Menu

Wennen aan je nieuwe bed

  • Geplaatst op: 26-4-2021
  • |
  • Deel dit bericht:

Een nieuw bed kopen is vaak een spannende investering. Waarschijnlijk hoop je direct het perfecte slaapcomfort te gaan ervaren vanaf de eerste nacht in je nieuwe bed. Toch ervaart niet iedereen meteen na aankoop het dromerige gevoel wat we verwachten van een nieuw matras of boxspring. Veel mensen ervaren bijvoorbeeld rug- en schouderpijn in de eerste weken. Maak je geen zorgen, want spierpijn in de eerste weken is heel normaal en betekent niet dat er iets mis is met het matras. Dit is vaak juist een goed teken! Maar waar komt die pijn vandaan, hoelang kan het duren en wat kan je eraan doen? Dat zullen we je uitleggen in deze blog!

Wennen aan je nieuwe bed

Het is soms even wennen

Het is eigenlijk heel normaal dat je lichaam eerst een tijdje nodig heeft om gewend te raken aan je nieuwe matras of boxspring. Vaak wordt dat de “houding-correctie periode”, ook wel de gewenningsperiode, genoemd. In deze periode kun je soms wat rug- of schouderpijn voelen. Dat betekent niet dat het bed zelf niet goed ligt, maar dat je spieren zich aanpassen aan een gezonde slaaphouding.

Deze gewenningsperiode duurt vaak minimaal 3 weken en kan soms 10 weken lang duren. Het zal na verloop van tijd vanzelf weer weggaan wanneer je lichaam begint te wennen aan de gezondere slaaphouding. Je spieren hebben nou eenmaal de tijd nodig om te wennen aan de overstap van een matras wat misschien zacht is geworden, naar een nieuw, stevig matras met betere ondersteuning. Als je heel lang hebt geslapen op een matras wat al lang aan vervanging toe was, is het ook mogelijk dat je lichaam mee is gevormd met de kuilvormingen in het matras. In de wenperiode zul je dus extra weerstand voelen van je spieren, omdat ze zich aan moeten passen aan de hardheid en ondersteuning van je nieuwe slaapoplossing.

Als de klachten niet vanzelf weggaan, is het mogelijk dat het slaapsysteem niet aansluit op jouw lichaamsprofiel. Dit kan liggen aan de hardheid van het matras of aan de ondersteuning die de slaapoplossing aan jouw lichaam biedt. Als de klachten helemaal niet afnemen in intensiteit is het ook goed om contact op te nemen met een fysiotherapeut. Het kan namelijk zijn dat er meer speelt dan alleen een slechte match met je nieuwe bed.

Wennen aan het juiste bed

Ook is het belangrijk dat je rekening houdt met je bedbodem en of deze jouw lichaam goed ondersteund. Je bedbodem is dus een belangrijk element van je slaapsysteem. Een bedbodem is namelijk verantwoordelijk voor ongeveer 70% van de ondersteuning die jouw lichaam ’s nachts nodig heeft vanuit het slaapsysteem. Het is daarom verstandig om te shoppen voor zowel een matras als een bedbodem, zodat beiden goed op elkaar aansluiten en passen bij de behoeften van jouw lichaam. Wanneer je slaapt op een geprofileerd slaapsysteem is de ondersteuning vanuit je bedbodem nog belangrijker. Een geprofileerd slaapsysteem houdt in dat jouw slaapoplossing geheel ingesteld wordt op jouw lichaamsprofiel. Op deze manier ben je er zeker van dat de houding waar jouw lichaam aan moet wennen na het kopen van een nieuw bed ook echt dé perfecte houding is voor een optimale nachtrust.

Wennen aan Morgana

Bij Morgana bieden we slaapoplossingen aan die geheel in te stellen zijn op jouw lichaamsprofiel. Wanneer jouw lichaam ’s nachts op de juiste manier ondersteund wordt door het bed kan jouw hele lichaam ontspannen en tot rust komen. Zo word je elke ochtend fit, vitaal en vol energie wakker. Je bent bij ons altijd welkom om de slaaptest te ervaren, zodat we samen een slaapoplossing kunnen samenstellen waarin jij 10 jaar lang goed en gezond kunt slapen. Als je na een maand nog niet gewend bent aan je nieuwe bed, dan bieden wij 365 dagen lang slaapgarantie. Zo kun je zonder zorgen naar bed toe!

Slaaptest Morgana

Slaaptest boeken