Menu

Welk dekbed past het beste bij mij?

 • Geplaatst op: 15-6-2023
 • |
 • Deel dit bericht:

Een goede nachtrust is essentieel. Bij een juist bed hoort ook een dekbed dat past bij jouw behoeften. Maar hoe kies je het voor jou geschikte dekbed uit? We hebben een aantal zaken op een rij gezet om jou te helpen bij het uitzoeken van het juiste dekbed.

Warmteklasse: bepaal je warmtebehoefte

Ben jij iemand die het snel warm heeft in bed óf duik je juist liever diep onder de wol, omdat je het altijd koud hebt? Het is belangrijk om je warmtebehoefte te bepalen, zodat je het juiste dekbed uitkiest.

Dekbedden van Morgana zijn verkrijgbaar in verschillende warmteklassen:

 • Warmteklasse 1: dekbedden in warmteklasse 1 zijn extra warm. Ze zijn geschikt voor mensen die het snel koud hebben. Ideaal voor tijdens strenge winters.
 • Warmteklasse 2:  dekbedden in warmteklasse 2 zijn geschikt voor mensen die graag in een koele slaapkamer slapen, maar wel de warmte nodig hebben van een dekbed. Ze zijn geschikt voor tijdens normale winters.
 • Warmteklasse 3:  dekbedden in warmteklasse 3 zijn geschikt voor de nachten die niet extreem koud of extreem warm zijn. Perfect voor tijdens de herfst en de lente.
 • Warmteklasse 4:  dekbedden in warmteklasse 4 zijn geschikt voor mensen die het snel warm hebben. Dit type dekbed is geschikt voor tijdens de zomer.

Tip: op de productpagina’s van onze dekbedden zie je in welke warmteklassen een dekbed verkrijgbaar is!

dekbed linnen tenceldekbed kameelhaar

Materialen en vulling 

Ook het materiaal en de vulling van een dekbed zijn van belang:

 • Synthetisch: synthetische dekbedden zijn hypoallergeen. Een goede keuze dus als je allergisch bent voor dons of veren. Synthetische dekbedden zijn gemakkelijk te onderhouden en kunnen in de wasmachine gewassen worden. Het is tevens een betaalbare keuze.
 • Dons en veren: dekbedden met een vulling van dons en/of veren zijn lichtgewicht en houden warmte goed vast. Ze zijn voor jou geschikt als je het snel koud hebt. Dons- en veren dekbedden hebben een luxe uitstraling en zijn erg comfortabel en zacht.
   • Eendendons vs. ganzendons: het verschil tussen eenden- en ganzendons zit hem voornamelijk in het isolatievermogen. De donsvlokken van ganzen zijn groter, waardoor zowel de isolatie als de vulkracht hoger zijn dan die van eendendons. Daarnaast is ganzendons schaarser dan eendendons, waardoor eendendons meestal wat goedkoper is dan ganzendons.
 • Katoen: katoenen dekbedden zijn geschikt voor jou als je het snel warm hebt. Ze zijn lichtgewicht en ventileren goed, waardoor vocht goed gereguleerd wordt. 
 • Wol: wollen dekbedden zijn wat zwaarder dan dekbedden van andere materialen. Ze ventileren en absorberen goed. Dit maakt ze perfect om je in de winter warm te houden en in de zomer koel. Wollen dekbedden zijn duurzaam en diervriendelijk.
 • Kameelhaar: een dekbed van kameelhaar is gemaakt van de zachte onderharen van een kameel. Door de fijne structuur en de natuurlijke krul van het haar bieden deze dekbedden goede isolatie. Dat maakt dekbedden van kameelhaar geschikt voor zowel de warmere als koudere maanden. Bovendien is een dekbed van kameelhaar een goede keuze als je allergisch bent voor dons of veren.
 • Bamboe/tencel: de combinatie van bamboe en tencel zorgt voor goede ventilatie. Als je last hebt van overmatig transpireren tijdens het slapen, is een dekbed van deze materialen, dankzij de uitstekende vochtregulatie, geschikt voor jou.
 • Zijde: dekbedden van zijde zijn de lichtste dekbedden die je kunt vinden. Zijde is soepel en zacht en heeft het vermogen om vocht te absorberen. Dat maakt dit type dekbedden geschikt voor het zomerseizoen.

dekbed synthetischdekbed dons

Seizoenen dekbedden

Zoek jij een dekbed dat je heel het jaar door kunt gebruiken óf gaat jouw voorkeur uit naar een seizoensgebonden dekbed, omdat je het in de winter toch wel erg koud hebt of in de zomer juist erg warm? Het is goed om te bepalen of jouw voorkeur uitgaat naar een 4-seizoenen dekbed of naar seizoensgebonden dekbedden. We zetten de mogelijkheden op een rij:

 • Zomerdekbed: dit type dekbed is geschikt voor warme zomernachten. Zomerdekbedden bieden verkoeling en zijn lichtgewicht. Perfect voor als je in de zomer toch graag onder een deken slaapt.
 • Winterdekbed: dit type dekbed is geschikt voor de koude winternachten. Omdat deze dekbedden gemaakt zijn van zwaarder materiaal, bieden ze extra warmte en houden ze warmte vast.
 • 4-seizoenen dekbed: dit type dekbed is de ideale oplossing als je jouw dekbed heel het jaar door wilt gebruiken. Deze dekbedden bestaan uit twee losse dekbedden die je aan elkaar kunt bevestigen. Omdat het twee losse dekbedden zijn, kun je zelf bepalen of je één of twee dekbedden gebruikt.

Welke maat dekbed heb je nodig?

Welke maat je nodig hebt, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de maat van je bed. Slaap je in een eenpersoonsbed, dan is een eenpersoonsdekbed de logische keuze. Slaap je in een tweepersoonsbed, dan heb je de keuze tussen twee keer een eenpersoons- of één tweepersoonsdekbed. Hier lees je meer over het kiezen van de juiste maat dekbed.

Morgana kan jou helpen!

Als je een dekbed uit gaat kiezen, zijn er verschillende factoren waar je rekening mee dient te houden.  Morgana biedt een breed assortiment dekbedden aan, waardoor het perfecte dekbed voor jou altijd te vinden is. Onze slaapadviseurs adviseren je graag in één van onze winkels. Aan de hand van een test naar jouw persoonlijke voorkeuren kan de slaapadviseur je het dekbed adviseren dat het beste bij je past.