Menu

5 redenen waarom je niet uitgerust wakker wordt

  • Geplaatst op: 25-11-2020
  • |
  • Deel dit bericht:

Morgana nachtrust

Elke ochtend fris en fruitig uit bed stappen en vol energie een nieuwe dag beginnen. Dat klinkt geweldig! Toch blijkt dit in de praktijk niet altijd even gemakkelijk. Eén op de vijf Nederlanders heeft problemen met slapen. De meest voorkomende reden is slaaptekort. Maar ook als je wél voldoende uren slaapt, kan het zijn dat je niet uitgerust wakker wordt. Hoe dat kan en wat je kunt verbeteren, bespreken we in deze blog. Lees hier de 5 redenen waarom jij niet uitgerust wakker wordt.

1. Geen slaapritme

Een gemiddeld volwassen persoon heeft ongeveer 7 tot 8 uur slaap per nacht nodig. Dit zou voldoende moeten zijn om je lichaam te laten herstellen van alle activiteiten van de dag ervoor.

Word jij, na 7 of 8 uur slapen, toch vermoeid wakker? Dan houd je waarschijnlijk geen vast ritme aan. Dit heeft te maken met de werking van melatonine op jouw biologische klok. Als het donker wordt, wordt er melatonine aangemaakt en is het tijd om te gaan slapen. Als het licht wordt, stopt het lichaam met het aanmaken van dit hormoon.

Het is belangrijk om elke dag rond hetzelfde tijdstip te gaan slapen en op te staan. Wanneer je dit doet, val je gemakkelijker in slaap en heb je minder moeite met opstaan. Ook kan het aanhouden van een goed slaapritme het concentratievermogen overdag verbeteren!

Kan je echt niet zonder telefoon naast je in slaap vallen? Zet dan je scherm op de nachtstand. Hierdoor wordt het blauwe licht verminderd en maak je meer melatonine aan. Zowel een IPhone als een Android telefoon hebben deze functionaliteit.

2. Te veel licht in de slaapkamer

Het wordt vaak vergeten hoe belangrijk het is om in een verduisterde slaapkamer te slapen. Ook dit heeft te maken met het melatonine hormoon, wat wordt geremd door licht. Elk klein beetje licht wat opgevangen wordt door je brein kan al voor verwarring zorgen. Het is dus belangrijk dat je verduisterende (rol)gordijnen hebt en ervoor zorgt dat er geen licht vanuit de gang jouw kamer binnenkomt. Een andere, minder kostbare optie, is het gebruiken van een slaapmasker!

Morgana Slaapkamer opgeruimd

3. Rommel in de slaapkamer

Een opgeruimde slaapkamer en een ontspannen sfeer gaan hand in hand. Hoe minder rommel hoe beter. Zelfs een stapel boeken op jouw nachtkastje kan al een soort ‘werksfeer’ creëren die je juist niet wilt hebben in een slaapkamer! Ga eens door jouw slaapkamer heen met een frisse blik: waar word ik blij van en wat verstoord de sfeer in mijn slaapkamer?

Wil je echt een stapje verder? Maak dan van jouw slaapkamer een verboden terrein voor telefoons en laptops. Deze verstoren het slaapritme. Er zijn zelfs deskundigen die zeggen dat slapen met een smartphone naast je hoofd invloed kan hebben op je gevoel van stress en ontspanning.

4. Een slechte slaaphouding

Misschien wel één van de meest gemaakte fouten tijdens het slapen is het liggen in een verkeerde houding. Een goede slaaphouding betekent dat jouw rug- en nekwervels kunnen ontspannen en in een rechte lijn liggen. Dit gebeurt niet wanneer je op je buik ligt. Er ontstaat een holling in de onderrug en spanning op de nek omdat deze gedraaid ligt.

Iets wat kan helpen bij een betere slaaphouding is onze Sleepmate. Deze helpt je om vanaf een zijligging niet door te draaien naar de buik. Lees in deze blog alles over het slapen met de sleepmate!

 

 

 

5. Geen aandacht voor het juiste hoofdkussen

“Als hij maar lekker ligt”, wordt vaak gezegd over het hoofdkussen. Dit is natuurlijk heel belangrijk, maar nog belangrijker is de juiste ondersteuning die je krijgt vanuit een hoofdkussen. Samen met de bedbodem en het matras bepaalt een hoofdkussen grotendeels de kwaliteit van jouw nachtrust.

Nog niet toe aan een nieuw bed, maar wel je nachtrust verbeteren? Begin dan eens met een nieuw hoofdkussen. Een goed hoofdkussen wat goed bij jou past, kan het wakker worden met een stijve nek of pijnlijke schouders voorkomen. Bij Morgana vind je een ruime collectie aan hoofdkussens met verschillende vullingen en hardheden. Kom eens langs in de winkel en laat je adviseren welk hoofdkussen het beste bij jou past.

Wat is jouw SLAAP-DNA®? Doe de gratis slaaptest!

Wanneer je bovenstaande tips toepast, kan jouw nachtrust er alleen maar op vooruit gaan. Wil je écht weten wat 10 tot 15 jaar goed en gezond slapen voor jou kan betekenen? Boek dan een slaaptest in één van onze winkels.

Tijdens de slaaptest vormt het bed zich volledig naar jouw lichaam en brengt alle drukpunten in kaart. Zo zien we niet alleen welk hoofdkussen het beste bij jou past, maar kunnen we een gehele persoonlijke slaapoplossing voor jouw samenstellen.

Slaaptest boeken