‘Dit weekend moet de klok worden verzet. Gaat de tijd voor- of achteruit?’ Al decennialang verzetten we twee keer per jaar massaal onze klokken. Vraag jij je af waarom we dit doen? Dan ben je zeker niet de enige. In dit artikel leggen we aan je uit waarom, hoe laat en wanneer we de klok verzetten. Daarnaast geven we je tips om aan de zomer- en wintertijd te wennen.
De geschiedenis van de zomer- en wintertijd
Laten we beginnen met een geschiedenislesje. De wintertijd kun je zien als onze ‘echte’ tijd. De ‘huidige’ zomertijd werd in Nederland ingevoerd in 1977, tijdens de oliecrisis, vanuit de gedachte dat we op die manier energie kunnen besparen. In 1916, tijdens de Eerste Wereldoorlog, werd de zomertijd ook al ingevoerd. De klok werd tot 1945, net als nu, twee keer per jaar verzet. Tussen 1945 en 1977 was er geen zomertijd.
Waarom verzetten we de klok?
We verzetten de klok, zodat we meer daglicht hebben op een dag. De zon komt in de zomer al vroeg op. Op dat tijdstip liggen de meeste mensen nog te slapen en dat is natuurlijk zonde. Door de klok één uur vooruit te zetten, is het ‘s ochtends - als we nog in bed liggen - later licht en ‘s avonds - als we nog wakker zijn - later donker.
Wanneer en hoe laat verzetten we de klok?
In Nederland verzetten we de klok twee keer per jaar. Inmiddels hanteren de meeste Europese landen hetzelfde kloksysteem. In de lente, op de laatste zondag van maart, zetten we de klok één uur vooruit naar de zomertijd. Dat doen we om 2.00 uur ‘s nachts. In de herfst, op de laatste zondag van oktober, zetten we de klok één uur achteruit naar de wintertijd. Dat doen we om 3.00 uur ‘s nachts. Dus we verzetten de klok in de lente van 2.00 uur naar 3.00 en in de winter van 3.00 uur naar 2.00 uur.
Zomertijd 2024
In 2024 wordt de klok naar voren gezet in de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 maart om 02.00 uur. We gaan dan naar de zomertijd.
Wintertijd 2024
In 2024 wordt de klok naar achteren gezet in de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober om 03.00 uur. We gaan dan naar de wintertijd.
Ezelsbruggetjes voor de zomer- en wintertijd
Wil je nooit meer vergeten hoe het ook alweer zit met de zomer- en wintertijd? Onthoud dan één van onderstaande ezelsbruggetjes om te bepalen of je de klok naar voren of achteren zet:
- In het voorjaar gaat de klok vooruit, dus in het najaar gaat de klok achteruit.
- Of gebruik de Engelse woorden spring en fall: In het voorjaar ‘springt’ de klok vooruit. In het najaar ‘valt’ de klok achteruit.
Tips om te wennen aan de wintertijd
Veel mensen moeten wennen aan de wintertijd. Sommige mensen krijgen last van een winterdipje of een winterdepressie als de wintertijd ingaat. Dat komt niet eens per se door het verzetten van de klok, maar doordat de dagen in de winter korter zijn dan in de zomer. Met behulp van onderstaande tips kun je makkelijker wennen aan de wintertijd:
- Ga op de zaterdagavond voordat de wintertijd ingaat één uur later slapen, zodat je zondag op je ‘normale’ tijdstip wakker wordt.
- Doe de gordijnen meteen open zodra je wakker wordt en/of zet lampen aan. Licht kan je helpen om zonder winterdip de komende maanden door te komen.
- Zorg dat je voldoende beweegt. Bewegen is namelijk goed voor je gezondheid. Begin de dag met een wandeling of workout. Mensen die bewegen hebben minder last van een winterdip en/of vermoeidheid.
Tips om te wennen aan de zomertijd
Hoewel het slechts om één uurtje gaat, hebben sommige mensen er een paar dagen of zelfs weken voor nodig om te wennen aan de zomertijd. Niet alleen de klokken aan je muur en van je telefoon worden verzet, maar ook je biologische klok. Zorg ervoor dat je een gezond slaapritme aanneemt dat past bij het seizoen. Dit is niet voor iedereen gemakkelijk, dus we geven je een aantal tips:
- Pas de tijd alvast aan. Zet een paar dagen van tevoren de klok vooruit, zodat je alvast kunt wennen aan het idee.
- Zorg ‘s ochtends voor daglicht. Ochtendlicht heeft een positieve invloed op je slaapritme. Ga in de ochtend naar buiten, zodat je biologische klok zich in kan stellen op de zomertijd.
- Ga pas naar bed als het donker is. Je biologische klok vindt het prettig om actief te zijn als het nog licht is. Als het donker is, maakt je lichaam melatonine aan, waardoor je vanzelf slaperig wordt. Wist je dat niet alleen zonlicht, maar ook kunstlicht, de aanmaak van melatonine kan remmen? [1]
Morgana kan jou helpen!
Het is belangrijk dat je slaapt in een bed waarin je echt tot rust kunt komen. Bij Morgana helpen we je door een slaapoplossing samen te stellen, waarin je optimaal tot rust komt. Wil je erachter komen hoe jouw perfecte bed eruitziet? Plan dan online een slaaptest in of bezoek een van onze winkels!
[1] Slaap je slecht? Misschien is jouw biologische klok extra gevoelig voor licht - https://nos.nl/artikel/2286891-slaap-je-slecht-misschien-is-jouw-biologische-klok-extra-gevoelig-voor-licht