Menu

Hoelang duurt de perfecte powernap?

  • Geplaatst op: 21-5-2024
  • |
  • Deel dit bericht:

Je kent het vast wel: de avond ervoor ben je laat naar bed gegaan, waardoor je je nu de hele dag vermoeid voelt. Een dutje klinkt dan als de perfecte oplossing. Dit dutje wordt ook wel een ‘powernap’ genoemd. Maar wat is een powernap precies in en wat zijn de effecten ervan? In deze blog leggen wij het graag uit.

Wat is een powernap?

Een powernap is een kort (middag)dutje waarmee je je energieniveau weer kunt opkrikken. Het eindigt meestal voordat je in een diepe slaap komt, zodat je na het wakker worden snel weer fris bent. Het kost weinig tijd en is zeer effectief. Maar wat is de ideale duur voor een powernap?

De ideale duur van een powernap

Een gemiddelde slaapcyclus duurt 90 minuten. In deze cyclus doorloop je 4 fases: 

  1. Het inslapen: dit is de lichtste slaapfase, waarin je makkelijk wakker kunt worden.
  2. Lichte slaap: gedurende de hele nacht bevind je je meestal het vaakst in fase 2. Wakker worden is moeilijker dan tijdens het inslapen.
  3. Diepe slaap: je bent tijdens de diepe slaap ontspannen en ver weg. Wakker worden is moeilijk. Gebeurt dat toch? Dan kun je in de war zijn.
  4. REM-slaap: tijdens de droomslaap is je ademhaling en hartslag onregelmatig, terwijl je spieren volledig ontspannen of zelfs verlamd zijn. Dit is de fase waarin de meest levendige dromen optreden. Je ogen bewegen snel, vandaar de term Rapid Eye Movement, ook wel bekend als REM-slaap. 

Het is aan te raden om een korte powernap te nemen van 20 minuten of een lange van 90 minuten. Een korte powernap van 20 minuten is vaak al voldoende om alerter te worden. Een powernap van 90 minuten daarentegen zorgt er zelfs voor dat je gehele lichaam is opgeladen. 

Maar waarom 90 minuten en niet een uur? Dat is simpel: een powernap van een uur is niet effectief als je midden in je diepe slaap wordt gewekt. Met een powernap van 90 minuten doorloop je de volledige slaapcyclus en word je wakker na alle vier fases te hebben doorlopen. Bij een korte powernap word je wakker voordat je in de diepe slaap belandt. Stel daarom altijd je wekker in op 20 of 90 minuten.

Beste tijd voor een powernap

Het optimale moment voor een powernap is in de vroege middag. Op dit tijdstip raakt je biologische klok niet in de war. Als je later op de dag of zelfs 's avonds een powernap doet, kan dit ten koste gaan van je nachtrust. Hierdoor loop je het risico 's nachts moeilijker in slaap te vallen, wat resulteert in onvoldoende slaapuren. Een powernap later op de dag heeft dus het tegenovergestelde effect van wat je wilt bereiken. Zorg er dus altijd voor dat een powernap niet ten koste gaat van je normale slaaproutine.

Effecten van een powernap

Een gemiddeld persoon heeft 7 tot 8 uur slaap per nacht nodig. Heb je de avond ervoor minder geslapen dan normaal? Dan merk je dat je concentratie afneemt, prikkelbaarder wordt en minder scherp ziet. Powernaps kunnen dan een oplossing zijn. Ze vullen niet alleen je slaaptekort aan, maar verlagen ook je stressniveau. Dit resulteert in een kalmer gevoel, wat je creativiteit en productiviteit ten goede komt.

Tips voor de perfecte powernap!

Nu je weet wat een powernap inhoudt, delen we graag de beste tips met je.

Tip 1: Zet je wekker en vermijd snoozen

Een van de belangrijkste tips: zet een alarm. Zo voorkom je dat je te lang slaapt en je hele dag voorbijgaat. Sta op zodra het alarm afgaat en stel het niet uit. Op die manier voorkom je dat je verder slaapt en vervolgens in diepe slaap ontwaakt, waardoor je je nog vermoeider zult voelen.

Tip 2: Creëer een rustige slaapomgeving

Een dutje overdag kan soms lastiger zijn dan 's avonds naar bed gaan. Misschien is je buurman aan het boren of is het nog licht buiten. Al deze factoren kunnen het moeilijk maken om in slaap te vallen. Gebruik een slaapmasker om het licht buiten te sluiten en doe oordoppen in om geluid te dempen. Zo creëer je een rustgevende slaapomgeving en kun je heerlijk ontspannen slapen.

Tip 3: Leg je apparaten weg

Er is niets zo vervelend als constant gebeld of geappt worden. Zelfs als je het geluid van je telefoon op stil zet, kan het licht van je telefoon je nog steeds afleiden. Leg daarom je telefoon weg, zodat je snel in slaap kunt vallen en jezelf weer kunt opladen.

Nu je deze tips hebt doorgenomen, ben je klaar om de perfecte powernap te doen!

Er is maar één ding beter dan een goede powernap...

En dat is een goede, gezonde nachtrust in jouw perfecte bed! Een goed matras in combinatie met een geschikt ledikant, lattenbodem of een boxspring is een essentieel onderdeel van een goede en gezonde slaap. Hierdoor krijg jij de juiste ondersteuning, zodat je goed kan slapen. Dit heeft positieve effecten op je mentale en fysieke welzijn. Boek nu gratis een slaaptest en ontdek samen met een van onze slaapadviseurs jouw perfecte slaapoplossing!