Menu

Boxspring met opbergruimte van invloed op jouw slaapcomfort?

  • Geplaatst op: 20-5-2020
  • |
  • Deel dit bericht:

Voordat we antwoord kunnen geven op deze vraag moeten we beginnen met uitleggen wat een boxspring is.

Wat is een boxspring

Wat is een boxspring?

Eigenlijk is de juiste benaming voor een boxspring een ‘boxspring-combinatie’. De boxspring betreft namelijk alleen de bedbodem. Een boxspring¬¬¬-combinatie bestaat uit meerdere lagen beginnende met de boxspring bodem, een pocketvering matras en eventueel een topper.

De boxspring bodem is gemaakt van hout met daarin een houten of metalen frame met poten en pocketvering. De pocketvering in de boxspring zorgt, net als een lattenbodem, voor de juiste ondersteuning. Op de boxspring komt een pocketvering matras, deze zorgt voor het gewenste comfort. Dit kan een gewoon ‘witte’ matras zijn of een gestoffeerd matras (Scandinavisch). Kies je voor een boxspring in combinatie met een gestoffeerd matras, dan komt er nog een topper op te liggen.

Iedere laag van een boxspring-combinatie is bewust gekozen en heeft zijn eigen functie. De combinatie van de lagen bepaald de kwaliteit van jouw slaapcomfort en nachtrust.

Boxspring met opbergruimte

Terug naar de vraag ‘heeft een boxspring met opbergruimte invloed op jouw slaapcomfort?’. Het antwoord daarop is ja. Het heeft echter wel een nadelig effect op jouw slaapcomfort. Waarom? Doordat het belangrijkste element van het bed, namelijk de ondersteuning die vanuit de bodem wordt gecreëerd, teniet wordt gedaan. De opbergruimte zit altijd in de bedbodem verwerkt, waardoor er geen ruimte is voor de pocketvering. Je ligt in wezen op een holle houten box met daarop een matras. Hetzelfde effect als wanneer je het matras op de grond zou leggen.

Belangrijk om te weten is dat tijdens de slaap verschillende lichaamszones druk uit oefenen op je matras. Daar waar je lichaam het breedste (schouders) en het zwaarste (heupen) is, moet je lichaam voldoende ruimte krijgen en moet het matras voldoende kunnen doorzakken. Met andere woorden, de tegendruk moet minimaal zijn. Dat is niet mogelijk wanneer het matras op een massieve ondergrond ligt en je zelf actief de ruimte in je matras moet maken. Met als gevolg dat er druk op je schouders en heupen ontstaat. Daarentegen hebben je hoofd, lenden en benen juist extra ondersteuning (tegendruk) nodig hebben. Als de drukverschillen tussen je schouders, heupen, hoofd, lenden en benen niet goed opgevangen worden is dat nadelig voor de kwaliteit van je nachtrust en zelfs je gezondheid. Je slaapt er niet alleen slechter door, er bestaat ook de kans dat je op den duur wakker wordt met nek- of rugklachten.

Boxspring met opbergruimte

Opties zonder nadelig effect op jouw slaapcomfort?

Wil jij 10 jaar goed en gezond kunnen slapen en gaat je voorkeur uit naar een boxspring, kies dan altijd voor een boxspring zonder ingebouwde opbergruimte. Heb je toch die extra opbergruimte nodig, maar wil je niet dat dit ten koste gaat van je slaapcomfort? Kies dan voor een losse opbergbank die je aan het voeteneind van het bed kan plaatsen. Deze kunnen worden gestoffeerd in dezelfde stof als je boxspring en past dus perfect bij het bed. Neemt een opbergbank teveel ruimte in beslag? Dan kun je ook kiezen voor een ledikant met lattenbodem. Er zijn diverse modellen ledikanten, waarbij het mogelijk is om er lades onder te plaatsen. De lades liggen onder de lattenbodem en hebben daardoor geen nadelig effect op de ondersteuning en je slaapcomfort. Extra opbergruimte nodig, maar de uitstraling van een boxspring vind je ook belangrijk? Kies dan voor een gestoffeerde ledikant. Deze combineert de juiste ondersteuning en comfort met de look&feel van een boxspring.

Wat is jouw SLAAP-DNA®? Doe de gratis slaaptest!

Ieder lichaamsprofiel is anders, net als je SLAAP-DNA®. Er is dan ook niet één bed dat voor iedereen geschikt is. Als je bedenkt dat je gemiddeld 1/3 van je leven in bed ligt (gemiddeld 260.000 uur), dan is het van belang dat je een bed uitkiest dat bij jou past. Een goede nachtrust heeft grote invloed op je kwaliteit van leven, laat je dus goed informeren.

Gratis slaaptest

Wil jij ervaren wat 10 jaar goed en gezond slapen voor jou kan betekenen, doe dan onze 8 minuten durende slaaptest. Aan de hand van het advies van de slaaptest, begeleiden onze slaapadviseurs je naar de best persoonlijke slaapoplossing.

Maak hier eenvoudig een afspraak bij jouw Morgana winkel.