Menu

5 tips om jouw slaapkamer winterklaar te maken

  • Geplaatst op: 11-11-2020
  • |
  • Deel dit bericht:

Morgana Slaapkamer winterklaar maken

De dagen worden korter en buiten wordt het steeds kouder. Het is duidelijk; de winter maakt langzaam zijn entree. Dit is het moment om jouw slaapkamer om te toveren tot een warm nest. Want niets is fijner dan na een lange (werk)dag tot rust komen in een fijne slaapkamer. Maar hoe maak je nou je slaapkamer klaar voor de winter? In deze blog geven we je tips om er warmpjes bij te liggen deze winter!

Het belang van een goed slaapklimaat

Goed en gezond slapen is natuurlijk het hele jaar door belangrijk. Maar in de winter kan het soms extra lastig zijn om ’s ochtends fit en uitgerust wakker te worden. De kou en het gebrek aan licht in de ochtend helpt niet mee.

Een bed dat volledig aansluit op jouw lichaam is essentieel voor een goede nachtrust. Maar ook het slaapklimaat verdient de nodige aandacht. Een gemiddeld persoon ligt 1/3 van zijn of haar leven in bed. Je brengt dus ontzettend veel tijd door in de slaapkamer.

Bij een goed slaapklimaat zijn bijvoorbeeld de ventilatie en temperatuur van belang, maar je kunt ook denken aan het creëren van de juiste sfeer. Laten we snel doorgaan naar de 5 tips om jouw slaapkamer klaar te maken voor de winter!

1. De ideale slaapkamertemperatuur

In de winter heb je misschien snel de neiging om de verwarming in de slaapkamer flink omhoog te zetten. Toch is het goed om de temperatuur in de slaapkamer tussen de 16ºC en 18ºC te houden omdat jouw kerntemperatuur voldoende moet kunnen afkoelen.

Zet voor het slapen gaan de verwarming even aan om de kamer op te warmen, maar laat deze niet de hele nacht aan staan. Sluit de ramen wanneer het buiten erg koud is. Even ventileren in de ochtend is voldoende voor een frisse slaapkamer.

Morgana winters dekbedovertrek

2. Warme kleuren en materialen

Niet alleen een goede temperatuurregulatie is belangrijk in een winterse slaapkamer. Ook door een warme sfeer te creëren, wordt jouw slaapkamer een fijne plek waar je kunt ontspannen.

Ga voor natuurlijke en warme tinten zoals roestbruin, bordeauxrood of donkergroen. Met een nieuw dekbedovertrek, bijvoorbeeld van zacht flanel, geef je jouw slaapkamer al een hele andere look & feel!

Warme plaids, zachte kussens en geurkaarsen doen ook wonderen. Zo prikkel je al je zintuigen. Heb je wel eens gedacht aan een vloerkleed in de slaapkamer? Deze brengt niet alleen een warme sfeer met zich mee, maar maakt het ’s ochtends ook fijner om uit bed te stappen.

3. Sfeerverlichting

Een fijne sfeer gaat of staat met sfeerverlichting. Juist tijdens de donkere dagen is sfeerverlichting belangrijk. Je kunt deze verlichting op allerlei manieren toepassen. Denk aan een vloerlamp als eye-catcher in de hoek van de kamer of subtiele dimbare lampjes bevestigd aan jouw bed.

Wist je dat jouw lichaam zich aanpast aan het ritme van de zon en het licht dat de slaapkamer binnenvalt? Zolang het donker blijft in de slaapkamer denken jouw hersenen nog niet aan wakker worden. Een wake-up light kan daarbij helpen! Zo’n lamp simuleert een zonsopkomst waardoor je op een natuurlijke manier wakker wordt.

 

 

4. Een persoonlijk dekbed

Morgana persoonlijk dekbed op maat

Eén van de belangrijkste elementen, als het gaat om een gezond slaapklimaat, is een dekbed die past bij jouw persoonlijke comfortwensen. Meestal worden dekbedden onderverdeeld in vier warmteklassen. Bij Morgana onderscheiden we de volgende warmteklassen:

  • Warmteklasse 1: extra warm winterdekbed
  • Warmteklasse 2: normaal winterdekbed
  • Warmteklasse 3: voorjaar-/herfstdekbed
  • Warmteklasse 4: zomerdekbed


Het is waarschijnlijk geen verrassing dat we jou in de wintermaanden een dekbed adviseren met warmteklasse 1 of 2. Maar je kunt ook kiezen voor een 4-seizoenen dekbed. Dit zijn twee dekbedden waarvan je er in de warmere maanden één van gebruikt. Voeg je ze samen? Dan heb je een heerlijk winterdekbed met warmteklasse 1.

Jij hebt het inmiddels heerlijk warm onder het winterdekbed, maar bij jouw partner breekt het zweet uit? Ga dan voor een partnerdekbed. Zo kunnen we bijvoorbeeld alleen jouw kant extra bijvullen.

5. Voorkom koude voeten

Een veelvoorkomend probleem tijdens het slapen in de winter zijn koude voeten. Met koude voeten lukt het minder goed om jouw lichaamstemperatuur te herverdelen waardoor je minder snel in slaap valt. Het klinkt tegenstrijdig, maar warme handen en voeten zorgen ervoor dat jouw lichaam beter afkoelt 's nachts en hierdoor slaap je beter. Je zou met sokken aan kunnen slapen, maar het heeft geen zin om sokken aan te trekken als je voeten al koud zijn.

Een andere oplossing voor koude voeten is het aanpassen van het dekbed. Omdat een dekbed bestaat uit verschillende vlakken kunnen we afzonderlijke delen bijvullen. Zo kunnen we het voeteneinde extra bijvullen waardoor je minder snel last hebt van koude voeten.

Met Morgana de winter door!

Krijg je het al warm van deze tips, maar kan jouw slaapkamer wel een upgrade gebruiken? We helpen je graag de winter door te komen! In de winkel kunnen onze slaapadviseurs jou adviseren over goed en gezond slapen. Alleen een nieuw dekbed nodig of een gehele slaapoplossing? Doe de slaaptest in één van onze winkels en kom erachter wat een goede nachtrust voor jou kan betekenen! 

Na het doen van deze slaaptest weten we wat jouw SLAAP-DNA® is. Aan de hand van dit resultaat, jouw comfortwensen en de investering die je wil doen, komen we tot jouw best persoonlijke slaapoplossing.

Vind jouw winkel