Menu

Wat kun je doen tegen muggen in je slaapkamer?

  • Geplaatst op: 25-7-2022
  • |
  • Deel dit bericht:

Ook zo’n hekel aan muggen? Helaas is het weer muggenseizoen. Je wilt ongetwijfeld geen muggen in je huis en al helemaal niet in je slaapkamer, waar ze met hun irritante gezoem je nachtrust verstoren. Maar wat kun je doen tegen muggen? Wij leggen je uit hoe je muggen uit je slaapkamer weert, waar ze wel en niet van houden, hoe je ze verjaagt, hoe je een beet voorkomt en hoe je ze kunt bestrijden.

vrouw in slaapkamer op muggenjacht

1. Begin bij de bron: voorkom nieuwe muggen

Muggen leggen eitjes in stilstaand water. Het RIVM adviseert dan ook om stilstaand water rondom je huis te voorkomen. Maar wees niet bang, je hoeft niet dagelijks het zwembadje van je kinderen te legen. Het duurt bij warm weer ongeveer tien dagen voordat een muggeneitje een volwassen mug is. Als je wekelijks het water ververst of weggooit, zit je goed. Leeg daarnaast bloempotten en zet ze ondersteboven zodat ze niet opnieuw vollopen met water, zorg dat de dakgoot goed doorloopt en dat de regenton is afgesloten. Let er ook op dat er in de parasolvoet of vogelbadjes niet te lang water blijft staan. Heb je een vijver? Dan kun je er met een pomp of fontein voor zorgen dat het water blijft stromen. Vraag voor optimaal effect aan je buren om hetzelfde te doen.

2. Muggen weren uit de slaapkamer

Wel frisse lucht naar binnen, maar geen muggen in je slaapkamer? Plaats dan horren voor je ramen en deuren. Dat kan eenvoudig en goedkoop: klittenbandplakrandje langs het kozijn en een hordoek ertegenaan. Werkt prima! Wil je het mooier en handiger in gebruik? Investeer dan in goed passende horren. Lukt het niet om de slaapkamer mugdicht te maken? Gebruik dan een klamboe om je bed en zorg ervoor dat deze goed dicht zit wanneer je gaat slapen. 

3. Muggen verjagen

Hiervoor kun je gebruikmaken van verdampers in het stopcontact. Deze verspreiden stoffen die de muggen op afstand houden en/of doden. Ze zijn alleen veilig en effectief bij juist gebruik, volg dus goed de gebruiksaanwijzing van de verdamper.

Op het internet vind je allerlei tips om muggen te weren, zoals het plaatsen van een bakje water met kruidnagel, het aansteken van speciale muggenwerende wierook of bepaalde planten, zoals planten die naar citroen ruiken, kattenkruid of lavendel. Hoewel de reacties op dergelijke oplossingen wisselend zijn, kun je het natuurlijk altijd zelf uittesten. Muggen wegblazen met een ventilator of airco wordt ook vaak genoemd. Dat klinkt aannemelijk en is mooi meegenomen.

4. Voorkom dat muggen je bijten

Toch nog last van muggen in je slaapkamer? Geen zorgen! Door gebruik te maken van de juiste middelen, kun je voorkomen dat de muggen je bijten.

Waar houden muggen eigenlijk van?
Muggen zijn gevoelig voor geur. Ze komen af op je lichaamsgeur, de geur van je uitademingslucht en op je lichaamswarmte. Sommige mensen vinden ze helaas lekkerder ruiken dan anderen en die worden daarom vaker gebeten.

Wist je dat alleen vrouwtjesmuggen bloedzuigen? Zij hebben het bloed nodig voor de eitjes. Energie halen ze net als de mannetjes uit plantensuikers.”

Waar houden muggen niet van?
Met de juiste middelen kun je ervoor zorgen dat de muggen je niet meer aantrekkelijk vinden en daarmee voorkomen dat ze je bijten. Zo is jezelf insmeren met eucalyptusolie of DEET zeer effectief. Maar let op: dit werkt alleen daar waar je het gesmeerd hebt en werkt ongeveer zes tot acht uur.

Je lichaamsgeur veranderen, bijvoorbeeld door knoflook te eten, blijkt helaas niet te werken tegen muggenbeten. Citronellageur werkt misschien een beetje, maar kortdurend en alleen daar waar je je insmeert met Citronella-olie. De werking van Citronella kaarsen is niet aangetoond.

5. Muggen bestrijden

Heb je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch muggen in je slaapkamer en houden ze je, met hun irritante gezoem, wakker? Dan is het tijd voor een muggenjacht! Zelf gebruik ik het liefst een theedoek, maar een vliegenmepper of een ouderwetse krant zijn ook effectief. Gaat de mug maar niet zitten? Sla hem dan dood tussen twee handen of rooster hem met een elektrische vliegenmepper.

Bronnen:
- College van muggenexpert Bert Knols bij de Universiteit van Nederland
- Informatie van het RIVM over muggen

Op de foto:
- Boxspring: Ergosleep BS4 met hoofdbord Waldorf, stof Tango, kleur 047

- Dekbedovertrek: Kayori Oyasumi, Tencel® 
Vraag ernaar in de winkel.

Slaaptest Morgana

Slaaptest boeken