Menu

Wat betekenen jouw dromen?

  • Geplaatst op: 20-7-2001
  • |
  • Deel dit bericht:

Wanneer we slapen vertellen dromen ons verhalen over wat we meemaken terwijl we wakker zijn. We staan echter niet altijd stil bij de betekenis achter deze verhalen. Heel veel thema’s die vaak in dromen voorkomen zijn te relateren aan gevoelens en gedachten die we door de dag hebben, vertaald in een metaforisch landschap. Benieuwd wat jouw dromen je proberen te vertellen? Na het lezen van deze blog ben je straks helemaal op de hoogte!

Lucide dromen

Hebben dromen wel écht een betekenis?

Dat is een vraag die je je hoogstwaarschijnlijk wel eens afvraagt. De ware reden waarom we ’s nachts dromen is nog steeds een debat waar veel onderzoek over gedaan wordt. Er zijn drie populaire theorieën die proberen te begrijpen waarom we ’s nachts dromen.

  • De activering-synthese hypothese. Deze theorie, voorgesteld door psychiaters van Harvard University, beweert dat dromen niks meer zijn dan elektrische impulsen van het brein zonder enkele betekenis. Dromen zouden volgens hen eerder verhalen zijn die wij, na het wakker worden, zelf verzinnen om deze impulsen proberen te begrijpen.

  • Sigmund Freud daarentegen gelooft dat dromen heel erg veel vertellen over onze onbewuste gevoelens en gedachten. Hij omschrijft dromen als de wensen en impulsen uit onze jeugd die we altijd hebben onderdrukt.

  • De dreigingssimulatietheorie. Volgens deze theorie zijn dromen een verdedigingsmechanisme wat het brein inzet om ons te behoeden voor gevaarlijke gebeurtenissen. Zo kunnen we onze angsten veilig onder ogen zien in een onbewuste simulatie.

 

Het vertalen van jouw dromen

Dromen zijn niet bedoelt om letterlijk te nemen, maar zijn metaforen van onze gedachten en gevoelens. Als je droomt dat je te laat komt voor een afspraak, is dat gelukkig geen voorspelling voor je plannen van morgen. Veel thema’s en situaties in dromen zijn eigenlijk heel normaal en wat miljoenen mensen meemaken. Zo zijn dromen waarin je valt, achtervolgd wordt of je tanden kwijtraakt veelvoorkomend. Misschien ben je zenuwachtig, nerveus of voel je je opgejaagd. Deze gevoelens zullen dan ook gereflecteerd worden wanneer je ’s nachts je ogen dicht doet. Benieuwd naar een aantal van deze veelvoorkomende dromen en naar wat het kan betekenen naar aanleiding van de bovengenoemde theorieën? We nemen er een aantal onder de loep!De droomfase van slaap

Dromen waarin je niet kunt praten
Heb je wel eens een droom gehad waarin je niks kon zeggen? Of een droom waarin je probeert te praten, maar niemand kan je verstaan? Bij sommigen die deze droom wel eens ervaren, komt er gewoon geen geluid uit hun mond en bij anderen zit er iets vast in hun mond, waardoor ze niks kunnen zeggen. Deze droom kan betekenen dat je ergens mee zit en het wilt delen, maar het gevoel hebt dat je dit niet kunt. Misschien heb je een groot geheim of moet je iets toegeven, maar ben je bang voor de consequenties. Het kan ook zijn dat je je misschien niet gehoord of genegeerd voelt en dat je denkt dat jouw mening er niet toe doet.

Dromen waarin je kunt vliegen
Ook deze droom kan twee uiteenlopende betekenissen hebben. Veel mensen die zich vrij en gelukkig voelen, hebben dromen waarin ze kunnen rondvliegen. Meestal vliegen ze in deze dromen in hun eentje, wat een mogelijke expressie is voor zelfverzekerdheid en onafhankelijkheid. Maar voor andere dromers is het eigenlijk andersom: de dromen waarin ze kunnen vliegen, representeren het verlangen om weg te kunnen vliegen van problemen en de beperkingen in het dagelijks leven.

Dromen waarin je partner vreemdgaat
Bij deze dromen is het belangrijk om te onthouden dat dromen geen voorspellingen zijn! Wel kan deze droom inzicht bieden in je gevoelens tegenover de relatie. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je het gevoel hebt dat er problemen zijn binnen de relatie die niets te maken hebben met ontrouw. Misschien loopt de communicatie stroef of heb je het gevoel dat je partner niet altijd eerlijk is. Een andere verklaring is dat je mogelijk bang bent om je wederhelft te verliezen. Je brein stopt je daarom in een simulatie om je voor te bereiden voor het geval dat het ooit mis gaat. Als jij degene bent die vreemdgaat in jouw dromen, kan het zijn dat je het gevoel hebt dat je iets mist of niet meer gelukkig bent in de relatie.

Dromen waarin je een toets moet maken
Deze dromen representeren vaak een angst om te falen en het gevoel dat je onvoorbereid bent. Wanneer we een toets of examen afnemen, worden we geconfronteerd met onze eigen tekortkomingen. In deze dromen ben je misschien ook wel te laat voor een toets of kom je erachter dat er een deadline aankomt die je niet meer kunt halen. Al deze situaties komen voort uit het gevoel dat je nog niet klaar bent voor een bepaalde situatie. Deze veelvoorkomende droom is ook zeker niet alleen populair bij studenten. Hij komt juist vaak voor bij dromers die al lang geen tentamens meer hoeven te maken. Dromen zijn altijd metaforen en in dit geval kan het bijvoorbeeld gaan over een presentatie op het werk of een belangrijk evenement wat eraan zit te komen.

Dromen waarin je je tanden verliest
Deze droom is een manifestatie van onzekerheden over je uiterlijk of een slecht zelfbeeld. Dromen waarin je tanden verwijden of wegrotten, kunnen ook betekenen dat je je zorgen maakt over het communiceren van bepaalde onderwerpen of een angst om iets verkeerds te zeggen. Je gebit is een krachtig onderdeel van je lichaam. Het verlies van je tanden staat dus symbool voor het verlies van een sterk onderdeel van jezelf, waardoor je je machteloos voelt.

Dromen waarin je achtervolgd wordt
Misschien kun je de betekenis van deze droom al raden. Dromen waarin je achtervolgd wordt, komen vaak voort uit het gevoel dat je weg probeert te rennen van iets. Wanneer je weet wat je achtervolgd, is het makkelijker om te achterhalen waar deze dromen vandaan komen. Als je achtervolger een onbekende is, kan het gaan over een traumatische ervaring uit het verleden. Als het een dier is, symboliseert deze droom vaak dat je wegrent voor bepaalde gevoelens, zoals woede of passie. 

Dromen over zwangerschap
Deze veelvoorkomende droom kan een heleboel betekenen, afhankelijk van hoe je ervoor staat in het leven. Aan de ene kant kunnen dromen over zwangerschap een angst voor moederschap betekenen. Vrouwen die deze droom hebben, voelen zich mogelijk nog niet klaar of geschikt om een goede moeder te zijn. Aan de andere kant kunnen deze dromen de geboorte van een nieuw begin betekenen. Dit kan natuurlijk letterlijk genomen worden en duiden op de geboorte van een kind, maar het kan ook meer metaforisch opgevat worden. Denk bijvoorbeeld aan een verhuizing, een nieuwe baan of een nieuwe relatie.

Hoe onthoud je je dromen?

Niet iedereen kan zijn dromen onthouden, al is het niet helemaal duidelijk waar dat door komt. Het komt zelfs voor dat mensen beweren nog nooit een droom te hebben gehad. In dat geval wordt het moeilijk om erachter te komen waar je hoofd ’s nachts nog mee bezig is. Gelukkig kun je jezelf trainen om je dromen beter te onthouden. Hier geven we een aantal tips.

  • Houd een droomdagboek bij. Dit kan aan het begin lastig zijn, maar probeer zoveel op te schrijven als je kan. Dit kunnen ook gevoelens zijn of mensen die je in je dromen bent tegengekomen. Probeer de verhalen, gevoelens en woorden die je kunt herrineren zo snel mogelijk na het wakker worden te documenteren in een droomdagboek. Zo train je jezelf om bewust te worden van je dromen en ook om ze beter te onthouden. Ook kun je zo gemakkelijker patronen en veelvoorkomende thema’s herkennen.

  • Houd je slaappatroon consistent. Zorg dat je elke dag op ongeveer dezelfde tijd naar bed gaat en ook rond dezelfde tijd weer wakker wordt. Consistentie in je slaappatroon zorgt ervoor dat je genoeg REM slaap bereikt. In deze slaapfase droom je namelijk. Meer weten over de slaapcyclus? Lees dan onze blog hier.

  • Vermijd alcohol en cafeïne voor het slapen gaan. Deze twee stofjes zorgen ervoor dat je onrustig slaapt en vaker wakker wordt. Dat doorbreekt weer je slaapcyclus, wat ervoor zorgt dat je niet genoeg REM slaap krijgt.

 

Dromen van het perfecte bed

Droom jij ervan om te slapen in het perfecte bed? Dan kunnen wij je zeker van dienst zijn! Een passend bed zorgt ervoor dat je genoeg kwalitatieve slaap haalt uit je uurtjes in bed. Bij Morgana vinden we het belangrijk dat je elke nacht goed en gezond slaapt. Niet alleen zodat je brein de mooiste verhalen kan bedenken, maar ook zodat je elke ochtend fit en vitaal wakker kunt worden. Benieuwd hoe we de perfecte slaapoplossing voor jou kunnen samenstellen? Doe nu onze gratis slaaptest en laat je adviseren door onze slaapadviseurs!

Slaaptest Morgana

Gelukkig hoef je hiervoor niet lucide te dromen, maar kun je gewoon gelijk een afspraak maken met onze slaapadviseurs in de winkel!

Slaaptest boeken