Menu

Waarom zijn sport en slaap zo belangrijk voor elkaar?

  • Geplaatst op: 13-4-2021
  • |
  • Deel dit bericht:

Sport en slaap zijn als yin en yang; ze balanceren en ondersteunen elkaar. De één gaat niet zonder de ander. Je zult merken dat je een stuk beter slaapt als je die dag minstens een half uur goed hebt gesport. Maar ook zul je merken dat je veel meer energie haalt uit dat half uurtje sporten na een goede en gezonde nachtrust. Hoe dat werkt? We leggen het je graag uit!

Goed slapen voor een gezond lichaam

Slaap is voor elk mens een belangrijk onderdeel van de dag, maar zeker voor atleten en andere actievelingen. The Sleep Foundation legt uit dat dit komt omdat ’s nachts je cellen en weefsels zichzelf repareren. Maar dit is nog niet alles, want naar mate je door de verschillende slaapfases gaat, veranderen je hartslag en ademhaling constant. Dit bevordert je cardiovasculaire gezondheid, of makkelijker gezegd, de gezondheid van je hart en bloedvaten.

Slapen om in topconditie te blijven

We kunnen dus wel concluderen dat je algemene fysieke gezondheid enorm ondersteund kan worden door een prettige, onverstoorde nachtrust. Maar om in topconditie te kunnen sporten en presteren is ook je mentale gezondheid enorm belangrijk. Wanneer je gedachten in dromenland zijn, is je brein hard aan het werk om alle gebeurtenissen van de dag een plekje te geven. Dat bevordert ook weer je capaciteit om nieuwe herinneringen op te slaan, omdat je brein er meer plek voor vrij maakt. Slaaptekort kan zorgen voor een verslechtering van je cognitieve functie, zoals bijvoorbeeld een langzaam reactievermogen of verminderde nauwkeurigheid.

Een onderzoek door Stanford laat zien dat basketbalspelers die 10 uur per nacht slapen, zowel sneller konden rennen als dat hun schoten 9% accurater waren dan voorheen. Verder gaven de spelers aan lekkerder in hun vel te zitten, zowel fysiek als mentaal. Ook heeft een ander onderzoek bewezen dat een goede en gezonde nachtrust een positieve invloed heeft op de prestaties van tennisspelers. Jennifer Schwartz ondervond namelijk dat tennissers die hun slaapuren ophoogden tot minstens 9 uur per nacht, 42% nauwkeuriger waren in hun spel en dat ze zich minder slaperig voelden.

Goed sporten om lekker te slapen

En dan heb je natuurlijk nog de andere kant! Want niet alleen is een goede nachtrust belangrijk voor je sportprestaties, maar sporten helpt ook om beter te slapen. Als je wilt sporten om je slaapritme te verbeteren kun je het beste beginnen met cardiofitness. Denk bijvoorbeeld aan een rondje joggen of een half uurtje wandelen. Ook heb je hele goede yogaoefeningen die kunnen helpen, omdat er bij yoga een focus ligt op een goede ademhaling. In deze blog vind je verschillende oefeningen die je kunnen helpen om beter te slapen, zoals Yoga Nidra. 

Het is aan te raden om in de ochtend of middag te sporten, maar liever niet in de avond. Wanneer je sport maakt je lichaam namelijk endorfine aan, waardoor je adrenalinegehalte toeneemt. Daar krijg je weer energie van en zo wordt het heel lastig om je ogen dicht te houden. De ochtend is daarom juist de beste optie om te sporten, zodat je met volle energie de dag start. Niet iedereen vindt dit prettig, dus als je liever ’s middags actief bezig bent, is dat prima. Zorg er dan wel voor dat je dit uiterlijk 3 tot 4 uur voor het slapen gaan doet.

Haal alles uit jouw nachtrust

Sporten kan je dus helpen om beter te slapen en je kunt beter slapen als je hebt gesport. Wel is het belangrijk dat je ook echt goed slaapt om alle voordelen uit je uurtjes in bed te halen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een donkere kamer, frisse lucht en een bed met de juiste ondersteuning voor je lichaam. Bij Morgana helpen we je graag met dat laatste punt. Ben je benieuwd naar wat de juiste ondersteuning tijdens de nacht voor jou kan betekenen? Boek dan nu een gratis slaaptest!

Slaaptest Morgana