Menu

Goed en gezond slapen draagt bij aan de ontwikkeling van het brein, of te wel gezonde hersenen. Dit komt omdat er tijdens je slaap allerlei processen plaatsvinden in het brein. De ontwikkeling van het brein vindt vooral plaats in de kinderjaren.


Het belang van slapen voor kinderen

Slapen is dus ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Het ontwikkelen van het brein gebeurt voornamelijk in het eerste levensjaar. Wanneer een baby net geboren is, heeft het nog maar het hersengewicht van 25% van een volwassenen. In het eerste levensjaar groeit dit naar 80%!

Na het eerste levensjaar blijven de hersenen zich natuurlijk door ontwikkelen. Dit gebeurt met name tijdens de REM-fase van het slapen. In deze fase groeien de hersenen het meest en worden er gebeurtenissen verwerkt.

Volwassen brengen 25% van hun slaap door in de REM-fase terwijl kinderen de helft van de tijd in zich in deze fase bevinden. Dit laat extra goed zien dat kinderen hun slaap hard nodig hebben. Het brein van een kind is veel gevoeliger voor het ontwikkelen van vaardigheden dan bij een volwassen persoon.

 

Het belang van slapen voor volwassenen

We weten dat slapen essentieel is voor de ontwikkeling van een kind. Maar dit betekent niet dat je als volwassen persoon geen goede nachtrust meer nodig hebt. Na ongeveer 25 jaar kun je zeggen dat het brein volwassen is en dus minder gevoelig voor het ontwikkelen van vaardigheden. Dit betekent dat je over het algemeen minder lang hoeft te slapen. In plaats van 10 tot 11 uur heb je genoeg aan 7 tot 8 uur slaap per nacht.

Uit een onderzoek van Walker (2009) bleek dat mensen als gevolg van slaapgebrek gemiddeld 40% minder goed waren in het leren van nieuwe woorden. Het opmerkelijke daarbij was dat mensen vooral minder goed in staat waren om positieve of neutrale woorden te onthouden terwijl negatieve woorden wél werden onthouden.

Slapen en de ontwikkeling van het brein is dus vooral van invloed op kinderen omdat het brein van een kind nog gevoelig is voor het ontwikkelen van vaardigheden. Maar ook voor een volwassen persoon is een goed nachtrust gezond voor het brein omdat we zo beter informatie tot ons kunnen nemen.

Versterkt het geheugen

Morgana.nl

Wanneer je slaapt, is het brein actief bezig om de gebeurtenissen van de voorgaande dag te verwerken. Dit gebeurt in de diepe slaap. Omdat de hersenen alle gebeurtenissen verwerkt, kunnen ze deze gebeurtenissen op dat moment ook goed opslaan in het geheugen.

Lees meer

Verminder fysieke klachten

Morgana.nl

Wanneer je goed en gezond slaapt, is de kans kleiner dat je last krijgt van fysieke klachten. Tijdens je slaap maken je hersenen somatropine aan. Dit is een groeihormoon die ervoor zorgt dat weefsels en cellen herstellen. Dit bevordert gezonde botten, spiervorming en een goede balans tussen vet en spieren.

Lees meer

Schoonmaak van je lichaam

Morgana.nl

Een vrij technisch verhaal, maar zeker niet onbelangrijk. Tijdens het slapen ruimt jouw brein afvalstoffen op en kan het lichaam ervoor zorgen dat de nodige chemische reacties in cellen plaatsvinden.

Lees meer

Herstelt het lichaam

Morgana.nl

In de meest ideale situatie beweeg je overdag voldoende en eet je gezond. Dit zijn twee van de belangrijkste factoren van een gezond leven. Maar daarbij hoort ook het hebben van een goede nachtrust.

Lees meer