Menu

Slapende ledematen in bed (tijdens of na het slapen), is dat gevaarlijk?

  • Geplaatst op: 26-3-2024
  • |
  • Deel dit bericht:

Wakker worden met slapende ledematen: het klinkt als een slechte grap, maar je kunt er echt last van hebben. Gelukkig kunnen we je geruststellen: veel mensen hebben weleens last van ‘slapende’ armen of benen 's nachts tijdens of 's ochtends na het slapen. Wat zijn slapende ledematen en wat kun je ertegen doen?

Wat zijn slapende ledematen?

We spreken over slapende ledematen als je ledemaat, bijvoorbeeld je arm, been, hand of voet, tintelt, prikt of gevoelloos aanvoelt.

De oorzaak van slapende ledematen

Slapende ledematen ontstaan als je te lang in dezelfde houding zit of ligt en er druk wordt uitgeoefend op een zenuw. Zodra je van houding verandert, gaat het gevoel meestal weer weg. Vaak is het niets om je zorgen over te maken. De symptomen zijn dan van voorbijgaande aard en verdwijnen vanzelf zodra de druk op de zenuw wordt verminderd en/of de bloedcirculatie is hersteld.

Wanneer moet je je wel zorgen maken?

Slapende ledematen zijn meestal onschuldig. Toch zijn er situaties waarin het verstandig is om even langs te gaan bij de dokter:

  • Als het heel vaak gebeurt: Als je herhaaldelijk wakker wordt met slapende ledematen, kan dit wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem, zoals een beknelde zenuw of een circulatiestoornis.
  • Andere symptomen: Als je naast slapende ledematen ook andere symptomen hebt zoals ernstige pijn, zwakte, tintelingen die niet verdwijnen na het veranderen van houding, of problemen met je evenwicht of coördinatie, is het verstandig om medische hulp te zoeken.
  • Langdurige gevoelloosheid: Als het gevoel van gevoelloosheid echt lang aanhoudt, zelfs nadat je van houding verandert, kan dat wijzen op zenuwschade. Je laat je dan best onderzoeken door een arts.

Vrouw met slapende ledematen in bed

Hoe kan je slapende ledematen voorkomen?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om slapende ledematen te voorkomen. Dit zijn een paar goede tips om dat rare gevoel in je armen of benen te vermijden:

  • Verander regelmatig van houding: probeer regelmatig van houding te veranderen tijdens het slapen om belasting op je drukpunten te vermijden.
  • Gebruik kussens: leg kussens onder je armen, benen of nek om je lichaam beter te ondersteunen en drukpunten te verminderen.
  • Sta regelmatig op: door tijdens de nacht af en toe op te staan kan je de bloedcirculatie stimuleren en langdurige druk op bepaalde delen van je lichaam voorkomen. Voor je nachtrust is dit natuurlijk een minder aangename oplossing.
  • Investeer in een goed matras: Kies een matras dat past bij jouw slaapbehoeften en voorkeuren en die voldoende ondersteuning biedt om slapende ledematen te voorkomen.

De rol van je matras

Je matras kan een rol spelen bij het ontstaan van slapende ledematen. Slapen op een matras dat te zacht of juist te hard is, kan ertoe leiden dat je lichaam in een onnatuurlijke positie ligt. Dat kan de bloedcirculatie belemmeren en slapende ledematen veroorzaken. Het is daarom belangrijk om een matras te kiezen dat voldoende ondersteuning biedt en past bij jouw slaaphouding en lichaamstype. Een goed matras ligt niet alleen lekker, maar geeft jou ook de juiste ondersteuning. Het is wel belangrijk dat je matras ook past bij jouw lichaam en je bedbodem.

Wil je een nieuw matras kopen, maar weet je niet precies welk matras het best bij jou past? Bij Morgana ontdek je jouw ideale slaapoplossing op basis van je SLAAP-DNA®. Dit wordt op wetenschappelijke manier gemeten in de Ergosleep® Cocoon. Boek gewoon een gratis slaaptest bij een Morgana-winkel bij jou in de buurt. Zo stap je altijd met het goede been uit bed.