Menu

Wat is insomnia en hoe ga je ermee om?

  • Geplaatst op: 11-3-2021
  • |
  • Deel dit bericht:

Last van slapeloosheid? Niet kunnen slapen is een probleem wat veel mensen wel eens hebben. Maar liefst een derde van de mensen heeft hier last van. Meestal gaan deze periodes vanzelf weer over. Maar wanneer dit langdurig aanhoudt, is er sprake van insomnia. Dit komt voor bij 1 op de 10 mensen. In deze blog vertellen je wat meer over insomnia, wat het is en hoe je ermee om kunt gaan. Want niets is zo belangrijk als een goede nachtrust!

Wat houdt insomnia in?

Insomnia, ook wel slapeloosheid, is een slaap-waakstoornis waarbij een persoon moeite heeft met in- en doorslapen. Het woord insomnia betekent letterlijk ‘geen slaap’. Bij deze slaapstoornis is het natuurlijke slaapritme sterk verstoord. Je slaapt meerdere nachten achter elkaar te kort (lees: minder dan 5 uur). Zo creëer je een slaaptekort en uiteindelijk zelfs een slaapachterstand.

Wanneer heb je insomnia?

Iedereen heeft wel eens last van het feit dat je niet lekker slaapt of tot in de late uurtjes ligt te woelen. Dit betekent niet meteen dat je insomnia hebt. Wanneer is er dan sprake van insomnia? Je lijdt aan deze stoornis wanneer je voor minimaal drie maanden lang minstens drie nachten per week de volgende kenmerken ervaart:

  • Moeite met inslapen
  • Moeite met doorslapen: vaak wakker worden en niet meer in slaap kunnen vallen
  • Vroeg in de ochtend wakker worden en niet meer verder kunnen slapen

Het kan natuurlijk zijn dat jouw slaapproblemen voortkomen uit andere klachten zoals slaapapneu of andere lichamelijke klachten. In dit geval is er niet per se sprake van insomnia, maar zijn jouw slaapproblemen het gevolg van andere klachten.

De gevolgen van insomnia

Hypersomnia

Wanneer je last hebt van insomnia, ervaar je hier klachten van op dagelijkse basis. Dit kan zich in allerlei verschillende dingen uiten. Het is geen verrassing dat je je overdag vermoeid voelt. Maar door insomnia kun je ook klachten ervaren zoals:

  • Concentratieproblemen
  • Geheugenproblemen
  • Lusteloosheid
  • Prikkelbaarheid


Kortom, insomnia kan jouw functioneren op dagelijkse basis negatief beïnvloeden. Heel vervelend natuurlijk!

Wat kun je doen aan insomnia?

We weten nu wat insomnia inhoudt en welke gevolgen hieraan zitten. De belangrijke vraag is nu: wat kunnen we ertegen doen?

Slaapstoornissen komen vaak voor in combinatie met depressiviteit, angst of burn-outs. Het kan daarom verstandig zijn om een psycholoog te raadplegen. Deze kan jou op persoonlijk vlak van advies voorzien. Soms wordt er slaapmedicatie voorgeschreven, zoals benzodiazepines. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van cognitieve gedragstherapie als behandelmethode. Neem op tijd contact op met een psycholoog zodat je klachten niet verergeren!

Er zijn natuurlijk ook vele tips die je helpen om jouw kwaliteit van slapen te verbeteren of om sneller in slaap te vallen. Ook hier schreven we blogs over:

 

Wat is jouw SLAAP-DNA®?

Uitgerust en met nieuwe energie stap je uit bed. De frisse lucht in, de zon op je gezicht. Je hebt er zin in vandaag! Als je jouw lichaam de ontspanning geeft die het nodig heeft, dan ervaar je dit elke dag.

Slaaptest Morgana

Een goede nachtrust is per persoon verschillend, net als je SLAAP-DNA®. Met een acht minuten durende slaaptest kun je ervaren wat 10 jaar goed en gezond slapen voor jou zou kunnen betekenen. Tijdens de slaaptest past het bed zich aan op jouw lichaam en brengt het patroon van jouw drukpunten in kaart, dit is jou SLAAP-DNA®. Met deze informatie kun je samen met de adviseur het bed samenstellen waarmee jij je dag optimaal kan beginnen.

Slaaptest boeken