Menu

Rugpijn na het slapen: wat kun je eraan doen?

  • Geplaatst op: 5-2-2024
  • |
  • Deel dit bericht:

Heb je last van rugpijn na het slapen? Het is een magere troost, maar je bent zeker niet de enige. Het is belangrijk om daar iets aan te doen, want meestal verdwijnt de pijn niet vanzelf. Het kan je nachtrust flink verstoren en maakt ook de start van je dag minder aangenaam. Voel je je de hele dag moe en ben je nooit echt uitgerust? Ga dan op zoek naar de oorzaak van je rugpijn, zodat je ’s ochtends weer uitgerust wakker kunt worden.

Heb je 's morgens pijn in je rug bij het opstaan?

Merk je dat je minder goed slaapt doordat je ’s nachts geen comfortabele, pijnloze houding vindt? Of duurt het ’s ochtends een hele tijd voor dat geradbraakte gevoel overgaat? Dan is het hoog tijd om een oplossing te zoeken. Een goede nachtrust is nu eenmaal essentieel om je elke dag goed te voelen – niet alleen fysiek maar ook mentaal. 

Oorzaken van rugpijn in de ochtend

Rugpijn in de ochtend kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Een verkeerde slaaphouding
  • Een slecht matras
  • Een ongeschikt hoofdkussen
  • Door stress

Rugpijn door acitiviteiten overdag

Ook je activiteiten overdag hebben een invloed op je nachtrust. Zware inspanningen die je rug belasten kunnen pijn veroorzaken, maar ook te weinig beweging of een verkeerde zithouding zijn funest voor je rug. Maak daarom een analyse van je dagelijkse activiteiten: wat kan anders en beter? Is dit een tijdelijke situatie of niet? Als je bijvoorbeeld eigenhandig je huis aan het renoveren bent, dan is het niet zo gek dat je tijdelijk last heb van je rug. Let overdag systematisch op een goede werk- en zithouding en zorg voor voldoende beweging. Je kunt gerichte oefeningen doen voor je rug, eventueel begeleid door een fysiotherapeut. Yoga is ook een goede manier om je rug te ontspannen, zeker als je rugpijn is veroorzaakt door stress. 

Het verschil tussen lage en hoge rugpijn

Als je rugpijn hebt bij het opstaan, gaat het meestal om lage rugpijn. Die pijn onderaan je rug kan te wijten zijn aan spierspanning, een slechte slaaphouding of een ongeschikt matras. 

Hoge rugpijn voel je doorgaans in de bovenrug en in je nek en is meestal het gevolg van spanning of een verkeerde houding, bijvoorbeeld bij fysiek werk overdag.

De juiste slaaphouding voor je rug

Je slaaphouding is van grote invloed op de manier waarop je ’s morgens wakker wordt. Als je rugpijn hebt, kan dat betekenen dat je niet in een goede slaaphouding ligt. Slaap jij op je buik, op je rug of op je zij? Het belangrijkste is dat je rug- en nekwervels in een rechte lijn liggen zodat ze goed kunnen ontspannen en herstellen tijdens je slaap.

zijslaper of buikslaper

Buikslapers en rugpijn

Ben je een buikslaper en heb je rugpijn na het slapen? Dat is niet verwonderlijk, want als je op je buik ligt, forceer je je wervelkolom in een onnatuurlijke kromming. Je nek zit dan weer in een gedraaide positie zodat die niet kan ontspannen. 

De beste tip voor buikslapers met rugpijn is dus: verander van slaaphouding om de druk op je rug en nek te verminderen. En nee, het is niet onmogelijk om die gewoonte aan te passen. Gebruik eventueel kussens om je lichaam in de nieuwe positie te ondersteunen.

Rugslapers en rugpijn

Op je rug slapen is op zich een goede houding, maar je rug heeft daarbij wel de juiste ondersteuning nodig. Vooral in de lage rug kan je soms pijn krijgen als je matras, bedbodem en kussen niet aangepast zijn aan je lichaam en je slaaphouding. Meestal is een niet te harde, iets dikker matras de beste optie, omdat je onderrug dan meer gesteund wordt.

Zijslapers en rugpijn

Ook op je zij slapen is in principe prima, maar zorg er wel voor dat je wervelkolom daarbij in een rechte lijn ligt. Dat betekent dat je schouders en je heupen iets dieper in het matras moeten zakken. 

Ook je kussen moet voldoende dik zijn, zodat je nek op de juiste hoogte ondersteund wordt. Investeer liever iets meer in een goed bed en matras, op maat gemaakt voor jouw lichaamsbouw en slaapgewoonten. 

Een kussen tussen je benen helpt om je lichaam nog beter te ondersteunen in zijlig. Voor een zwangere vrouwen is dat zeker een goede tip om bekkenpijn te vermijden of te verlichten.

zijslaper houding ondersteuning

Het belang van je matras en hoofdkussen

Met een goed matras en hoofdkussen kun je in veel gevallen vermijden dat je met rugpijn wakker wordt. Een matras moet de juiste balans bieden tussen stevigheid en comfort, terwijl een hoofdkussen de nek in een neutrale positie moet ondersteunen. 

Lig je te hard of te zacht, zak je ’s nachts weg in een ‘kuil’ of krijgt je lichaam te weinig te steun tijdens je slaap? Dan sta je gegarandeerd niet uitgerust op. Ga voor een matras en bedbodem van goede kwaliteit om je nachtrust te optimaliseren. Vervang ook tijdig je matras en hoofdkussen. Na 10 jaar heeft je matras zijn tijd gehad, en een hoofdkussen vervang je best na een drietal jaar.

Gezonde gewoonten voor een pijnvrije nachtrust

Om rugpijn na het slapen te voorkomen, is het essentieel om een paar gezonde gewoonten aan te nemen: regelmatige lichaamsbeweging, stress verminderen en bewust kiezen voor een goede slaaphouding. Voor je het weet, zit je weer vol energie! Wij kunnen je daarbij helpen en nodigen je graag uit voor een gratis slaaptest in een Morgana-winkel bij jou in de buurt.

Slaap DNA