Menu

Planten in de slaapkamer

  • Geplaatst op: 20-2-2020
  • |
  • Deel dit bericht:

Kamerplanten in je slaapkamer of ook wel slaapkamerplanten is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het inrichten van je slaapkamer. Toch is het misschien wel de moeite waard je hierin te verdiepen, want naast een goede bedbodem, matras, kussen en dekbed kunnen ook planten bijdragen aan een betere nachtrust. Planten zorgen namelijk voor een rustgevende omgeving en zuiveren de lucht. Maar welke planten zijn nou het beste om in je slaapkamer neer te zetten? 

Waarom een plant in de slaapkamer?

Doordat planten overdag licht nodig hebben om hun fotosynthese in gang te zetten, halen zij koolstofdioxide uit de lucht en zetten dit om in zuurstof. ’s Nachts werkt dit alleen niet, door de afwezigheid van zonlicht verbruiken de planten alleen maar zuurstof. De hoeveelheid zuurstof die een plant ’s nachts verbruikt is eigenlijk zo gering dat we ons hierover gelukkig geen zorgen hoeven te maken.

Er zijn vier voordelen van een plant in de slaapkamer. Deze bestaan uit: 

  • Betere luchtkwaliteit
  • Minder stress
  • Betere geur
  • Betere slaapkwaliteit

 

Wist je trouwens dat een volwassen persoon zo’n 190 liter zuurstof verbruikt tijdens het slapen? Een groene zuurstofbom in de slaapkamer kan dus zeker geen kwaad! Oké, overtuigd van het aanschaffen van (slaap)kamerplanten? Maar ja, welke plant kan ik nu het beste kiezen? Wij hebben een aantal planten voor jou op een rij gezet!

 

Welke planten zijn het beste voor in je slaapkamer?

Zaagcactus

Heeft jouw slaapkamer wat minder direct daglicht? Dan is de zaagcactus de ideale plant. Deze plant heeft namelijk de voorkeur voor een lichtere plek, maar zeker niet vol in de zon! De zaagcactus is een ideale hangplant, dus ook nog eens heel stijlvol.

Aloë vera

Aloë vera is een plant die bekend staat om de eigenschap ‘s nachts zuurstof te produceren! Daarnaast is de plant heel makkelijk in leven te houden. Aloë vera houdt wel van zonlicht, dus zet hem dicht bij het raam! 

Jasmijn

Sinds de oudheid staat de geur van jasmijn bekend om zijn kalmerende werking. Uit onderzoek blijkt dat de plant een positief effect heeft op je gemoedstoestand en ervoor zorgt dat je ontspant. Je kan jasmijn het beste op je nachtkastje of in de vensterbank zetten.

Klimop

Klimop kan bepaalde stoffen die in de lucht hangen ‘opruimen’. Dit kan voor vermindering van bepaalde symptomen zorgen bij een allergie of astma. Het is een enorm makkelijke plant die niet in het volle zonlicht hoeft te staan. Ideaal!

Lavendel

Als laatste, is de lavendelplant een ideale plant voor op je slaapkamer. De lavendel staat bekend om zijn rustgevende geur en vermindert effecten van stress, verlaagt je hartslag en verbetert je slaap. De plant is wel een echte buitenplant, dus we adviseren niet om deze in een pot in de slaapkamer te zetten. Gebruik dus gedroogde lavendel in je slaapkamer!

Naast het feit dat planten dus de lucht zuiveren, voegen ze ook sfeer toe aan de slaapkamer. Met het juiste bedtextiel maak je jouw botanische slaapkamer helemaal af. Heb jij al planten in jouw slaapkamer?

 

Wat is jouw SLAAP-DNA®? Doe de gratis slaaptest!

Uitgerust en met nieuwe energie stap je uit bed. De frisse lucht in, de zon op je gezicht. Je hebt er zin in vandaag! Als je jouw lichaam de ontspanning geeft die het nodig heeft, dan ervaar je dit elke dag.

Een goede nachtrust is per persoon verschillend, net als je SLAAP-DNA®. Met een acht minuten durende slaaptest kun je ervaren wat 10 jaar goed en gezond slapen voor jou zou kunnen betekenen. Tijdens de slaaptest past het bed zich aan op jouw lichaam en brengt het patroon van jouw drukpunten in kaart, dit is jou SLAAP-DNA®. Met deze informatie kun je samen met de adviseur het bed samenstellen waarmee jij je dag optimaal kan beginnen.

Slaaptest boeken