Menu

Slaapkamer planten gezond of juist niet?

  • Geplaatst op: 26-9-2019
  • |
  • Deel dit bericht:

Kamerplanten in je slaapkamer of ook wel slaapkamerplanten is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het inrichten van je slaapkamer. Toch is het misschien wel de moeite waard je hierin te verdiepen. Want naast een goede bedbodem, matras, kussen en dekbed kunnen ook planten bijdragen aan een betere nachtrust. Planten zorgen namelijk voor een rustgevende omgeving en zuiveren de lucht. Maar welke planten zijn nou het beste om in je slaapkamer neer te zetten? 

Waarom een plant in de slaapkamer?

Omdat planten overdag licht nodig hebben om hun fotosynthese in gang te zetten, halen zij koolstofdioxide uit de lucht en maken ze zuurstof aan. ’s Nachts werkt dit alleen niet, door de afwezigheid van zonlicht verbruiken de planten alleen maar zuurstof. De hoeveelheid zuurstof die een plant ’s nachts verbruikt is eigenlijk zo gering dat we ons hierover gelukkig geen zorgen hoeven te maken.

 De voordelen van een plant op je slaapkamer:

  • -Betere luchtkwaliteit
  • -Minder stress
  • -Betere geur
  • -Betere slaapkwaliteit

 

Wist je trouwens dat een volwassen persoon zo’n 190 liter zuurstof gebruikt tijdens het slapen? Een groene zuurstofbom in de slaapkamer kan dus zeker geen kwaad! Oké overtuigd van het aanschaffen van (slaap)kamerplanten? Maarja, welke plant kan ik nu het beste kiezen? Wij hebben een aantal planten voor jou op een rij gezet!

 

Welke planten zijn het beste voor in je slaapkamer?

Optie 1: Zaagcactus

Heeft jouw slaapkamer wat minder direct daglicht? Dan is de zaagcactus de ideale plant. Deze plant heeft namelijk de voorkeur voor een lichtere plek, maar zeker niet vol in de zon! De zaagcactus is een ideale hangplant, ook nog een leuke plant dus!

Optie 2: Aloë vera

Aloë vera is een plant die bekend staat om de eigenschap ook ‘s nachts zuurstof te produceren! Daarnaast is de plant heel makkelijk in leven te houden. Aloë vera houdt wel van zonlicht, dus zet hem dicht bij het raam! 

Optie 3: Jasmijn

Sinds de oudheid staat de geur van jasmijn bekend om zijn kalmerende werking. Uit onderzoek blijkt dat de plant een positief effect heeft op je gemoedstoestand en ervoor zorgt dat je ontspant. Je kan jasmijn het beste op je nachtkastje of in de vensterbank zetten.

Optie 4: Klimop

Klimop kan bepaalde stoffen die in de lucht hangen ‘opruimen’. Dit kan voor vermindering van bepaalde symptomen zorgen als allergie of astma. Het is een enorm makkelijke plant die niet in het volle zonlicht hoeft te staan. Ideaal!

Optie 5: Lavendel

Als laatste is ook Lavendel een ideale plant voor op je slaapkamer. De lavendel staat bekend om zijn rustgevende geur en vermindert effecten van stress, verlaagt je hartslag en verbetert je slaap. De plant is wel een echte buitenplant, dus we adviseren niet om deze in een pot in de slaapkamer te zetten. Gebruik dus gedroogde lavendel in je slaapkamer!

 Een beetje groen fleurt niet alleen de ruimte op, maar verbetert ook de lucht- én slaapkwaliteit. Win-win! Heb jij al planten in je slaapkamer staan?