Menu

Boxspring met opbergruimte van invloed op jouw slaapcomfort?

  • Geplaatst op: 20-5-2020
  • |
  • Deel dit bericht:

Een boxspring met opbergruimte. Klinkt heel handig! Maar waar je misschien niet over na hebt gedacht is dat dit effect kan hebben op jouw slaapcomfort. In dit blog leggen we je uit hoe dit precies zit. 

Wat is een boxspring

Wat is een boxspring?

Laten we bij het begin beginnen. Wat is nou eigenlijk een boxspring? De juiste benaming voor een boxspring een ‘boxspring-combinatie’. De boxspring betreft namelijk alleen de bedbodem. Een boxspring-combinatie bestaat uit meerdere lagen, beginnende met de boxspring bodem, een pocketvering matras en eventueel een topper.

De boxspring bodem is gemaakt van hout met daarin een houten of metalen frame met poten en pocketvering. De pocketvering in de boxspring zorgt, net als een lattenbodem, voor de juiste ondersteuning. Op de boxspring komt een pocketveringmatras. Deze zorgt voor het gewenste comfort. Dit kan een gewoon 'wit' matras zijn of een gestoffeerd matras. Kies je voor een boxspring in combinatie met een gestoffeerd matras, dan komt er nog een topper op te liggen.

Iedere laag van een boxspring-combinatie is bewust gekozen en heeft zijn eigen functie. De combinatie van de lagen bepaalt de kwaliteit van jouw slaapcomfort en nachtrust.

Boxspring met opbergruimte

Terug naar de vraag ‘heeft een boxspring met opbergruimte invloed op jouw slaapcomfort?’. Het antwoord daarop is ja. Het heeft echter wel een nadelig effect op jouw slaapcomfort. Dit komt omdat het belangrijkste element van het bed, namelijk de ondersteuning die vanuit de bodem wordt gecreëerd, teniet wordt gedaan. De opbergruimte zit altijd in de bedbodem verwerkt, waardoor er geen ruimte is voor de pocketvering. Je ligt in wezen op een holle houten box met daarop een matras. Dit effect krijg je ook wanneer je het matras op de grond zou leggen.

Belangrijk om te weten is dat tijdens de slaap verschillende lichaamszones druk uit oefenen op je matras. Vaak is het lichaam het breedst en het zwaarst bij de schouders en de heupen. Hier moet je lichaam voldoende ruimte krijgen en moet het matras voldoende kunnen doorzakken. Met andere woorden: de tegendruk moet minimaal zijn.

Wanneer het matras op een massieve ondergrond ligt, is het niet mogelijk om deze ruimte te creëren. Met als gevolg dat er druk op je schouders en heupen ontstaat.

Daarentegen hebben je hoofd, lenden en benen juist extra ondersteuning (tegendruk) nodig hebben. Als de drukverschillen tussen je schouders, heupen, hoofd, lenden en benen niet goed opgevangen worden, is dat nadelig voor de kwaliteit van je nachtrust en zelfs je gezondheid. Je slaapt er niet alleen slechter door, er bestaat ook de kans dat je op den duur wakker wordt met nek- of rugklachten.

Boxspring met opbergruimte

Opties zonder nadelig effect op jouw slaapcomfort?

Wil jij 10 jaar goed en gezond kunnen slapen en gaat je voorkeur uit naar een boxspring, kies dan altijd voor een boxspring zónder ingebouwde opbergruimte. Heb je toch die extra opbergruimte nodig, maar wil je niet dat dit ten koste gaat van je slaapcomfort? Kies dan voor een losse opbergbank die je aan het voeteneind van het bed kan plaatsen. Deze kunnen worden gestoffeerd in dezelfde stof als je boxspring en past dus perfect bij het bed.

Neemt een opbergbank teveel ruimte in beslag? Dan kun je ook kiezen voor een ledikant met lattenbodem. Er zijn diverse modellen ledikanten, waarbij het mogelijk is om er lades onder te plaatsen. De lades liggen onder de lattenbodem en hebben daardoor geen nadelig effect op de ondersteuning en je slaapcomfort.

Wanneer je toch de look wil creëren van een boxspring, maar ook opbergruimte nodig hebt, kun je kiezen voor een gestoffeerde ledikant. Deze geeft jou het juiste comfort, opbergruimte én de look en feel van een boxspring! 

Wat is jouw SLAAP-DNA®? Doe de gratis slaaptest!

Met bovenstaande slaaptips zijn wij er van overtuigd dat je nachtrust zal verbeteren, maar vergeet niet dat jouw bed net zo belangrijk is voor een goede nachtrust! Alle tips ten spijt, als jouw bed niet past bij jouw lichaamsprofiel, dan profiteer je niet optimaal van jouw nachtrust.

Een goede nachtrust is per persoon verschillend, net als je SLAAP-DNA®. Met een acht minuten durende slaaptest kun je ervaren wat 10 jaar goed en gezond slapen voor jou zou kunnen betekenen. Tijdens de slaaptest past het bed zich aan op jouw lichaam en brengt het patroon van jouw drukpunten in kaart, dit is jou SLAAP-DNA®. Met deze informatie kun je samen met de adviseur het bed samenstellen waarmee jij je dag optimaal kan beginnen.

Slaaptest boeken