Menu

Wanneer je slaapt, is het brein actief bezig om de gebeurtenissen van de voorgaande dag te verwerken. Dit gebeurt in de diepe slaap. Omdat de hersenen alle gebeurtenissen verwerkt, kunnen ze deze gebeurtenissen op dat moment ook goed opslaan in het geheugen.


Verwerken van herrineringen

Deze verwerking in het brein zorgt er niet alleen voor dat jouw herinneringen goed worden opgeslagen, maar geeft je ook weer de ruimte om de volgende dag fris en fruitig te beginnen.

Je kent het vast wel: je slaapt een paar nachten slecht en kunt je vervolgens totaal niet focussen op je werk. We weten allemaal dat het concentratievermogen verminderd naarmate je slechter slaapt. Maar wist je dat een kwartier korter slapen dan gewoonlijk al funest kan zijn voor je concentratie? Probeer daarom structuur en regelmaat in jouw slaappatroon aan te brengen waardoor je zeker weet dat je voldoende slaapt. Begin de dag fris, fruitig én scherp!

Het geheugen van ons immuunsysteem

We weten nu dat slapen ons geheugen versterkt. Uit verschillende onderzoeken blijkt ook dat een goede nachtrust ervoor zorgt dat het geheugen van ons immuunsysteem beter werkt.

Ons immuunsysteem ‘herinnert’ zich een bacterie of virus die in het lichaam is geweest door hier kleine fragmenten van te verzamelen. Het lichaam slaat deze informatie op in de zogenoemde T-cellen. Omdat deze informatie vrij abstract is, komen de cellen ook in actie wanneer er iets het lichaam binnendringt dat lijkt op het virus of de bacterie. Dit is natuurlijk heel gunstig omdat we zo minder snel ziek worden.

Uit onderzoek blijkt dat een diepe slaap ervoor zorgt dat de T-cellen beter gaan werken. Dit houdt in dat deze cellen beter de informatie kunnen opslaan van virussen en bacteriën.

 

Vermindert fysieke klachten

Morgana.nl

Wanneer je goed en gezond slaapt, is de kans kleiner dat je last krijgt van fysieke klachten. Tijdens je slaap maken je hersenen somatropine aan. Dit is een groeihormoon die ervoor zorgt dat weefsels en cellen herstellen. Dit bevordert gezonde botten, spiervorming en een goede balans tussen vet en spieren.

Ontwikkeling van je brein

Morgana.nl

Goed en gezond slapen draagt bij aan de ontwikkeling van het brein, of te wel gezonde hersenen. Dit komt omdat er tijdens je slaap allerlei processen plaatsvinden in het brein. De ontwikkeling van het brein vindt vooral plaats in de kinderjaren.

Schoonmaak van je lichaam

Morgana.nl

Een vrij technisch verhaal, maar zeker niet onbelangrijk. Tijdens het slapen ruimt jouw brein afvalstoffen op en kan het lichaam ervoor zorgen dat de nodige chemische reacties in cellen plaatsvinden.

Herstelt het lichaam

Morgana.nl

In de meest ideale situatie beweeg je overdag voldoende en eet je gezond. Dit zijn twee van de belangrijkste factoren van een gezond leven. Maar daarbij hoort ook het hebben van een goede nachtrust.