Menu

Waarom & hoe vaak was je beddengoed?

  • Geplaatst op: 29-11-2022
  • |
  • Deel dit bericht:

Bed verschonen: waarom en hoe vaak was je je beddengoed?

Niets is lekkerder dan slapen in een net verschoond bed. Omdat je bed al snel in een bron van bacteriën en huisstofmijten verandert, is het belangrijk om je beddengoed regelmatig te verschonen. Door je beddengoed regelmatig op de juiste manier te wassen, zorg je ervoor dat je elke nacht in een schoon en fris bed slaapt. Waarom en hoe vaak moet je je bed verschonen? Wij vertellen het in dit artikel.

wekker1

Waarom moet je je beddengoed wassen?

Nadat je je bed hebt verschoond, komen er al snel weer nieuwe vuiltjes, zoals bacteriën, huisstofmijt en allergenen in je schone bed terecht. Daardoor is je bed in een mum van tijd niet zo fris meer. Zorg er daarom voor dat je regelmatig je bed verschoont.

Hoe vaak moet je je bed verschonen?

We raden je aan om je dekbedovertrek, kussenslopen en hoeslaken minimaal één keer per week te wassen. Lukt dat niet? Zorg er dan voor dat je je beddengoed af en toe buiten uithangt en regelmatig opschudt, zodat je de kans verkleint dat bacteriën en schimmels vrij spel krijgen.

Het nut van een molton

Een molton is een vocht absorberend hoeslaken dat je plaatst onder je normale hoeslaken, ter bescherming van je matras. Een molton neemt meer vocht op dan je normale hoeslaken, waardoor je de levensduur van je matras verlengt. Wij adviseren om altijd een molton te gebruiken, zeker als het niet altijd lukt om je beddengoed minimaal één keer per week te verschonen.

Kussensloop verschonen

We raden je aan om je kussensloop wél altijd minimaal één keer per week te wassen. Je kussensloop wordt namelijk nog sneller vies, bijvoorbeeld door make-up, haar en huidvetten. Het is nog beter als je ook voor je kussen een molton gebruikt. Een moltonsloop beschermt je kussen tegen transpiratie, vlekken en slijtage. Kies er eentje die goed past om je kussen, zodat je je kussen zijn optimale vorm behoudt en je geen hinderlijke vouwen hebt.

Onderhoud van je kussen en matras

Niet alleen het verschonen van je bed is belangrijk voor een goede hygiëne, maar ook het onderhoud van je kussen en matras. We raden je aan om je matras iedere drie maanden te keren. Hierdoor blijft hij langer fris, behoudt zijn vorm beter en slijt gelijkmatiger. Daarnaast kun je hem ook af en toe aan beide kanten stofzuigen. De tijk (matrashoes) van onze matrassen is afritsbaar, dus je zou er ook voor kunnen kiezen om deze 1 à 2 keer per jaar professioneel te laten reinigen. Afhankelijk van je type kussen is het ook mogelijk om je kussen of de kussentijk te (laten) wassen.

Levensduur van je kussen en matras

Voor een goede hygiëne is het ook heel belangrijk om je kussen en matras tijdig te vervangen. De levensduur van een gemiddeld kussen is 3 tot 5 jaar en de levensduur van een matras is ongeveer 8 tot 10 jaar. Vervang ze tijdig, niet alleen voor de hygiëne, maar natuurlijk ook voor de ondersteuning en het comfort.

Beddengoed wassen, hoe doe je dat?

Beddengoed wassen doe je met behulp van de wasmachine. Wij raden je aan om je beddengoed te wassen op 40 of 60 graden. Je kunt meestal het beste voor het katoenprogramma kiezen en een beetje wasmiddel gebruiken. 40 graden is het beste voor gekleurd beddengoed. Keer je beddengoed binnenstebuiten om vervaging van de kleuren tegen te gaan. Wit beddengoed en moltons mogen meestal op 60 graden gewassen worden.

Let op: controleer altijd het etiket van je beddengoed om te bepalen op hoeveel graden het gewassen mag worden! 

Nieuwe beddengoed wassen

Heb je net nieuw beddengoed gekocht? Was het dan altijd voordat je het gebruikt. Je zorgt er op die manier voor dat je nieuwe beddengoed beter vocht kan absorberen. We adviseren om nieuw beddengoed binnenstebuiten te wassen. 

Bed verschonen bij griep, verkoudheid of ziek zijn

Als je je niet lekker voelt, is het vervelend om je bed te verschonen. Toch is het erg belangrijk dat je elke dag, of ten minste om de dag, je bed verschoont. De ziektekiemen gaan zich namelijk nestelen in je beddengoed. Als je je beddengoed wast, word je niet alleen sneller beter, maar verspreid je de ziekte ook minder snel.

Handige tips voor het verschonen van je bed

  • Haal je bedden na het wassen meteen uit de wasmachine. Zo voorkom je kreukels.
  • Keer gekleurd beddengoed binnenstebuiten als je het gaat wassen. Zo voorkom je dat kleuren vaal worden.
  • Sla in de ochtend je dekbed open, zodat je bed geen broeinest van bacteriën wordt. 
  • Zet (regelmatig) je raam open om de slaapkamer goed te laten luchten.
  • Was handdoeken en beddengoed niet samen. Dat kan namelijk leiden tot pluisjes en wrijving, waardoor je beddengoed sneller slijt: zonde!
  • Gebruik een speciale waszak voor je dekbedovertrek, zo voorkom je dat andere items in je overtrek verdwijnen.

 

Het belang van een goede nachtrust

Door je bed regelmatig te verschonen ga je de verspreiding van bacteriën, ziektes en allergenen tegen. Het is belangrijk dat je je beddengoed op de juiste manier wast. Dit komt je nachtrust ten goede. Het is daarnaast belangrijk dat je slaapt in een bed waarin je echt tot rust kunt komen. Bij Morgana helpen we je door een slaapoplossing samen te stellen, waarin je optimaal tot rust komt. Wil je erachter komen hoe jouw perfecte bed eruitziet? Plan dan online een slaaptest in of bezoek een van onze winkels