Menu

In 5 stappen een opgeruimde slaapkamer

  • Geplaatst op: 28-12-2020
  • |
  • Deel dit bericht:

We kunnen wel zeggen dat we nog nooit zoveel thuis geweest zijn als in deze periode. Helaas geen dagjes weg, winkelen of een drankje doen in je favoriete café. In plaats daarvan besteden we veel tijd in huis. Juist nu we zoveel thuis zijn, is het belangrijk om een gezellige maar ook opgeruimde omgeving te creëren. Wist je dat een nette slaapkamer zorgt voor een betere nachtrust? In deze blog laten we je in 5 stappen zien hoe je jouw slaapkamer netjes maakt én houdt.

Slaapkamer schoonmaken

1. Zorg voor frisse lucht

Zet, om te beginnen, je ramen even helemaal open. Frisse lucht is heel belangrijk in de slaapkamer, vooral omdat dit vaak een wat kleinere ruimte is. Zonder goede ventilatie neemt het koolstofdioxidegehalte in de slaapkamer toe. Dit is niet per se slecht voor de gezondheid, maar je slaapt er wel slechter door. Je slaapt dieper en wordt minder vaak wakker wanneer je je slaapkamer goed ventileert.

Zorg daarnaast voor voldoende (dag)licht tijdens het opruimen. Dit brengt je in de juiste mind set!

2. De kamer leeghalen

Voldoende frisse lucht en licht? Dan kun je beginnen met het ‘leeghalen’ van de slaapkamer. Natuurlijk hoef je niet alle grote meubels de slaapkamer uit te tillen. Maar het kan wel helpen om de vloer zoveel mogelijk vrij te maken. Denk aan rondslingerende kleding, schoenen en eventueel kleine meubels. Maak vervolgens ook de nachtkastjes leeg en haal alle accessoires uit de slaapkamer.

Verzamel al je spullen op de gang of in een andere kamer zodat je een goed overzicht krijgt. Jouw slaapkamer is nu zo goed als leeg waardoor je de ruimte hebt om eens goed schoon te maken.

3. Tijd voor de grote schoonmaak

Hoe vaak neem je jouw slaapkamer echt onder handen? Waarschijnlijk minder vaak dan je zou willen. Nu is het moment om alle hoeken en gaten te stofzuigen, te dweilen en het meubilair af te nemen met een vochtige doek. Vergeet niet de eventuele plinten, vensterbanken en de bovenkant van de kast. Je slaapkamer ruikt weer heerlijk fris en er is geen stof meer te bekennen!

Stof helpt niet mee aan een gezonde slaapomgeving. Je hebt meer kans op allergische aanvallen en
huisstofmijt. Probeer jouw slaapkamer daarom zoveel mogelijk stofvrij te houden.

Opgeruimde slaapkamer

4. Ga al je spullen langs

Inmiddels is de slaapkamer helemaal opgefrist, maar ligt de gang nog vol met spullen. Tijd om je hierover te bekommeren. Je gaat nu één voor één alle spullen een nieuw plekje geven. Dit kan in de slaapkamer zijn, maar ook in een andere ruimte. Bedenk goed welke spullen je echt in de slaapkamer wilt houden en welke hier eigenlijk niet thuishoren.

Wees streng en durf ook dingen weg te doen. Als je goed en gezond wilt slapen, helpt het wanneer jouw slaapkamer een oase van rust is. Allerlei losse spullen en accessoires passen hier niet bij.

5. Je slaapkamer opgeruimd houden

De slaapkamer is nu helemaal opgeruimd. Dat geeft een voldaan gevoel! Nu is het natuurlijk de kunst om niet binnen een week weer terug bij af te zijn. We geven je nog een aantal tips om de slaapkamer netjes te houden:

  • De welbekende stoel in de slaapkamer, ofwel: het kledingrek. Stop hiermee! Hang alles wat je uit de kast pakt weer terug in de kast of gooi het meteen in de was.
  • Dit geldt eigenlijk ook voor andere spullen; leg alles wat je pakt weer terug op dezelfde plek. Scheelt ook weer zoeken naar die ene oorbel of stropdas.
  • Maak organiseren leuk. Een stijlvolle wasmand in plaats van een rommelige plastic variant doet wonderen! Ook mooie opbergmanden zijn handig én brengen rust in de slaapkamer.


Het kost even wat tijd, maar jouw slaapkamer is weer helemaal tot in de puntjes verzorgd. Een schone en opgeruimde slaapomgeving is essentieel voor een goede en gezonde nachtrust. Wanneer je slaapt in een rustige ruimte val je niet alleen sneller in slaap, maar slaap je ook dieper. Is jouw slaapkamer toe aan een grote schoonmaak?

Wat is jouw SLAAP-DNA®? Doe de gratis slaaptest!

Uitgerust en met nieuwe energie stap je uit bed. De frisse lucht in, de zon op je gezicht. Je hebt er zin in vandaag! Als je jouw lichaam de ontspanning geeft die het nodig heeft, dan ervaar je dit elke dag.

Een goede nachtrust is per persoon verschillend, net als je SLAAP-DNA®. Met een acht minuten durende slaaptest kun je ervaren wat 10 jaar goed en gezond slapen voor jou zou kunnen betekenen. Tijdens de slaaptest past het bed zich aan op jouw lichaam en brengt het patroon van jouw drukpunten in kaart, dit is jou SLAAP-DNA®. Met deze informatie kun je samen met de adviseur het bed samenstellen waarmee jij je dag optimaal kan beginnen.

Slaaptest boeken