Menu

Kun je je dekbed wassen en hoe doe je dat?

  • Geplaatst op: 11-6-2024
  • |
  • Deel dit bericht:

Je beddengoed wassen is natuurlijk vanzelfsprekend. Maar heb je er ook wel eens over nagedacht om je dekbed te wassen? Een schoon dekbed is wel zo wenselijk.  Het luchten door je raam regelmatig open te zetten, is daarbij een eerste vereiste. Wil je je dekbed na een tijdje eens wassen? Dat kan, maar let op, de manier waarop verschilt per type dekbed.

Stappenplan dekbed wassen

Volg daarom deze stappen:

1. Check het waslabel

Zo zie je meteen of je het in de wasmachine kunt wassen en op welke temperatuur dit wenselijk is. Wij raden aan om op minimaal 60 graden te wassen als je bacteriën wilt doden. Maar het kan zijn dat dit te warm is voor jouw dekbed. Controleer daarom altijd het label voordat je het in de wasmachine gooit.

2. Formaat van je dekbed

Label gecheckt? Wasmachinebestendig? Fijn! Maar dan is het nog de vraag of dit erin past... Past het niet? Een alternatief is om het in een badkuip te wassen. Zo heb je alle ruimte!

3. Besteed het uit

Geen zin in gedoe? Breng het naar de stomerij. Zo kun je heerlijk achterover leunen en toch in een schoongewassen bed slapen. Klinkt goed, toch?

Materiaal van je dekbed

Het wel of niet kunnen wassen van je dekbed heeft daarnaast ook te maken met het vulmateriaal van je dekbed. Weet je het niet zeker? Geen probleem! Wij hebben een handig lijstje voor je gemaakt. Lees snel verder!

Wollen dekbed

Een wollen dekbed was je best niet zelf. Breng het naar de stomerij voor een grondige reiniging. Doe je het toch zelf? Dan loop je het risico dat je dekbed krimpt. Kijk en hanteer daarom altijd de wasinstructies! Gelukkig bieden bepaalde merken tegenwoordig wasbare wol aan. Deze dekbedden kun je veilig in de wasmachine wassen op het wolprogramma, met een maximale temperatuur van 40 graden.

Zijden dekbed

Ook bij een zijden dekbed wordt het afgeraden om dit te wassen. Dat komt doordat zijde geen stof aantrekt en daardoor anti-allergisch is. Heb je een zijden dekbed? Dan kun je dit het beste regelmatig luchten.

Donzen dekbed

Een donzen dekbed absorbeert net als je matras en dekbedovertrek het transpiratievocht dat je ’s nachts verliest. Als je die niet tijdig reinigt, worden de donsvlokken plakkerig van het zweet en gaan ze samen plakken, waardoor je donsdeken of donskussen in volume afneemt en minder warmte geeft. Mag je zelf een donskussen of donzen dekbed wassen? Hoewel de wasvoorschriften dit soms toelaten, is het beter om dit niet zelf te doen. Een te hoge temperatuur of druk kan de kwaliteit van het dons aantasten. Ook een te agressief wasmiddel of onvoldoende drogen kan schade veroorzaken. Daarom is professionele reiniging de beste optie. Laat je donsdeken en donskussen regelmatig verluchten, schud ze op, en hang ze buiten op een mooie, rustige dag. Voor vlekken kun je het beste het tijk afzonderlijk behandelen met een vochtige doek en milde zeep. Zo houd je je dons fris en verleng je de levensduur ervan.

Synthetisch of katoenen dekbed

Een synthetisch of katoenen dekbed kun je zonder problemen wassen. Maar kijk toch eerst even naar de wasvoorschriften op het waslabel!

Last van vlekken?

Heb je een vlek op je dekbed? Geen zorgen, je hoeft niet meteen je hele dekbed te wassen. Reinig de vlek eenvoudig met wat water en vloeibare zeep of gebruik een speciale vlekkenverwijderaar. Zo bespaar je tijd en water!

Toch toe aan een nieuw dekbed?

Helpen de tips niet? Dan ben je waarschijnlijk toe aan een nieuw dekbed. Bij Morgana hebben we veel keus in diverse dekbedden. Slapen onder een oud dekbed gaat ten koste van je slaapkwaliteit. Vervan het daarom elke 8 jaar. Door het vervangen van je dekbed kun je weer goed en gezond slapen. Wil je meer tips? Kom dan langs bij jouw dichtstbijzijnde Morgana winkel. Onze slaapadviseurs staan voor je klaar!