen op bedden. Daar waar de gewone man sliep op een bed van een hoopje palmbogen in een hoek van de kamer, sliep Koning Toetanchamon op een bed van ebbenhout en echt goud. Tegenwoordig is zowel de gewone man als de koning welkom bij Morgana voor een uitstekende nachtrust.
 
De Neolithische en Romeinse tijd
Zo’n 3.400 jaar v. Chr. (in de Neolithische tijd) ontdekte men het comfort van het slapen op een van de grond gelift slaapoppervlak. Zo ontstond dus het eerste bed. Dit begon bij een hoopje hooi of palmbogen, maar de Romeinen kwamen later met de luxere uitvoering. Zij maakten matrassen die gevuld waren met riet, hooi, wol of veren en versierden hun bedden met goud, zilver of brons.
 
413 bedden
Van de 14etot 17eeeuw (tijdens de Renaissance) vulden men de matrassen met erwtenschillen, stro of veren. Dit werd vervolgens bedekt met fluweel, brokaat en zijde. Lodewijk XIV (de 14e) regeerde in de 17eeeuw over Frankrijk. Hij was zo dol op zijn bed dat hij er 413 varianten van liet maken. Zoals een koning van die tijd betaamt had hij een speciale voorkeur voor het meest grote en opzichtige bed. Later ontstond het gietijzeren bed dat bedekt was met een katoenen matras. Dit gaf insecten minder kans zich te nestelen in het bed.
 
Toen en nu
Rond 1865 werd de eerste veerspringconstructie uitgevonden. Matrassen en bedden werden steeds belangrijker en de ontwikkelingen volgenden elkaar op. In de jaren ’30 kwam men met binnenveringsmatrassen. Deze zijn vandaag de dag nog steeds populair in voornamelijk de VS en Canada. Rond 1940 introduceerde Noord-Amerika het eerste futonbed. Een futon is een platte matras die gevuld is met katoen, wol of een synthetische tussenvulling en heeft een stoffen buitenkant. Zo’n tien jaar later kwam het schuimrubbermatras en werd ook meer aandacht gegeven aan het hoofdkussen. Nog eens tien jaar later kwam men met het eerste waterbed. Dit werd in korte tijd een enorm populair product. In de jaren ’90 introduceerde men de queensize-matrassen.
 
De tijd heeft niet stilgestaan en de technologie blijft zich ontwikkelen. Maar de belangrijkste conclusie is toch wel dat ieder persoon anders is en daarom eigenlijk een slaapoplossing op maat zou moeten hebben. De slaaptest van Morgana maakt het mogelijk om binnen 8 minuten te ervaren hoe het voelt om op een persoonlijk ingesteld bed te liggen. Kom en ervaar het zelf bij Morgana.
 

infopagina blok afbeelding

Verkoudheid voorkomen is beter dan genezen: het geheim van een goede nachtrust
 
Verkoudheid steekt jaarlijks overal om ons heen de kop op, een goed medicijn daartegen hebben we eigenlijk niet. Met koude natte sokken naar bed of de keel smeren met kippenvet blijkt toch niet zo goed te werken, we zullen het ergens anders moeten zoeken. Gelukkig is er goed nieuws: wetenschappers hebben aangetoond dat een goede nachtrust kan helpen verkoudheid te voorkomen.
 
Wetenschappelijk onderzoek naar slaap en verkoudheid
Wetenschappers deden onderzoek onder 164 gezonde mannen en vrouwen. Zij hielden bij hoeveel uren slaap zij gedurende een week hadden. Vervolgens kregen de proefpersonen een virus toegediend dat verkoudheid zou veroorzaken. De wetenschappers hielden in de gaten wie er wel en niet verkouden werden. Wat blijkt? Zij die 6 uur per nacht of minder sliepen hadden daar significant vaker last van dan zij die de aanbevolen 7 uur per nacht sliepen. Een goede nachtrust kan wat dat betreft helpen een verkoudheid te voorkomen.
 
Goede nachtrust voor een gezond immuunsysteem
Hoe komt dat? De link tussen een kleiner risico op verkoudheid en een goede nachtrust moeten we zoeken in ons immuunsysteem. Een gezond persoon die goed is uitgerust heeft een sterk immuunsysteem, dat de kracht heeft om verkoudheid of de griep te weerstaan. Gezonde personen met een minder goede nachtrust hebben niet diezelfde kracht in hun immuunsysteem, waardoor een verkoudheid gemakkelijker de kans krijgt om toe te slaan.
 
Een goede nachtrust zorgt er wat dat betreft niet alleen voor dat je ontspannen en vrolijk wakker wordt, het helpt je ook lichamelijk negatieve invloeden van buitenaf te weerstaan. Ons advies? Zorg ervoor dat je de minimale 7 uur per nacht slaapt. Een goede nachtrust helpt je verkoudheid te voorkomen en helpt je daarmee een goede gezondheid te behouden. Slaaptest doen en voelen hoe een echt goede nachtrust voelt? Maak online een afspraak, we helpen je graag een verkoudheid te voorkomen. 

Nieuwsbrief