Menu

Wat is de ideale slaapkamper temperatuur?

  • Geplaatst op: 19-9-2019
  • |
  • Deel dit bericht:

Iedereen herkent het wel. In de zomer kun je maar niet in slaap komen, word je vaak wakker en slaap je onrustig. En dan de winter, in de avond duik je snel je bed in op zoek naar warmte, maar het lukt maar niet om warm te worden waardoor je regelmatig nog net niet klappertandend wakker wordt. We geven allemaal de temperatuur de schuld, maar is dat ook zo? En wat is dan de ideale slaapkamer temperatuur?

Laten we beginnen met dat het klopt dat de temperatuur een van de redenen is dat je zo onrustig slaapt, want de slaapkamertemperatuur speelt een belangrijke rol voor een goede en gezonde nachtrust. Een te warme of te koude kamer kan grote invloed hebben op de slaapkwaliteit.

Hoe zit het eigenlijk met mijn lichaamstemperatuur tijdens de nacht?

Je lichaam heeft gedurende de dag verschillende lichaamstemperaturen, zodra je gaat slapen zal bijvoorbeeld je lichaamstemperatuur zakken. Er wordt een stofje aangemaakt (melatonine) die ervoor zorgt dat je lichaamstemperatuur daalt. Midden in de nacht is het kantelpunt en zal je lichaamstemperatuur weer langzaam stijgen. Wanneer je lichaam weer een bepaalde temperatuur bereikt heeft, is dit een van de prikkels van het lichaam om aan te geven dat het weer bijna tijd wordt om op te staan. Een natuurlijk wekker dus!

De afkoeling van je lichaam vindt voornamelijk plaats via het hoofd en gezicht en in mindere mate via handen en voeten. Een koel hoofd hebben tijdens je slaap kan dus echt een positief effect hebben op je nachtrust.

Wat is nou de ideale slaapkamer temperatuur?

In de slaapkamer mag de temperatuur niet te hoog of te laag zijn. Vele onderzoeken geven aan dat een slaapkamer temperatuur van 16-18 graden Celsius ideaal is. Welke exacte temperatuur hierbinnen bij jou past is afhankelijk van vele factoren zoals leeftijd, geslacht, slaapgewoontes, gewicht, soort matras, soort dekbed en bed textiel die hier invloed op hebben. Zo geven vrouwen of slanke mensen bijvoorbeeld vaker de voorkeur aan meer warmte en mannen of mensen met overgewicht juist niet.

Tip: Wanneer jij en je partner beide andere voorkeuren hebben is ook op te lossen met verschillende soorten dekbedden

Bij een te hoge temperatuur kan een lichaam de lichaamswarmte moeilijk kwijt en kan de temperatuurdaling niet goed plaatsvinden. Het is dan moeilijker in slaap komen en onrustiger slapen. Aan de andere kant is een te koude slaapkamer ook niet wenselijk, de lichaamstemperatuur zal dan verder dalen waardoor je ook 's nachts wakker wordt. Al met al wanneer er een te groot temperatuurverschil in je slaapkamer is, kan je lichaam niet de ideale temperatuur bereiken. 

Nu weten we wat de ideale temperaturen zijn, maar hoe kan ik er tijdens hittegolf of ijskoud ook voor zorgen dat de slaapkamer deze temperaturen wordt.

Hoe kan ik goed slapen tijdens hitte

1. Zet, zodra het buiten afkoelt, de ramen open om verkoelde lucht binnen te krijgen. Een ventilator kan eventueel een handje helpen

2. Slaap met je voeten buiten het dekbed, zoals eerder aangegeven is dit een van de lichaamsdelen waar lichaamswarmte door wordt afgevoerd

3. Zorg voor goed ademende materialen van beddengoed en eventueel een zomerdekbed.

4. Misschien is het plaatsen van extra isolatie en/of een airco helemaal geen verkeerde investering. Het gaat tenslotte over een goede en gezonde nachtrust!

Hoe kan ik goed slapen tijdens kou?

1. Zet voor het slapen de verwarming even aan of houdt de temperatuur op peil.

2. Sluit uw raam wanneer het erg koud is buiten, even ventileren in de ochtend is voldoende voor een frisse slaapkamer

3. Kies voor een warmer dekbed en een warm materiaal beddengoed.

4. Wanneer u altijd koude voeten heeft kunt u met sokken aan slapen, en bij extreme kou op de slaapkamer kun je ook een muts overwegen. De meeste warmte verlies je namelijk via je hoofd.

Temperatuur in het bed

Naast de temperatuur in de slaapkamer is de temperatuur onder de dekens minstens net zo belangrijk! Het is de bedoeling dat het dekbed je lichaamstemperatuur op een goede wijze reguleert en op peil houdt. De temperatuur onder de dekens zijn vaan tussen de 27-29 graden Celsius. Komt de temperatuur boven dit gebied uit gaat het lichaam zweten om af te koelen, onder deze temperatuur gaat het lichaam rillen om warmte te produceren. Het is dus belangrijk dat alle factoren die van invloed zijn op de tempartuur in balans zijn. De slaapkamertemperatuur in combinatie met heet juiste matras, dekbed, beddengoed, nachtkleding en ja ook je partner.

De temperatuur in je bed en slaapkamer is dus zeker iets op bewust bij stil te staan. Wil je graag advies over jou best persoonlijke slaapoplossing? Dan ben je van harte welkom in een van onze winkels.