Menu

Hoeveel uur slaap heb je nodig?

  • Geplaatst op: 20-2-2024
  • |
  • Deel dit bericht:

Voel jij je vaak niet helemaal uitgeslapen of heb je het gevoel dat je kind oververmoeid is? Misschien slapen jullie niet genoeg. Want hoeveel uur slaap heb je eigenlijk nodig? Er zijn individuele verschillen, maar ook aanbevelingen per leeftijd. Goed om eens bij stil te staan en te checken of jij of je kind wel aan het aanbevolen aantal slaapuren komt.

Hoeveel uur slaap heb je nodig?

De aanbeveling is afhankelijk van je leeftijd. Daarom hebben we een aantal leeftijdsgroepen onder elkaar gezet.

Zuigelingen (0-3 maanden): 14-17 uur

Pasgeboren baby’s hebben het meeste slaap nodig. Ze zitten in hun eerste levensmaanden namelijk in een fase van pijlsnelle groei en ontwikkeling. Hoewel je als kersverse mama of papa meestal niet dat gevoel hebt, is het aandeel van de wakkere uren bij een kleine baby nog heel beperkt. Je kindje heeft namelijk 14 tot 17 uur slaap nodig, gespreid over dag en nacht. Baby's hebben een onregelmatig slaappatroon, wat volkomen normaal is. Ze worden 's nachts vaak wakker voor voeding of een luierwissel. 

Baby's (4-11 maanden): 12-15 uur

Naarmate baby's ouder worden, neemt hun slaapbehoefte iets af. Voldoende slaap blijft wel cruciaal voor hun ontwikkeling. Over het algemeen hebben baby's tussen 4 en 11 maanden oud ongeveer 12 tot 15 uur slaap per dag nodig. Gedurende deze periode beginnen baby's vaak een meer voorspelbaar slaappatroon te ontwikkelen. Dat slaapritme is positief, zowel voor de baby als voor de ouders.

Peuters (1-2 jaar): 11-14 uur

Actieve peuters hebben rust nodig voor een gezonde fysieke en mentale groei. De aanbeveling is voor die leeftijd gemiddeld 11 tot 14 uur slaap per dag. Dat zijn de uren ’s nachts, samen met het dutje overdag. Het is belangrijk om een consistente bedtijdroutine aan te houden. Een regelmatig slaappatroon helpt peuters om beter te slapen en helpt de ouders om hun dagen gemakkelijker te plannen.

Kleuters (3-5 jaar): 10-13 uur

Naarmate kinderen ouder worden, blijft slaap cruciaal voor hun welzijn. Voor kleuters wordt 10 tot 13 uur slaap per nacht aanbevolen. De meeste kinderen van deze leeftijd beginnen hun dutjes overdag te verminderen, waardoor ze ’s nachts langer en meer ononderbroken doorslapen. Een rustige en comfortabele slaapomgeving is essentieel voor een goede nachtrust.

Schoolgaande kinderen (6-13 jaar): 9-12 uur

Schoolkinderen moeten ’s nachts herstellen van de drukte op school en van buitenschoolse activiteiten. Op deze leeftijd hebben kinderen dus nog steeds veel slaap nodig, gemiddeld zo'n 9 tot 12 uur per nacht. Een goede nachtrust is onmisbaar voor hun lichamelijke en geestelijke ontwikkeling, en ook voor hun schoolprestaties. Beperk hun schermtijd voor het slapengaan en creëer een ontspannende, gezellige routine om de overgang naar de slaap te vergemakkelijken.

Tieners (14-17 jaar): 8-10 uur

Hoewel tieners vaak geneigd zijn om laat naar bed te gaan, hebben ze op die leeftijd nog steeds veel slaap nodig, namelijk zo’n 8 tot 10 uur per nacht. Ze zitten namelijk in een belangrijke fase van lichamelijke groei en hormonale veranderingen. Ook op school hebben ze meer verplichtingen die vermoeiend zijn en concentratie vragen. Stimuleer je tiener om op tijd af te ronden en schermen of frisdranken te vermijden voor het slapengaan. 

Volwassenen (18-64 jaar): 7-9 uur

Als volwassene zit je in een levensfase met erg veel verplichtingen en dikwijls ook stress. Studies, werk, sociale activiteiten, een gezin. Vaak lijkt het alsof er te weinig uren zijn in een dag. Daardoor komen veel volwassenen niet aan voldoende uren slaap. Het advies is toch om 7 tot 9 uur per nacht te slapen. Verwaarloos je slaapbehoefte niet en let ook op de kwaliteit van je slaap. Zorg voor een vaste slaaproutine, beperk je schermtijd voor het slapengaan en creëer een comfortabele slaapomgeving. Ook voor volwassenen zijn dat belangrijke factoren voor een goede nachtrust! Wist je trouwens dat je ook voldoende uren slaap nodig hebt om meerdere keren een volledige slaapcyclus met alle slaapfases te doorlopen?

Ouderen (65+ jaar): 7-8 uur

65-plussers hebben over het algemeen 7 tot 8 uur slaap per nacht nodig. Het is normaal dat slaappatronen veranderen naarmate je ouder wordt. Je kan meer moeite hebben met doorslapen, soms door gezondheidsproblemen maar ook doordat je overdag minder actief bent. Een comfortabel bed waar je gemakkelijk in- en uitstapt is op latere leeftijd zeker geen overbodige luxe. Blijf in beweging en vermijd dutjes overdag om een gezonde nachtrust te bevorderen.

Waarom een goed bed en matras essentieel zijn

De hoeveelheid slaap die je nodig hebt, varieert per leeftijd. Daarnaast zijn er ook individuele verschillen – de één heeft meer slaap nodig dan de ander. Toch is een goede nachtrust voor iedereen essentieel voor een gezond, energiek en productief leven. 

Het kiezen van het juiste bed en/of matras is daarom niet alleen een kwestie van comfort, maar een fundamentele stap naar meer levenskwaliteit. Een goed matras in combinatie met een greschikt ledikant en een lattenbodem of een boxspring ondersteunen de wervelkolom en bevorderen een goede bloedcirculatie. Goed voor een betere nachtrust, maar ook voor je mentale en fysieke welzijn. Wie zich uitgerust voelt, voelt zich beter.

Kortom, investeren in een goede nachtrust is een investering in je welzijn op de lange termijn. Zoek je een droombed of -matras? In een Morgana-winkel bij jou in de buurt kun je terecht voor advies en een gratis slaaptestSlaap lekker!

slaap uren op wekker