Menu

Hoe kom je de zomertijd slapend tegemoet?

  • Geplaatst op: 25-3-2021
  • |
  • Deel dit bericht:

28 maart gaan we in het voorjaar weer een uurtje vooruit. Dit heeft niet alleen invloed op het digitale klokje van de combi-magnetron, maar ook ons lichaam moet zich aanpassen! Dat ene uurtje minder slaap ga je toch wel merken, want ons lichaam heeft zijn eigen biologische klok. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw biologische klok gelijk staat aan de tijd op je telefoon?

Waarom bestaat de zomertijd eigenlijk nog?

Wintertijd is eigenlijk de standaard tijd. Zomertijd werd pas voor het eerst ingelast tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het idee was om langer gebruik te maken van het zonlicht, zodat er meer energie bespaard kon worden. Het is na de oorlog afgeschaft en opnieuw ingevoerd in 1977, maar zeker niet zonder protest. Er gebeuren na de ingang van de zomertijd namelijk meer ongelukken en komen er meer serieuze gezondheidsklachten voor. Het is daarom niet zomaar dat veel slaapcoaches je zullen aanraden om je voor te bereiden op de overgang naar zomertijd.

Ervaart iedereen hetzelfde?

Ochtendmensen zullen over het algemeen minder last hebben van het uurtje vooruit dan avondmensen. Vaak zijn zij al gewent om vroeg het nest uit te kruipen, en een etmaal in hun biologische klokje is vaak net minder dan 24 uur. Het biologische klokje van een avondmens daarentegen tikt vaak een half uur tot een uur langer over een etmaal. Als je niet zo goed weet of je een ochtend- of avondmens bent, kun je dat vaak goed testen in de vakantie. Als je je lichaam laat bepalen wanneer je naar bed gaat op basis van wanneer je moe wordt, kom je er al gauw achter. Als je dit gaat testen moet je natuurlijk wel proberen om storende factoren te minderen in de avond, zoals felle schermen en cafeïne. In deze blog vind je meer informatie over het verminderen van deze factoren voor een betere nachtrust!

Hoe bereid ik me voor?

Je kunt jezelf het beste een aantal dagen van tevoren voorbereiden op de zomertijd. Probeer iets eerder avondeten op tafel te zetten en ga een half uurtje eerder je bed in. Als je dat in het weekend ook volhoudt, kun je stapsgewijs je lichaam alvast laten wennen en is de omslag niet zo ingrijpend. Wanneer je overdag zo veel mogelijk in het daglicht leeft, kan je lichaam ’s nachts makkelijker over gaan naar de slaap-modus. Probeer het uurtje niet later in te halen met een middagdutje of door uit te slapen in het weekend. Dat verstoort je ritme alleen maar meer en maakt het lastiger om te wennen aan de zomertijd. Als het je lukt om in de ochtend steeds iets vroeger op te staan, staat je biologische klok ook na de zomertijd weer gelijk aan de klok op de muur!

Wij kunnen helpen!

Bovendien is het natuurlijk belangrijk dat je ’s nachts slaapt in een bed waar je goed tot rust kan komen. Als je snel en fijn in slaap kunt komen, overbrug je het verloren uurtje het gemakkelijkst. Bij Morgana willen we je helpen om een slaapoplossing voor jou samen te stellen, waarin je optimaal tot rust komt. Wil je erachter komen hoe het perfecte bed voor jou eruit ziet? Boek dan een slaaptest bij een van onze vele winkels!