Menu

Blogserie: Waarom heeft ons lichaam slaap nodig?

  • Geplaatst op: 12-5-2021
  • |
  • Deel dit bericht:

Een goede nachtrust is het beste cadeau wat je aan jezelf kunt geven! Slapen doen we namelijk niet zonder reden. Sterker nog, goed en gezond slapen is ontzettend belangrijk. Er zijn vele onderzoeken geweest over de reden dat ons lichaam slaap nodig heeft. Hier is niet één specifieke reden uitgekomen; slapen heeft meerdere functies. In deze reeks van blogs onderscheiden we 5 redenen waarom we slapen. Kies een onderwerp en lees mee!

1. Slapen stimuleert de ontwikkeling van het brein

Goed en gezond slapen draagt bij aan de ontwikkeling van het brein, of te wel gezonde hersenen. Dit komt omdat er tijdens je slaap allerlei processen plaatsvinden in het brein. De ontwikkeling van het brein vindt vooral plaats in de kinderjaren.

2. Slapen vermindert fysieke klachten

Wanneer je goed en gezond slaapt, is de kans kleiner dat je last krijgt van fysieke klachten. Tijdens je slaap maken je hersenen somatropine aan. Dit is een groeihormoon die ervoor zorgt dat weefsels en cellen herstellen. Dit bevordert gezonde botten, spiervorming en een goede balans tussen vet en spieren.

3. Positief effect op afvalstoffen en chemische reacties

Een vrij technisch verhaal, maar zeker niet onbelangrijk. Tijdens het slapen ruimt jouw brein afvalstoffen op en kan het lichaam ervoor zorgen dat de nodige chemische reacties in cellen plaatsvinden.

4. Slapen versterkt het geheugen

Wanneer je slaapt, is het brein actief bezig om de gebeurtenissen van de voorgaande dag te verwerken. Dit gebeurt in de diepe slaap. Omdat de hersenen alle gebeurtenissen verwerkt, kunnen ze deze gebeurtenissen op dat moment ook goed opslaan in het geheugen.

5. Slapen herstelt het lichaam

In de meest ideale situatie beweeg je overdag voldoende en eet je gezond. Dit zijn twee van de belangrijkste factoren van een gezond leven. Maar daarbij hoort ook het hebben van een goede nachtrust.

Het meeste halen uit je nachtrust?

Niet alleen is het belangrijk dat je elke nacht lang genoeg slaapt, maar ook dat je goed en gezond slaapt. Bij Morgana bieden we slaapoplossingen aan die geheel in te stellen zijn op jouw lichaamsprofiel. Wanneer jouw lichaam ’s nachts op de juiste manier ondersteund wordt door het bed kan jouw hele lichaam ontspannen en tot rust komen. Zo word je elke ochtend fit, vitaal en vol energie wakker. Je bent bij ons altijd welkom om de slaaptest te ervaren, zodat we samen een slaapoplossing kunnen samenstellen waarin jij 10 jaar lang goed en gezond kunt slapen!

Slaaptest Morgana