Menu

Moe, maar niet kunnen slapen?

  • Geplaatst op: 4-4-2024
  • |
  • Deel dit bericht:

Iedereen heeft wel eens zo'n nacht gehad: liggen in bed, wetende dat er een belangrijke dag voor de boeg staat, maar onmogelijk in slaap kunnen vallen. De gedachten malen door je hoofd en de uren tikken voorbij, terwijl je verlangt naar een goede nachtrust. Hoe komt het dat je niet kunt slapen en hoe ga je om met deze slapeloze momenten? Wij leggen dit voor je uit en zullen je de beste tips geven voor een goede nachtrust.

Waardoor kun je niet slapen?

Een goede nachtrust komt niet per toeval tot stand. Het is een essentieel element voor zowel ons lichamelijk als geestelijk welzijn. Vaak spelen meerdere factoren een rol, waaronder:

  • Weinig beweging
  • Onregelmatig slaappatroon
  • Stress
  • Niet het juiste bed

Weinig beweging

De hele dag stil zitten is niet gezond. Het is daarom belangrijk om voldoende te bewegen. Door genoeg te bewegen op een dag wordt je lichaam sneller moe. En dit heeft een positief effect op je slaapritme. Een van de meest effectieve manieren is om je NEAT te verhogen. Dit staat voor ‘’Non Exercise Activity Thermogenesis’’. Dat betekent eigenlijk de energie die wordt gebruikt voor alle activiteiten die niet als lichamelijke oefening worden beschouwd.

Werk je de hele dag op kantoor? Ga eens staan! Dit geeft je niet alleen meer energie, maar je zult er ook productiever door worden. Neem daarnaast de trap of ga fietsend boodschappen doen. Door regelmatig te bewegen, wordt niet alleen je fysieke gezondheid bevorderd, maar ook je slaapkwaliteit zal verbeteren. Je lichaam zal dan tot een diepere en rustgevende slaap komen.

Onregelmatig slaappatroon

Geen dag is hetzelfde. In het weekend sta je later op dan op dagen dat je naar je werk gaat. Je slaapritme past zich hierin aan. Dit bevordert niet alleen een diepere slaap, maar helpt ook om je interne biologische klok in balans te houden. Dat zal je vast wel eens hebben ervaren wanneer je je in een andere tijdzone bevond, zoals bijvoorbeeld tijdens een vakantie. Je biologische klok wordt hierdoor verstoord. Door een consistent slaapschema aan te houden, geef je je lichaam de kans om zich aan te passen en efficiënter te functioneren. Dit betekent minder kans op slapeloze nachten en een verbeterde slaapkwaliteit. Je zult je energieker en productiever voelen gedurende de dag!

Stress

Een van de meest voorkomende oorzaken van slapeloosheid is stress. Piekeren over werk, relaties, of gezondheid kan ervoor zorgen dat je gedachten blijven malen wanneer je in bed ligt. Deze spanning kan leiden tot een vicieuze cirkel van slapeloosheid, waarbij de angst om niet te kunnen slapen de slaapproblemen verergert.

Niet het juiste bed

Een bed moet ervoor zorgen dat je fijn ligt en kan ontspannen. Ontspanning zorgt ervoor dat je sneller in slaap kan vallen. Krijgt je lichaam niet de juiste steun of lig je te hard of te zacht? Een goed matras biedt de juiste balans tussen stevigheid en zachtheid. Terwijl het kussen de nek en de ruggengraat in een gezonde houding ondersteunt. Dan zijn dit tekenen dat je waarschijnlijk wakker ligt omdat je bed niet aangepast is aan jouw lichaam. Daarom is het essentieel om te investeren in een bed met een comfortabel matras en hoofdkussen dat past bij jouw persoonlijke slaapvoorkeuren.

Vrouw zit op haar telefoon omdat ze niet kan slapen

Hoe kan ik beter slapen?

Nu we weten wat oorzaken kunnen zijn van slapeloosheid, is het natuurlijk ook van belang om hier iets aan te doen. Hoe zorg je ervoor dat je beter kunt gaan slapen?

Verminder apparaten voor het slapen

Daarnaast is het belangrijk om je smartphone gebruik te verminderen. Het blauwe licht van apparaten kan de productie van het slaaphormoon melatonine kan verstoren. Overweeg het gebruik van een blauwlichtfilter of schakel deze apparaten minstens een uur voor het slapengaan uit.

Consistente slaaproutine

Een consistente slaaproutine kan helpen om de kwaliteit van je slaap te verbeteren en overdag meer energie te hebben. Door een vaste bedtijd in te stellen en dutjes overdag te beperken, geef je je lichaam de kans om een natuurlijk en consistent slaappatroon te ontwikkelen en optimaal te profiteren van je nachtrust. Ga elke avond rond dezelfde tijd naar bed. Je zult merken dat je overdag alerter, energieker en productiever bent.

Creëer een rustgevende slaapomgeving

Het is belangrijk om de stress van de gehele dag los te laten en je lichaam en geest te laten rusten. Ga eens mediteren, doe ademhalingsoefeningen of schrijf je gedachten van je af. Hierdoor kun je je geest kalmeren en rustiger en makkelijker in slaap vallen. Het lezen van  een boek, luisteren naar rustgevende muziek of het nemen van een warm bad heeft ook positieve invloed op je slaap. Zo kun je jezelf voorbereiden op een goede nachtrust en de impact van stress en angst op je slaap verminderen. Zorg daarnaast voor een comfortabel matras en kussen en houd je slaapkamer koel, donker en stil. Overweeg het gebruik van verduisteringsgordijnen, oordopjes om eventuele omgevingsgeluiden te blokkeren. Zo

Meer tips? Kom langs!

Slapen is essentieel voor je fysieke en mentale welzijn. Wij van Morgana begrijpen dat iedere slaap uniek is. Wij willen je daarom graag helpen om goed te slapen. Wil je graag meer tips? Onze slaapadviseurs helpen je graag. We nodigen je uit voor een gratis slaaptest in een Morgana winkel bij jou in de buurt. Kom gauw langs of maak een afspraak!