Menu

Welke maat bed heb ik nodig?

 • Geplaatst op: 10-11-2022
 • |
 • Deel dit bericht:

Ben je van plan om een nieuw bed aan te schaffen, maar heb je geen idee welke afmetingen je nodig hebt? Wij gaan je helpen. Bedden zijn er in verschillende formaten. Ga je voor een eenpersoonsbed, een twijfelaar of een tweepersoonsbed? In dit artikel leggen we uit welke maat bed het beste bij jouw of jullie situatie past. 

Bedmaten

Als je een nieuw bed gaat kopen, dien je onder andere rekening te houden met de maat van het bed. Waarschijnlijk houd je logischerwijs al rekening met de ruimte die je beschikbaar hebt in je slaapkamer, maar het is ook belangrijk om rekening te houden met je eigen postuur. Daarom leggen we uit hoe je aan de hand van je postuur de juiste lengte- en breedtemaat bepaalt.

wekker1

Lengtemaat bepalen

Om de juiste lengte van een bed te bepalen, raden we aan om ongeveer 20 cm bij je eigen lichaamslengte op te tellen. In Nederland is de meest gangbare lengtemaat 200 cm. Ben je 180 cm of kleiner? Dan is deze lengtemaat ook voor jou geschikt. Ben je groter dan 180 cm? Kies dan voor een lengtemaat van 210 of 220 cm.

Breedtemaat bepalen

De meest gangbare bedmaat voor een eenpersoonsbed is 90 cm en voor een tweepersoonsbed 180 cm. Een breedtemaat van 80 cm (per persoon) is in principe groot genoeg voor iemand met een gemiddeld postuur. Maar tegenwoordig zien we dat veel mensen toch graag kiezen voor de luxe van wat meer ruimte en gaan 90 cm per persoon. Ben je wat breder gebouwd of draai je veel? Dan is dat zeker aan te raden. Liever echt de ruimte? Dan kun je ook nog kiezen voor 100 cm per persoon.

Ruimte in je slaapkamer

Uiteraard is het ook belangrijk om rekening te houden met de ruimte die je beschikbaar hebt in je slaapkamer. Meet de ruimte van te voren goed op, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Houd niet alleen rekening met het bed zelf, maar ook met een hoofdbord, voetbord en/of bedomranding.

Eenpersoonsbedden

Hieronder zetten we de gangbare maten van eenpersoonsbedden op een rij:

 1. 70x200/210/220 cm: een bed van deze afmeting wordt vooral gekozen voor één kind of jongvolwassene óf voor één volwassenen persoon met een kleine slaapkamer.
 2. 80x200/210/220 cm: een bed van deze afmeting is groot genoeg voor één volwassen persoon met een gemiddeld postuur. 
 3. 90x200/210/220 cm: een bed van deze afmeting is geschikt voor één persoon die graag wat meer ruimte heeft en/of een wat bredere bouw heeft. Deze bedmaat wordt het meest gekozen.
 4. 100x200/210/220 cm: een bed van deze afmeting is geschikt voor één persoon die graag veel ruimte heeft, veel draait en/of een brede bouw heeft.

 

Tweepersoonsbedden

Hieronder zetten we de gangbare maten van tweepersoonsbedden op een rij:

 1. 120x200/210/220 cm of 140x200/210/220 cm: een bed van deze afmeting wordt ook wel een twijfelaar genoemd. Het bed ‘twijfelt’ of het bij de eenpersoonsbedden of tweepersoonsbedden hoort. Bedden van deze maten zijn vooral geschikt voor één persoon die graag erg veel ruimte heeft, situaties waarin incidenteel twee personen in het bed slapen en/of voor op kleine slaapkamers.
 2. 160x200/210/220 cm: een bed van deze afmeting wordt ook wel queensize bed genoemd en is geschikt voor twee personen met een normaal postuur
 3. 180x200/210/220 cm: heb je liever wat meer ruimte? Een bed van deze afmetingen is geschikt voor twee personen die wat breder gebouwd zijn en/of houden van wat meer ruimte. Een bed met een breedtemaat van minimaal 180 cm wordt ook wel een kingsize bed genoemd. Bedmaat 180x200 cm is tegenwoordig de meest gangbare bedmaat.
 4. 200x200/210/220 cm: dit bed is groot genoeg voor vrijwel iedere situatie. Heb je genoeg ruimte in je slaapkamer en houd je van veel ruimte? Kies dan voor deze afmetingen. 

 

Morgana kan jou helpen!

Bij Morgana helpen we je door een slaapoplossing samen te stellen, waarin je optimaal tot rust komt. Zo word je iedere ochtend fit, vitaal en vol energie wakker. Wil je erachter komen hoe jouw perfecte bed eruitziet? Plan dan online een slaaptest in of bezoek een van onze winkels!