Menu

Wat is de ideale slaapkamper temperatuur?

  • Geplaatst op: 20-2-2020
  • |
  • Deel dit bericht:

Iedereen herkent het wel. In de zomer kun je maar niet in slaap komen, word je vaak wakker en slaap je onrustig. Op een kille winteravond, duik je snel je bed in op zoek naar warmte. Desondanks lukt het maar niet om warm te worden. Hierdoor wordt je regelmatig nog net niet klappertandend wakker. De temperatuur in jouw slaapkamer kan een reden zijn waarom jij onrustig slaapt. Maar wat is nou de ideale slaapkamer temperatuur? 

Lichaamstemperatuur in de nacht

Je lichaam heeft gedurende de dag verschillende temperaturen. Zodra je gaat slapen zal bijvoorbeeld je lichaamstemperatuur zakken. Er wordt een stofje, genaamd melatonine, aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur daalt. Het kantelpunt bevindt zich midden in de nacht, waardoor je lichaamstemperatuur weer langzaam zal stijgen. Wanneer je lichaam een bepaalde temperatuur heeft bereikt, is dit één van de prikkels van het lichaam om aan te geven dat het bijna tijd wordt om weer op te staan. Een natuurlijke wekker dus!

De afkoeling van je lichaam vindt voornamelijk plaats via het hoofd en gezicht en in mindere mate via de handen en voeten. Houd je hoofd koel! Dit kan een positief effect hebben op je nachtrust.

De ideale slaapkamertemperatuur

In de slaapkamer mag de temperatuur niet te hoog of te laag zijn. Uit verschillende onderzoeken kwam naar voren dat een slaapkamer temperatuur van 16-18 graden Celsius ideaal is. Welke exacte temperatuur bij jou past, is afhankelijk van vele factoren, zoals: leeftijd, geslacht, slaapgewoontes, gewicht, soort matras, soort dekbed en bedtextiel.

Tip: Wanneer jij en je partner beide andere voorkeuren hebben, zijn verschillende soorten dekbedden aan te raden.

Bij een te hoge temperatuur kan een lichaam de lichaamswarmte moeilijk kwijt en kan de temperatuurdaling niet goed plaatsvinden. Het is dan moeilijker om in slaap te  komen. Aan de andere kant is een slaapkamer met een te lage temperatuur ook niet wenselijk. De lichaamstemperatuur zal dan verder dalen. Hierdoor zul je ook s ’nachts wakker worden.

Nu weten we wat de ideale temperaturen zijn, maar hoe kan ik er tijdens de hittegolf of kou ervoor zorgen dat de slaapkamer de juiste temperatuur bereikt? 

Hoe kan ik goed slapen tijdens hitte?
1. Zet, zodra het buiten afkoelt, de ramen open om verkoelde lucht binnen te krijgen. Een ventilator kan eventueel een handje helpen.
2. Slaap met je voeten buiten het dekbed, dit is één van de lichaamsdelen waar lichaamswarmte door wordt afgevoerd.
3. Zorg voor goed ademende materialen van beddengoed en eventueel een zomerdekbed.
4. Misschien is het plaatsen van extra isolatie en/of een airco helemaal geen verkeerde investering. Het gaat tenslotte over een goede en gezonde nachtrust!

Hoe kan ik goed slapen tijdens kou?
1. Zet voor het slapen de verwarming even aan.
2. Sluit uw raam, wanneer het buiten erg koud is, even ventileren in de ochtend is voldoende voor een frisse slaapkamer.
3. Wanneer u altijd koude voeten heeft, kunt u met sokken aan slapen. Bij extreme kou in de slaapkamer kun je een muts overwegen. De meeste warmte verlies je namelijk via je hoofd.

Een juist dekbed

Naast de temperatuur in de slaapkamer is de temperatuur onder de dekens minstens net zo belangrijk! Het is de bedoeling dat het dekbed je lichaamstemperatuur op een goede wijze reguleert en op peil houdt. De ideale temperatuur onder de dekens is tussen de 27-29 graden Celsius. Komt de temperatuur boven dit gebied uit, dan zal het lichaam zweten om af te koelen. Komt de temperatuur onder dit gebied uit, dan gaat het lichaam rillen om warmte te produceren.

De temperatuur in je bed en slaapkamer is dus zeker iets om bewust bij stil te staan. Wil je graag advies over jouw beste persoonlijke slaapoplossing? Dan ben je van harte welkom in een van onze winkels.

Wat is jouw SLAAP-DNA®? Doe de gratis slaaptest!

Uitgerust en met nieuwe energie stap je uit bed. De frisse lucht in, de zon op je gezicht. Je hebt er zin in vandaag! Als je jouw lichaam de ontspanning geeft die het nodig heeft, dan ervaar je dit elke dag.

Een goede nachtrust is per persoon verschillend, net als je SLAAP-DNA®. Met een acht minuten durende slaaptest kun je ervaren wat 10 jaar goed en gezond slapen voor jou zou kunnen betekenen. Tijdens de slaaptest past het bed zich aan op jouw lichaam en brengt het patroon van jouw drukpunten in kaart, dit is jou SLAAP-DNA®. Met deze informatie kun je samen met de adviseur het bed samenstellen waarmee jij je dag optimaal kan beginnen.

Slaaptest boeken