Menu

Wanneer is mijn bedbodem aan vervanging toe?

 • Geplaatst op: 20-3-2020
 • |
 • Deel dit bericht:

Goed en gezond slapen begint bij de juiste ondersteuning van een bedbodem. Een kwalitatieve bedbodem gaat, bij goed gebruik, zo'n 20 jaar mee. Maar hoe weet je nou wanneer jouw bedbodem echt aan vervanging toe is? In dit blog geven we je een handige checklist om deze vraag te beantwoorden.

Factoren voor een goede nachtrust

Laten we allereerst eens kijken naar de vier factoren die de kwaliteit van jouw nachtrust bepalen:

1. De mate van ondersteuning die je bedbodem biedt
2. Het comfort dat je ervaart van je matras of topper
3. Het hoofdkussen
4. Een goed dekbed dat er voor zorgt dat je lichaamstemperatuur op de juiste manier gereguleerd wordt

De eerste drie factoren zorgen er samen voor dat jouw ruggenwervel in een neutrale stand terecht komt, waardoor je lichaam optimaal kan ontspannen en daardoor dus ook maximaal kan herstellen.

Wat doet een kwalitatieve bedbodem?

Belangrijk om te weten is dat tijdens de slaap verschillende lichaamszones druk uit oefenen op je matras. Daar waar je lichaam het breedste (schouders) en het zwaarste (heupen) is, moet je lichaam voldoende ruimte krijgen en moet het matras voldoende kunnen doorzakken. Met andere woorden, de tegendruk moet minimaal zijn.

Daarentegen hebben je hoofd, lenden en benen juist extra ondersteuning (tegendruk) nodig hebben. Het is de bedbodem die ervoor zorgt dat het matras voldoende ruimte krijgt om door te zakken en de drukverschillen op de juiste manier worden opgevangen en verdeeld.

Handige checklist voor thuis

Om erachter te komen of jouw bedbodem al aan vervanging toe is, kun je jezelf een aantal vragen stellen. Slaap ik lekker? Voel ik mij fit en uitgerust als ik wakker wordt? Heb ik geen last van pijn in de nek of rug?

Als je deze vragen positief beantwoord, dan ben je al op de goede weg! Daarnaast hebben wij ook een handige checklist opgesteld, zodat je ook de bedbodem op enkele punten zelf kan controleren.

Checklist voor een Boxspring

 • Is de boxspringbodem ouder dan 15 jaar?
 • Zakt de boxspring door als je op de rand zit?
 • Buikt de boxspring uit als je aan de zijkant gaat liggen?
 • Is de veerkracht van de pocketmatras niet meer optimaal?
 • Werken de motoren van de elektrische bodem niet meer goed?

 

Checklist voor een Lattenbodem

 • Is de lattenbodem ouder dan 15 jaar?
 • Zitten de lattendragers los?
 • Staan de buiglatten niet meer bol?
 • Vertonen de lattendragers scheuren?
 • Zit er geen flexibiliteit meer in de lattendragers?
 • Werken de motoren van de elektrische bodem niet naar behoren?

Wanneer je van de bovenstaande checklist één of meerdere punten hebt aangevinkt, is jouw bedbodem waarschijnlijk aan vervanging toe. Niet helemaal zeker? Maak dan gebruik van de Morgana Check-up service.

Morgana Check-up service

Wil je graag een deskundige oordeel? Geen probleem! Maak dan gebruik van de Morgana Check-up service. Een van onze slaapadviseurs komt dan bij je thuis langs en doet een volledige check-up van jouw bed. Je krijgt vervolgens een eerlijk advies of de bodem of het matras van jouw bed aan vervanging toe is. Is er van vervanging nog geen sprake, dan geeft onze slaapadviseur je een indicatie hoe lang je bedbodem en matras nog mee gaat.

Wat is jouw SLAAP-DNA®? Doe de gratis slaaptest!

Uitgerust en met nieuwe energie stap je uit bed. De frisse lucht in, de zon op je gezicht. Je hebt er zin in vandaag! Als je jouw lichaam de ontspanning geeft die het nodig heeft, dan ervaar je dit elke dag.

Een goede nachtrust is per persoon verschillend, net als je SLAAP-DNA®. Met een acht minuten durende slaaptest kun je ervaren wat 10 jaar goed en gezond slapen voor jou zou kunnen betekenen. Tijdens de slaaptest past het bed zich aan op jouw lichaam en brengt het patroon van jouw drukpunten in kaart, dit is jou SLAAP-DNA®. Met deze informatie kun je samen met de adviseur het bed samenstellen waarmee jij je dag optimaal kan beginnen.

Slaaptest boeken