Menu

In de meest ideale situatie beweeg je overdag voldoende en eet je gezond. Dit zijn twee van de belangrijkste factoren van een gezond leven. Maar daarbij hoort ook het hebben van een goede nachtrust.

Wat doet je hoofd wanneer je slaapt?

Tijdens je slaap treden er allerlei veranderingen op in het lichaam en blijven je hersenen actief. Nog geen 40 jaar geleden dacht men dat het lichaam geheel offline was wanneer we aan het slapen waren, maar na talloze onderzoeken is het tegendeel bewezen. Je hartslag en ademhaling dalen, je spieren ontspannen en verschillende prikkels worden door je hersenen geblokkeerd.

Hierdoor neemt je bewustzijn af. Maar van binnen zijn ons brein, hormonen, spieren en weefsels ’s nachts allemaal bezig met zichzelf te herstellen. Als ons lichaam elke nacht voldoende rust krijgt om dit proces te doorlopen, kunnen we elke dag opstaan met volledige emotionele en fysieke capaciteit.

Wat gebeurt er als je niet slaapt?

We beschadigen ons lichaam eigenlijk constant, vooral op werk. We zitten vaak aan een bureau, moeten rondrijden in de auto of worden geacht om spullen op te tillen en te verplaatsen. Zonder een juist herstel blijven de beschadigingen jaar op jaar oplopen. Slaap is bij dit herstel essentieel. In onze slaap maken we bijvoorbeeld hormonen aan die spierherstel en groei stimuleren. Ook komt het hormoon prolactine, dat helpt bij het reguleren van ontstekingen, vrij in onze slaap.

Een tekort aan deze hormonen betekend dus dat het lichaam niet in staat is om de beschadigingen die we oplopen te herstellen. Deze hormonen komen echter alleen vrij bij een diepe, niet-REM slaap. In deze diepere slaapfase zien we ook een toename van de bloedstroom die zuurstof en voedingsstoffen meeneemt voor het herstel van onze spieren en cellen. Daarom is zowel een goede als een lange nachtrust van essentieel belang.

Daarnaast is rug- en nekpijn ook een vicieuze cirkel. Wanneer we pijn ervaren in onze nek of rug wordt het steeds lastiger om in slaap te vallen. We blijven ronddraaien, nieuwe posities aannemen, en we maken onszelf wakker van de pijn. Maar wanneer we niet genoeg slapen, wordt de pijn alleen maar erger. Daarbovenop toont onderzoek ook aan dat een slaaptekort ons meer vatbaar maakt voor pijn. We ervaren de pijn die we hebben daarom ook nog eens heftiger dan we zouden doen met een gezonde 8 uur lange nachtrust.

Hoe kun je je lichaam goed laten herstellen?

We weten nu dat slapen meerdere functies heeft en dat ‘herstel’ hier een hele belangrijke van is. Maar hoe slaap je goed en gezond? Allereerst is het belangrijk dat je jouw slaapkamer echt als slaapkamer ziet. Dit betekent: verduisterende raambekleding, zo min mogelijk elektronische apparaten en een opgeruimde omgeving.

Naast deze slaaptips is het van belang dat de basis goed is: een slaapsysteem dat perfect aansluit op jouw lichaam en comfortwensen. Wanneer jouw lichaam goed ondersteund wordt komen je spieren en wervels tot rust, en krijgt je lichaam genoeg zuurstof door een optimale bloedsdoorloop. Om erachter te komen welk slaapsysteem het beste bij jou past, kun je de gratis slaaptest bij Morgana doen.

Vermindert fysieke klachten

Morgana.nl

Wanneer je goed en gezond slaapt, is de kans kleiner dat je last krijgt van fysieke klachten. Tijdens je slaap maken je hersenen somatropine aan. Dit is een groeihormoon die ervoor zorgt dat weefsels en cellen herstellen. Dit bevordert gezonde botten, spiervorming en een goede balans tussen vet en spieren.

Ontwikkeling van je brein

Morgana.nl

Goed en gezond slapen draagt bij aan de ontwikkeling van het brein, of te wel gezonde hersenen. Dit komt omdat er tijdens je slaap allerlei processen plaatsvinden in het brein. De ontwikkeling van het brein vindt vooral plaats in de kinderjaren.

Schoonmaak van je lichaam

Morgana.nl

Een vrij technisch verhaal, maar zeker niet onbelangrijk. Tijdens het slapen ruimt jouw brein afvalstoffen op en kan het lichaam ervoor zorgen dat de nodige chemische reacties in cellen plaatsvinden.

Versterkt het geheugen

Morgana.nl

Wanneer je slaapt, is het brein actief bezig om de gebeurtenissen van de voorgaande dag te verwerken. Dit gebeurt in de diepe slaap. Omdat de hersenen alle gebeurtenissen verwerkt, kunnen ze deze gebeurtenissen op dat moment ook goed opslaan in het geheugen.