Menu

Een vrij technisch verhaal, maar zeker niet onbelangrijk. Tijdens het slapen ruimt jouw brein afvalstoffen op en kan het lichaam ervoor zorgen dat de nodige chemische reacties in cellen plaatsvinden.


Afvalstoffen

Afvalstoffen zijn stoffen in het lichaam die je niet nodig hebt en die afgevoerd moeten worden. Je krijgt in je leven heel wat schadelijke stoffen binnen, zoals alcohol, sigarettenrook of smog. Maar schadelijke stoffen worden ook binnenin het lichaam geproduceerd.

Afvalstoffen worden in jouw lichaam opgeslagen op plekken waar ze zo min mogelijk schade verrichten, bijvoorbeeld je bindweefsel. Op een gegeven moment moeten deze stoffen wel afgevoerd worden. Tijdens de diepe slaapfase, ook wel de non-remslaap, zijn cellen het minst actief waardoor ze de kans hebben om schadelijke afvalstoffen op te ruimen. Wanneer deze diepe slaap niet of te kort plaatsvindt, kunnen deze afvalstoffen dus minder goed afgevoerd worden.

Chemische reacties

Naast een positief effect op de afvoer van afvalstoffen zorgt slaap ervoor dat bepaalde chemische reacties kunnen plaatsvinden in de cellen. Zo maakt het brein continue eiwitten aan en breekt deze ook weer af. Deze chemische activiteit gaat niet altijd goed samen. Door te slapen gaan sommige processen even ‘uit’. Andere processen kunnen dan hun werk weer oppakken.

Vermindert fysieke klachten

Morgana.nl

Wanneer je goed en gezond slaapt, is de kans kleiner dat je last krijgt van fysieke klachten. Tijdens je slaap maken je hersenen somatropine aan. Dit is een groeihormoon die ervoor zorgt dat weefsels en cellen herstellen. Dit bevordert gezonde botten, spiervorming en een goede balans tussen vet en spieren.

Ontwikkeling van je brein

Morgana.nl

Goed en gezond slapen draagt bij aan de ontwikkeling van het brein, of te wel gezonde hersenen. Dit komt omdat er tijdens je slaap allerlei processen plaatsvinden in het brein. De ontwikkeling van het brein vindt vooral plaats in de kinderjaren.

Herstelt het lichaam

Morgana.nl

In de meest ideale situatie beweeg je overdag voldoende en eet je gezond. Dit zijn twee van de belangrijkste factoren van een gezond leven. Maar daarbij hoort ook het hebben van een goede nachtrust.

Versterkt het geheugen

Morgana.nl

Wanneer je slaapt, is het brein actief bezig om de gebeurtenissen van de voorgaande dag te verwerken. Dit gebeurt in de diepe slaap. Omdat de hersenen alle gebeurtenissen verwerkt, kunnen ze deze gebeurtenissen op dat moment ook goed opslaan in het geheugen.