Menu

Hoe werken lucide dromen en hoe wek je ze op?

  • Geplaatst op: 11-2-2021
  • |
  • Deel dit bericht:

Je droomt iedere nacht ongeveer twee uur. Waarom niet optimaal genieten van deze twee uurtjes door zelf te bepalen wat er gebeurt in deze droom? Dat is zeker mogelijk en het heet lucide dromen! Beklim de Mount Everest of ga duiken in de Great Barrier Reef. Misschien kun je wel vliegen of ben je onzichtbaar? Je hebt het allemaal zelf in de hand als je lucide droomt. Je leest er alles over in deze blog.

Lucide dromen

Wat zijn lucide dromen?

Wanneer we dromen hebben we meestal geen invloed op wat er in deze droom gebeurt. Sterker nog, we kunnen het ons vaak niet eens herinneren dat we gedroomd hebben. Dit is anders bij lucide dromen.

Tijdens een lucide droom ben je ervan bewust dat je droomt. Het begrip lucide betekent ‘helder’ en werd in 1913 door psychiater Frederik van Eerden geïntroduceerd. Het gaat hier om de heldere staat waarin je je bevindt wanneer je een zo’n droom hebt.

Leren om lucide te dromen

Er zijn mensen die altijd al beseffen dat ze dromen en hoeven dit dus niet te leren. Maar ook als je dit niet kunt, zijn er vele technieken die je helpen om wel lucide te kunnen dromen. Een relatief makkelijke techniek is de ‘reality check’.

Deze oefening doe je gedurende de dag een paar keer. Je staat even stil en denkt bewust na over een paar vragen. Wat ben ik aan het doen? Kan dit eigenlijk wel? Waar ben ik en is deze ruimte wel echt? Hiermee check je of je wakker bent. Je komt dan, als het goed is, tot de conclusie dat je wakker bent. Doe dit regelmatig, zodat het bijna een automatisme wordt.

Je zult zien dat deze test terugkomt in je droom. Wanneer je de vragen beantwoordt in je droom, kom je erachter dat niks echt is en dat je dus droomt.

De droomfase van slaap

Is het gelukt? Dan kun je nu elke nacht twee uur lang op avontuur! Gemiddeld droomt een mens namelijk twee uur per nacht. Dit gebeurt in de REM-fase van je slaap, daarom ook wel de droomfase genoemd. Op dit moment zijn je hersenen het meest actief en verwerken ze de gebeurtenissen van de voorgaande dag. Meer weten over de verschillende slaapfases? We schreven hier een blog over!

Een andere manier om een stap dichter bij lucide dromen te komen, is het bewuster omgaan met de dromen die je al hebt. Iedereen droomt, ook de mensen die zeggen nooit te dromen. Je onthoudt je dromen dan alleen niet. Dit kan komen doordat je niet op het juiste moment wakker wordt. Wanneer je wakker wordt na de REM-fase is de kans groot dat je jouw droom wel onthoudt. Het helpt als je deze droom opschrijft in een notitieboekje. Zo ben je bewuster bezig met dromen. En laat lucide dromen nou volledig draaien om het bewustzijn.

Wat zou jij doen in een lucide droom?

Wij weten wel wat wij zouden doen: een slaaptest boeken! Klinkt goed en gezond slapen op een persoonlijk slaapsysteem als een droom voor jou? Die droom wordt werkelijkheid wanneer je slaapt op een bed dat volledig naar jouw lichaam is samengesteld. Wanneer je de vrijblijvende slaaptest van Morgana doet, weet je binnen 8 minuten wat goed en gezond slapen voor jou kan betekenen. 

Slaaptest Morgana

Gelukkig hoef je hiervoor niet lucide te dromen, maar kun je gewoon gelijk een afspraak maken met onze slaapadviseurs in de winkel!

Slaaptest boeken