Tips voor onderhoud

infopagina blok afbeelding

Door middel van deze tips heb je nog langer plezier van jouw persoonlijke slaapsysteem.

Je kunt de duurzaamheid van jouw slaapsysteem verlengen wanneer je:
-  Het matras in de eerste 3 maanden na aanschaf om de 14 dagen draait en keert. Daarna zal het voldoende zijn om dit elk kwartaal te herhalen. Indien je over een topdekmatras beschikt, dient deze regelmatig gekeerd en gedraaid te worden.
-  Een ventilerende matrasdrager gebruikt, dus een boxspring of lattenbodem.
-  Uw slaapkamer dagelijks goed ventileert en uw slaapkamer ’s nachts niet te warm of te koud is. Voor het beste slaapklimaat is een temperatuur van 15 tot 18 graden het meest gunstig.
-  Tussen de matras en boxspring of lattenbodem een ventilerende matrasdek legt om slijtage van de matras te voorkomen.
-  De matras af en toe schoonmaakt met een zachte borstel (niet stofzuigen!).
-  De Morgana lattenbodems en boxsprings normaal belast (niet springen bijvoorbeeld).
-  In verstelde stand het hoofd- en voeteneinde niet extra belast door op het hoofd- of voeteneinde te gaan zitten.
-  De matras niet dubbelvouwt. Dit kan ernstige schade veroorzaken aan het binnenwerk.
 
Boxsprings, gestoffeerde matrassen en lattenbodems
Normaal onderhoud meubelstof
Morgana raadt aan om eenmaal per 2 weken de boxspring te stofzuigen en vuil te verwijderen Ook kan je eens per twee weken, of met langere tussenpozen, uw gestoffeerde bed afnemen met een klamvochtige doek waardoor de vuildeeltjes zoals lichaamszouten en -vetten verminderd worden.
 
Reinigen meubelstof en kunstleder
Een vlek in de matras of boxspring kan op diverse manieren gereinigd worden. Probeer het eerst zonder reinigingsmiddelen. Een droge of vochtige doek neemt vaak het meeste vuil op. Altijd deppen, nooit wrijven. Blijft daarna de vlek zichtbaar, dan verwijzen we je graag naar de volgende website: www.james.eu. Op deze website staan verschillende tips voor vlekkenverwijdering.
 
Pluizen
Bijna alle bekledingsstoffen gaan in meer of mindere mate pluizen. Het zogenaamde ‘opwollen’. Hierbij ontstaan vezelbolletjes van de stof. Je kan de bolletjes het beste met een pluizentondeuse verwijderen.
 
Kreuken
Linnen bekledingsstof is een natuurlijke stof en heeft de eigenschap om te kreuken. Bedden uitgevoerd in een linnenstof, of een stof met een linnen bestanddeel, kunnen door de eigenschap van linnen een iets gekreukte uitstraling hebben.
 
Mogelijke klachten zoals bijvoorbeeld kraken en piepen
Mocht je een krakend of piepend geluid horen, die voortkomt uit de bewegende delen van bijvoorbeeld een elektrisch verstelbare matrasdrager, dan kan je deze licht inspuiten met siliconen- of teflonspray. Pas wel op dat je de evt. matras- of meubelstof niet besmeerd. Ook kan het helpen om de schroeven of vleugelmoeren aan te draaien waarmee het hoofdbord aan de boxspring bevestigd is. Kom je er niet uit? Neem gerust contact op met een van onze winkels.
 
Matrassen en toppers
Vervormingen
Tijdens de eerste drie maanden van het gebruik kunnen de toplagen van het matras zich iets  vervormen, aangezien deze zich aan de contouren van uw lichaam aanpassen. Een topdekmatras vormt zich nog iets meer dan een matras naar het lichaam en zal zodoende ook een sterkere contourvorming vertonen. Contourvorming is geen kuilvorming en daarom zal dit het ligcomfort
niet benadelen.
 
Geur
Net als alle andere nieuwe materialen, kan uw bed/boxspring/matras tijdelijk een specifieke geur afgeven, bijvoorbeeld van latex, hout, stof of verlijming. Deze geur is absoluut ongevaarlijk en verdwijnt meestal na een paar dagen.
 
Wassen matrashoes
Het wassen en/of reinigen van een matras is alleen mogelijk indien je een matras met hoes er omheen hebt gekocht en de hoes is voorzien van een etiket met wasvoorschriften. Deze hoes is voorzien van een rits zodat je deze kunt reinigen volgens de voorschriften op het etiket in de hoes.
 
Molton gebruik
Gebruik een molton hoeslaken voor extra bescherming en comfort. Bij matrassen met TempSmart® en Sensity® wordt echter het gebruik van een molton afgeraden. Het gebruik van een moltondeken zal het effect van TempSmart® en Sensity® verminderen.
 
Garderobekasten
Garderobe- of linnenkasten vragen in principe weinig onderhoud. Af en toe de kastjes van binnen en buiten afnemen met een vochtig doekje en de bovenkant van de kast afstoffen, houdt de kast mooi en glanzend.
 
Mocht uw kast beschadigd of niet meer mooi zijn of gaan de deuren loshangen, neem dan contact op met de Morgana vestiging waar je de kast hebt aangeschaft.
 
Dekbedden
Een dekbed vraagt weinig onderhoud. Geregeld opschudden en regelmatig luchten is voldoende. Alleen donzen dekbedden van een goede kwaliteit zijn wasbaar op 60°C. Gebruik niet te veel wasmiddel en droog het dekbed langdurig in een droogtrommel op een lage temperatuur. Haal het dekbed tijdens het droogproces een aantal keren uit de droogtrommel om op te schudden.
 
Tip: stop schone tennisballen in de droogtrommel zodat het dekbed opgeklopt wordt. Lees voor het reinigen het wasvoorschrift op het etiket.
 
 

Nieuwsbrief