Menu

Hoe kies ik een boxspring?

 • Geplaatst op: 14-8-2023
 • |
 • Deel dit bericht:

Alleen al het feit dat we zo goed als een derde van ons leven slapend in bed doorbrengen, is een goede reden om na te denken over het belang van de perfecte slaapoplossing en slaaphouding. Een goede nachtrust is immers essentieel voor onze gezondheid en algeheel welzijn. Een belangrijk onderdeel van een goede slaapervaring is het kiezen van het juiste bed. Daarom behandelen we in deze blog de boxspring. Maar wat is een boxspring eigenlijk en wat zijn de voordelen van een boxspring ten opzichte van een 'normaal' bed? En hoe kiezen we een boxspring die perfect bij ons past? We vertellen het allemaal in onderstaand blogartikel.  

Wat is een boxspring eigenlijk? 

Een boxspring is een populair slaapsysteem dat op een aantal vlakken verschilt van een gewoon bed. Het grootste verschil zit hem in de opbouw van het bed. Terwijl een 'normaal' bed, een ledikant, meestal bestaat uit een bedomranding, een lattenbodem en een matras, zijn boxsprings opgebouwd uit een houten box, een matras en eventueel een topper. De box dient als bedkader en lattenbodem, maar met veren die voor de ondersteuning zorgen. Op de box wordt nog eens een matras gelegd dat voor extra ondersteuning zorgt bovenop die van de boxveren. Desgewenst kun je daar bovenop nog eens een dunner topmatras leggen dat voor extra comfort en bescherming van het matras zorgt.

Tweepersoonsboxsprings bestaan meestal uit twee boxen.     

Wat zijn pocketveren?

In de  houten box zitten honderden pocketveren (zogenaamde springs), vandaar de naam boxspring, of kortweg box. Pocketveren zijn thermisch geharde veertjes die ieder afzonderlijk verpakt zitten in een zakje. Zo kan iedere veer zich onafhankelijk van de andere veren bewegen en wordt de ondersteuning van het lichaam beter verdeeld. 

Boxspring Morganaboxspring Morgana

Belangrijk om weten bij de keuze van een boxspring 

Het ondersteuningsniveau en de gewichtsverdeling van de boxsping 

Ligcomfort en een juiste slaaphouding begint bij een goede bedbodem. Het is immers de bedbodem die via het matras de ondersteuning doorgeeft aan het lichaam. Het matras zorgt uiteindelijk voor het comfort. Zonder juiste bedbodem kan je lichaam niet de juiste slaaphouding vinden. Ieder lichaam is anders en heeft een andere mate van ondersteuning nodig. Daarom werken we bij Morgana met 5 verschillende ondersteuningsniveaus in onze boxsprings. Hoe hoger het ondersteuningsniveau, hoe persoonlijker de ondersteuning en hoe beter de bedbodem aansluit bij je lichaamsprofiel.  

Afhankelijk van je budget en persoonlijk behoeften heb je bij Morgana de keuze uit boxsprings van het huismerk met een gezoneerde bedbodem en Ergosleep® boxsprings, waarin je persoonlijk Slaap-DNA® geïntegreerd kan worden. De 3 Ergosleep®-types onderscheiden zich door hun mate van instelbaarheid. Het grote voordeel van deze boxsprings is dat de instelbaarheid aanpasbaar is in functie van de evolutie van je lichaam in de loop van de jaren.   

De combinatie met het juist matras

 • Natuurlijke vorm van de ruggengraat: Slaapcomfort hangt voornamelijk af van de mate waarin je ruggengraat zijn natuurlijke vorm kan behouden tijdens het liggen. Die natuurlijke vorm zorgt er immers voor dat je wervelkolom ’s nachts de nodige rust krijgt nadat de zwaartekracht er de hele dag op heeft ingewerkt. Als je op je zijkant slaapt, dan is die natuurlijke vorm een rechte, horizontale lijn. Als je op je rug slaapt, dan is dat een S-curve. In buikligging is het moeilijk om de natuurlijke vorm van de wervelkolom te behouden. Buikligging is dan ook een erg belastende slaaphouding. 
   
 • Ondersteuningsniveau van je matras: Als je een boxspring koopt bij Morgana, ben je er zeker van dat het ondersteuningsniveau of je Slaap-DNA® in je bedbodem doorvertaald wordt naar je matras. Door zowel je bedbodem als je matras op je lichaam af te stemmen, werken alle elementen in je bed samen om je lichaam perfect te ondersteunen tijdens je slaap. Of je nu kiest voor een matras met zone-profilering van ons huismerk of een Ergosleep®-matras met geïntegreerd Slaap-DNA®, in elk van onze matrassen worden het comfort en de zonering volledig afgestemd op je persoonlijke lichaamsbouw. In de Ergosleep®-matrassen gaan we zelfs nog een stapje verder. In samenwerking met de Hogeschool Gent (België), werden zes verschillende matrasprofielen gecreëerd om je een nog persoonlijker slaapcomfort te kunnen bieden.  
   
 • Hardheid van je matras: De hardheid van het matras hangt grotendeels af van je lichaamslengte en -gewicht. Ben je iets zwaarder, dan zul je comfortabeler liggen op een hard matras. Lichtere mensen liggen wellicht beter op een zacht matras. Laat je echter niet misleiden, de hardheid van een matras slaat eerder op de matraseigenschap dan op hoe een matras aanvoelt. Zo voelt een hard matras niet voor iedereen even hard aan. Een harder matras biedt iets meer weerstand waardoor het de natuurlijke vorm van de ruggengraat van een zwaardere persoon beter kan respecteren dan bij lichtere personen. 

Stappenplan bij het kiezen van de perfecte boxspring voor jou 

Stap 1: Je behoeften identificeren 

Voordat je beslist om een boxspring te kopen, is het van cruciaal belang om je eigen slaapbehoeften te begrijpen en te identificeren. Het loont dus zeker de moeite om voor jezelf te doorlopen wat er precies voor zorgt dat een bed comfortabel voor je aanvoelt. Het ligcomfort van een bed is voor iedereen verschillend en hangt af van verschillende factoren. Denk dus even goed na over zaken als slaaphouding, eventuele rugklachten, allergieën en persoonlijke voorkeuren. Morgana biedt een breed scala aan boxspringopties, dus weten wat je nodig hebt, zal zowel jou als onze slaapadviseurs helpen bij het maken van de juiste keuze. 

Stap 2: Doe de slaaptest in een Morgana-winkel 

We kunnen je pas goed adviseren als we je eerst leren kennen. Daarom begint ons verhaal met een eerste kennismaking in een Morgana-winkel in je buurt. Hier word je uitgenodigd voor een gratis slaaptest in onze belevenisstudio. Gebaseerd op je lichaamsgewicht, je lichaamsbouw, je voorkeursslaaphoudingen en je lichaamsprofiel, wordt binnen slechts 8 minuten je persoonlijk SLAAP-DNA® gemeten en in kaart gebracht. Met behulp van het resultaat kunnen onze deskundige slaapadviseurs aan de slag om je te helpen bij het kiezen van een boxspringcombinatie die perfect bij je lichaam past.   

Stap 3: Een boxspringbodem kiezen 

De slaaptest leert ons welke bedbodem je nodig hebt om je wervelkolom ’s nachts in haar natuurlijke vorm te houden en hoe je hoofd, lenden en benen voldoende ondersteund kunnen worden. Bovendien moet er gekeken worden of bredere lichaamsdelen zoals je schouders en je heupen voldoende plaats krijgen om de druk tot een minimum te herleiden.

Het voordeel van een Ergosleep® boxspring is dat je opgemeten profiel in je bedbodem ingesteld kan worden en dat die instelling aanpasbaar is in de tijd. Het gezoneerde verenpakket van de boxspring zorgt voor de juiste afstemming op je verschillende slaaphoudingen.  

Stap 4: Het juiste matras kiezen voor de fijnafstemming 

Tijdens de slaaptest wordt ook bepaald welk matras het beste bij jou past. Onze matrassen bestaan in verschillende uitvoeringen, afhankelijk van de vraag of je lendenondersteuning nodig hebt of niet, een X- of Y-profiel hebt en je BMI. Heb je een zacht, medium of hard matras nodig? De kern van onze matrassen zijn speciaal ontwikkeld en voorzien van verschillende comfortzones om de ondersteuning van je bedbodem zo optimaal mogelijk te kunnen doorgeven aan je lichaam tijdens je slaap. Daarnaast heb je nog de keuze tussen pocketveermatrassen voor een goede drukverdeling, goed vochtregulerende en ademende latex matrassen en koudschuim matrassen.

Stap 5: Personaliseer je boxspring volgens jouw stijl en smaak 

Een van de unieke aspecten van Morgana is onze focus op stijlmaatwerk. We begrijpen dat iedereen anders is en daarom bieden we de mogelijkheid om je boxspring aan te passen aan je specifieke wensen qua stijl en smaak.  

 • Het hoofdbord en/of voetbord: De keuze voor een hoofdbord en/of een voetbord heeft geen invloed op de slaapkwaliteit en is een puur decoratieve keuze. Je zult versteld staan van onze brede waaier aan stijlen en vormen. Let echter wel op de beschikbare ruimte in je slaapkamer en bekijk ook of we het hoofd- en/of voetbord gemakkelijk naar binnen en naar boven te krijgen. Onze slaapexperts nemen dit altijd mee in hun adviezen.
 • De afwerking van je boxspring: De houten box, het hoofd- en voeteneinde kunnen naar wens bekleed worden met diverse stoffen of lederlook. Een gestoffeerde box zorgt voor een luxueuze uitstraling en de juiste sfeer in je slaapkamer.
 • De kleuren en materialen: Om echt je eigen persoonlijke boxspringuitvoering te maken kun je bij Morgana kiezen uit wel 200 verschillende kleuren.
 • Het plaatje compleet: In combinatie met dekbedovertrekken, hoeslakens en kussenslopen, bijvoorbeeld van Kayori, en andere leuke accessoires volgens de laatste trends breng je je boxspring in de gewenste stijl. En om het plaatje compleet te maken kun je je slaapkamer aanvullen met bijpassende nachttafeltjes, een voetenbank en op maat gemaakte kleerkasten.   

Een boxspring kopen bij Morgana?

Morgana onderscheidt zich door haar deskundige slaapadviseurs. Deze professionals kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuze op basis van je behoeften en voorkeuren. Ze zullen naar je luisteren, je vragen beantwoorden en na een gratis slaaptest begeleiden naar de boxspring die het beste bij jou past. 

Maar hier alvast je afspraak in een van onze Morgana-winkels. Tot gauw.