Menu

Hoe kies je het beste matras?

  • Geplaatst op: 17-4-2024
  • |
  • Deel dit bericht:

Een goede nachtrust begint met het juiste matras. Met zoveel opties op de markt kan het soms overweldigend zijn om het ideale matras te vinden dat past bij jouw slaapbehoeften. Daarom helpen we jou graag met een paar tips over de factoren waarmee je best rekening houdt bij het kiezen van een matras. Je vernieuwt je matras nu eenmaal niet elke dag. 

De juiste afmetingen van een matras

Om echt goed te kunnen slapen, is het belangrijk dat je matras de juiste afmetingen heeft. Je wil namelijk niet te krap liggen of met je voeten buiten het matras steken. Natuurlijk hoef je niet per se een XXL-model te kiezen. Houd vooral rekening met het aantal personen dat het matras zal delen, en ook met de beschikbare ruimte in de kamer. Een slaapkamer die volgepropt staat, is niet rustgevend. Verder hangt je ideale matrasmaat ook af van je postuur en je slaaphouding. 

Eenpersoons of tweepersoons?

De standaard eenpersoonsmatras is 90 cm breed, maar als je er de ruimte voor hebt, kan je ook opteren voor een matras van 120 of 140 cm breed. 

Als je een matras voor een tweepersoonsbed zoekt, is de keuze in matrasmaten zeer uitgebreid. Je kan bovendien 2 eenpersoonsmatrassen combineren, zelfs in een bed van 140 cm breed. Zo kunnen de twee slapers elk een matras nemen dat past bij hun lichaamsbouw en slaapgewoonten. Erbovenop kan je een topper leggen, met bijhorend hoeslaken, zodat je geen last hebt van de gevreesde gleuf tussen de twee matrassen.

Een bed of matras van 160 cm breed is in België en Nederland veruit de meest gangbare breedte voor een tweepersoonsmatras. Zie je het nog groter? Dan kan je gaan voor een ‘kingsize’ matras van 180 of 200 cm breed – dat is wel zéér groot! Vergeet ook niet om de juiste lengte van je matras te kiezen. De standaardlengte is 200 cm maar er bestaan ook matrassen van 210 of 220 cm lang, op maat van grote mensen. 

De samenstelling van je matras

Naast de afmetingen heeft het materiaal van het matras een grote invloed op je slaapcomfort. Vaak kies je op basis van je persoonlijke voorkeur, maar ook gezondheidsproblemen kunnen de doorslag geven.

  • Pocketveren: Matrassen met pocketveren bieden uitstekende ventilatie, waardoor ze ideaal zijn voor mensen die veel transpireren. Je gebruikt een matras met pocketveren typisch in combinatie met een boxspring.
  • Latex: Latex is een natuurlijk en duurzaam materiaal. Het geeft een zeer soepele ondersteuning aan je lichaam, waardoor latex matrassen heel geschikt zijn voor mensen met gewrichtspijn. Als je gaat voor een latex matras, let er dan op dat het natuurlijke latex is. 
  • Traagschuim: Traagschuim of memory foam neemt de vorm van je lichaam aan wanneer je in bed ligt. Doordat je wat in het matras zakt, krijg je het sneller warm en kan je je minder makkelijk bewegen in je slaap.
  • Koudschuim: Koudschuim of HR-schuim biedt goede ondersteuning en is geschikt voor mensen met allergieën. Matrassen met een kern van koudschuim zijn goed ventilerend en veerkrachtig, dankzij de open celstructuur van het materiaal. 

Hoeveel kost een goed matras?

Matrassen vind je in heel uiteenlopende prijsklassen. Het is logisch om een matras te kiezen dat binnen je budget past. Toch is het altijd aan te raden om niet te besparen om de kwaliteit van je matras. Hoeveel is een goede nachtrust jou waard? 

De combinatie met je lattenbodem of boxspring

Vergeet niet om bij de selectie van je matras ook rekening te houden met de volledige samenstelling van je bed. Voor een perfecte ondersteuning, moet je het matras combineren met de juiste lattenbodem of boxspring. Nu nog heerlijke hoofdkussens erbij, en je droombed is klaar.

 

Hulp nodig bij de keuze van je matras?

Het gedroomde matras is voor iedereen anders, want je matras moet passen bij je lichaamsbouw en slaapgewoonten. Zoek je advies bij de aankoop van een matras? Bij Morgana ontdek je je ideale slaapoplossing op basis van je SLAAP-DNA®. Boek snel een gratis slaaptest bij een Morgana-winkel bij jou in de buurt!